AZUR BLUE BAND Blue Diver

Új trió-formáció bemutatkozó anyagáról van alkalmam beszámolni, amit a legnagyobb örömmel teszek meg. Az Azur Blue Band muzsikája ugyanis ritkaságszámba megy! Fúziója nem a fúziós jazz általános összetevőiből (jazz, rock, funky) adódik, hanem ahol egyéni ízű, keleties világzene és ambient oldódik fel nála jazzben.

Mindez már-már misztikus hangzással párosul olykor, amelyhez a remek egyéni teljesítmények mellett – meglátásom szerint - némi multikulturális, Peter Gabrielt távolról idéző feeling járul.

A zeneszerző, gitáros Veress Gábor – nem mellesleg - az Imago Mundi egyik frontembere. A basszusgitáros Földes Gábort a Fabula Rasában és a Blues B. R.Others Show-ban láthatták már a világzene, illetve a blues kedvelői. A dobos, Kertész Ákos neve szintén a Fabula Rasából, korábban pedig az egykor ígéretes pályára állt Fiannából lehet ismerős. A Blue Diver címet viselő lemezen közreműködő vendégzenészek közül kiemelést érdemel a bolgár származású Nikola Parov, aki a Barbaro első lemeze készítésének idején még a legendás zenekar tagja volt. (Nikola éveket húzott le a világhírű ír táncos, Michael Flatley zenekarában. Hazatérve az ott szerzett tapasztalatok felhasználásával komponálta meg a Naplegenda című táncjáték muzsikáját. Ma saját együttest működtet.) Nem kevésbé fontos vendég a Fabula Rasa Mókusa és a többiek sem, persze.

Az Azur Blue Band anyaga számos egyéb érdekességgel, sőt különlegességgel bír. Önmagában érdekes, hogy Veress Gábor szerzeményeit a dobos, Kertész Ákos hangszerelte, amely – egy dobostól – enyhén szólva, szokatlan tevékenység! Ráadásul, amit Ákos a csúcsminőségű szintetizátorán, a Kurzweil PC3x-en produkál: a végtelen kreativitást és praktikus technikai tudást, azt a „hivatásos” billentyűs muzsikusok is megirigyelhetik! Világzene és elektronika. Ez a párosítás tálcán kínálja a muzsika felhígításának lehetőségét. Az Azur Blue Band azonban elegánsan elkerüli a csapdát. Nem szállodai, nyugtató hatású háttérzene, nem tapétazene az övék! Igényes, több rétegből összegyúrt instrumentális muzsika, amit a felületes szemlélő könnyednek ítélhet tán, valójában azonban igen nehezen adja meg magát. Éppen ez az a plusz, amitől az Azur Blue Band CD-je minden lemezgyűjtemény kedvelt darabja lehet

szandro
riff.hu

Az eredeti riff.hu cikk link

Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon