Djabe - Táncolnak a kazlak
DVD-audio

5.1-es surround hangzzásban kapható minden idõk legjobb Djabe stúdióalbuma, a "táncolnak a kazlak"
- Minden DVD készülékben lejátszható.
- DVD-Video készülékekben elérhetõ hangsávok: DTS 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
- DVD-Audio készülékekben pluszban elérhetõ stúdió minõségû hangsávok: MLP 5.1, MLP 2.0
- Sztárvendég: Steve Hackett

Az album teljes anyaga mellett végignézhető extrák:
- Videóklippek (Repülés/Jégvilág animációs klip Égerházi Imre választható kommentárjával, Gyimesi hegyek videóklip Dolby Digital 5.1 és 2.0 hangsávokkal)
- Koncertvideó (Tájak - a 2003-as turnén készült felvétel - Dolby Digital 5.1 és 2.0 hangsávokkal)
- Dokumentumfilmek (Égerházi Imre portréfilmje 1974 Dolby Digital 2.0 magyar és angol hangsávokkal, Djabe Békéscsaba 2003 Dolby Digital 2.0 hangsávval)
- Festmény- és fotógaléria (Közel 100db Égerházi Imre Festmény, Djabe fotógaléria - Honti Levente fotósorozata)

- A DVD Authoring munkálatok a világ legjobb stúdiójában, a londoni Abbey Roadban készültek.
- Az Abbey Road munkatársai szerint minden idők legösszetettebb és egyik legjobb DVD-Audio lemeze.
- 14 oldalas színes booklet.
- Nincs régiókód, PAL kép.

2003-ban a Djabe zenekar pályafutása legjobb albumát készítette el "táncolnak a kazlak" címmel. Az album anyagát a nemzetközi hírű festőművész, Égerházi Imre festményei ihlették. Barabás Tamás (basszusgitár) és Égerházi Attila (gitár) zenei kompozíciói az "egy festmény egy szám" felépítést követik.
Égerházi Imre magyaros képi világát Barabás hangszerelése autentikusan teszi hangzóvá. Kovács Ferenc (hegedű, trombita, szárnykürt) magyar-népies hegedűjátéka az egyik legeredetibb hangzás egész Európában, fúvós játéka
az albumon a festmények líraiságát érzékelteti. Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) akusztikus zongora szólói a festőművész harmonikus kompozícióit és festékkezelésének szövetét bontják ki érzékletesen. Sipos András (ütőhangszerek) az afrikai, latin, és indonéz hangzások után teljesen új színeket szólaltat meg magyar hangszerein. Banai Szilárd (dob) ritmikájának muzikalitása és sokszínűsége jellemzi az albumot. A "Ház a dombtetőn" című számban például háromféle pergődobot is használ egyszerre. Az albumot mind a közönség, mind a szakma nagy sikerrel fogadta. A kiadványt 2004-ben Fonogram-díjra is jelölték, "Az év jazz lemeze" kategóriában.

A zeneanyagot a Djabe nagyszabású koncertkörút keretében mutatta be itthon és a környező országokban egyaránt. A zenekar egyedülállóan, Barabás Tamás zenei rendezésében, igazi 5.1-es surround hangzással töltötte meg a koncerthelyszíneket. A nézőtereket körberakták hangfalakkal, és a nézőket ezzel beültették a zenekar kellős közepébe. Errôl a turnéról látható a Pesti Vigadóban készült "Tájak" című felvétel a DVD-n. A Stereo High End szaklap szerint "ha létezik a koncerthangzásban High End, akkor a Djabe produkciója az volt".

A Djabe azonban nem csak a hangzással, hanem szokás szerint a látvánnyal is elbűvölte a nézőket. Festményeket és a képeket ihlető témákat vetítettek egy hatalmas kivetítővászonra, gyakran Égerházi Imre saját, super 8-as filmfelvételeit. Ebből a vetített videoanyagból került fel a DVD-re a "Jégvilág" című animációs film, melyet Égerházi Imre halálközeli élményei alapján festett képeibôl készített Égerházi Attila és a Focus-Fox animációs stúdió.

A "Táncolnak a kazlak" anyaga alapján a zenekar számos európai és tengerentúli meghívást kapott (Kaunas, London, Szarajevo, Kassa, Rochester, Washington stb.), így a Djabénak sikerült tovább öregbítenie a magyar zene és zenészek hírnevét a világban.
A sikeres CD után (melynek könyvszerű csomagolását Package Design-díjra jelölték Szlovéniában) most itt a surround változat DVD-Audio lemezen.
A stúdióalbum 5.1-es keverését az Abbey Road hangmérnökei és producerei több ízben is írásban dicsérték. Barabás Tamás kiváló munkáját a ma létező legjobb hangminőségben hallhatják a DVD Audio-t is lejátszó DVD készülék tulajdonosok, akik számára az MLP 5.1-es hangsávok is elérhetôek. Akiknek "csak" sima DVD lejátszójuk van, azok se keseredjenek el, mert a surround keverés DTS és Dolby Digital formátumban is felkerült a nem mindennapi korongra.

Természetesen a filmes extrák is a legkiválóbb hangminőségben élvezhetők.
A menük hangképét Barabás Tamás az album anyagából keverte, az már magától értetődik, hogy ezek is surroundban szólnak.
A Táncolnak a kazlak a DVD változatával lett igazán komplett, hiszen a legjobb hangminőséget nyújtja sztereóban és surroundban egyaránt. Az albumhoz készített videoklippek, a koncertfilm, a werkfilm és az Égerházi Imréről készült portréfilm teszi vizuálisan is teljessé az anyagot. A festménygalériában keresztmetszetet kapunk Égerházi Imre életművéről is. A 14 oldalas booklet természetesen tartalmazza az összes alkotás fotóját, a művész életrajzát, és részletes információkat a zenéről, zenészekről.

A "táncolnak a kazlak" kiadványsorozatot a 2005 tavaszán megjelenő DVD-Video lemez zárja le, melyen a 2003-as turné alkalmával Budapesten, a Petőfi Csarnokban rögzített koncert teljes anyaga jelenik meg. A duplalemezes korongon a koncert mellet kb. másfél óra extra film is helyet fog kapni, a koncert pedig több alkalommal több kameraállásból is látható lesz.

A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/Djabe - Táncolnak a kazlak

1. Táncolnak a kazlak
2. Tájak - Lengyelország felett
3. Tájak - Alkony a tengerparton
4. Hajdúböszörményi utcarész
5. Ház a dombtetőn
6. Téli hortobágy
7. Hóviharban
8. Fátyol mögött
9. Beszélgetők
10. Szemrehányás Mp3
11. Thiérachei emlék
12. Gyimesi hegyek
13. Repülés
14. Jégvilág
15. Virágcsendélet


A lemezen szereplő előadók:
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár
Kovács Ferenc - hegedű, trombita, szárnykürt
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Sipos András - ütőhangszerek
Banai Szilárd - dob

Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás