Djabe: Live in Blue
with Steve Hackett, Gulli Briem
and John Nugent


GR-116-5,  Blu-Ray BD50

A Djabe 2013. március elsején surroundban mutatta be Down And Up című albumát Budapesten a Pecsa Music Hallban. Koncerten az új album után a zenekar teljes életpályáját átfogó egyveleg következett.

A zenekar Banai Szilard Banai dobok, Tamas Barabas - basszusgitár, Attila Égerházi - gitár, Ferenc Kovacs - trombita, hegedű és ének, Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek felállását kiegészítette Gulli Briem - ütőhangszerek és dob, valamint John Nugent szaxofon játéka.

Minden idők egyik legjobb Djabe koncertje volt, melynek élő surround hangzása legendássá vált azóta. A Blu-Ray ezt a zenei és hangzás élményt tökéletesen adja vissza.

Bese Jozefák László (Ellensúly) kritikája a Live in Blue sorozatról:

„A Djabe: Live in Blue LP példaértékű mind tartalmában, mind kivitelében, mind minőségében.
A 180 grammos audiofil hanglemez egy coloured vinyl, vagyis egy gyönyörű, átlátszó kék színű LP. Limitált kiadás, melyből mindössze ötszáz darab sorszámozott példány készült. Ízléses, csodaszép tasakban. Öröm kézbe venni. Ráadásul az albumhoz 24 bit / 96 kHz minőségű tömörítetlen (wav) letöltést ad ajándékba a zenekar, digitális borítóval együtt.

Röviden megfogalmazva: jól szól. Kissé hosszabban: megdöbbentően jól szól. Még a Djabe / Gramy katalógus korábbi darabjaihoz viszonyítva is kiemelkedő a hangfalakból áradó zene összhatása. A tiszta élettel teli hangzás erőteljes, egészséges dinamikával társul. Közhelyek, de kevésszer voltak ennél igazabbak, aktuálisabbak.

Igencsak meg lennék lepve, ha a Live in Blue nem kerülne be nagyon hamar a komoly hifisták, illetve a világ mértékadó audió-szalonjainak gyakran forgatott tesztlemezei közé. A felvételek 2013-ban és 2014-ben készültek budapesti és miskolci helyszíneken, változó felállásokban.

A nagylemez tartalmilag egy igen kompakt, highlights jellegű tracklistet tartalmaz, mely átfogó módon tartalmazza a Djabe életművének ismertebb darabjait. Még pontosabban az 1996-os debütalbumtól a 2008-as Take On CD / DVD-audio párosig eltelt időszak klasszikussá érett szerzeményeit foglalja össze. Az összesen tizenöt tétel nagyrészt medley, azaz különleges egyveleg formában szólal meg. Így nemcsak, hogy sok dalból hangzanak fel ismerős dallamok, hanem a hosszú kompozíciók lerövidítésével, illetve a szólók visszafogásával minden korábbinál lényegre törőbben mutatkoznak meg a Djabe formanyelv gyökei: a rájuk jellemző és az évek során egyre egyedibbé váló harmóniavilág; valamint az egzotikus hangszerelés és a repetitív részek által keltett kissé meditatív, felfelé tekintő, alapvetően pozitív szellemiségű hangulatok.

A korongon helyet kaptak még Steve Hackett Djabe zenekarral játszott akusztikus szerzeményei is, az Ace of Wands és a Jacuzzi. Rendkívüli érdekesség a This Is Not America című, mára már sztenderdnek számító kompozíció, melyet eredetileg 1984-ben rögzített David Bowie és a Pat Metheny Group, de azóta már számos emlékezetes feldolgozás bontotta ki a különleges szerzemény színeit. Ezúttal Barabás Tamás hangszerelésében a Gulli Briemmel és John Nugenttel kiegészült Djabe pipálta ki a kéket.

A Live in Blue egy kivételes karrier kiemelkedő koncertlemeze, az idén húsz esztendős zenekar koncertélményeinek kiérlelt sűrítménye. A Djabe live esszenciája.

Djabe: Live in Blue dupla CD.

Az exkluzív, digipak csomagolású, gyönyörű kiadvány első korongján a Down And Up című 2012-es stúdióalbum (2LP / CD / DVD-A) dalai hallhatók. A másodikon pedig a 2012-2014 között zajlott Down And Up turné további dalai, melyek együttesen átfogják a Djabe 20 éves pályafutását.

A 12 tracket tartalmazó egyes számú CD a Down And Up két kiemelt lemezbemutató koncertjéről szemezget. 2012. november 30-án a budapesti IBS színpadán a sztereó-, majd 2013. március 1-jén a Petőfi Csarnokban a surround előadásról készült felvételekből. A hamar klasszikussá érett, mára már jól ismert szerzemények kimagasló minőségű, ötletes élő előadása olyan, mint amikor egy eleve gyönyörű, csinos hajadon felékszerezetten, teljes díszben, tűsarkúban és persze kék bársony nagyestélyiben vonul végig a színes reflektorok csillogó fényében.

Az első CD-re szerkesztett anyagban a Down And Up című zseniális Djabe album összes szerzeménye szerepel, plusz az elmaradhatatlan angklugozás és Steve örökzöld klasszikusa, a Selling England By The Pound című Genesis album valószínűleg legjobb kompozíciója. Utóbbit jó érzékkel hagyták a korong végére, mert a Firth Of Fifth szavakkal leírhatatlan hatást kiváltó előadása után még egy jó darabig nem szükséges senkinek és semminek se megszólalnia. A 21 trackből álló második CD a PeCsás surround bulin túl a 2013. november 10-én a miskolci Művészetek Házában, valamint a 2014. július 18-án az Óbudai Nyári Fesztiválon adott koncertek anyagából is válogat.

Hangszerelési ötlet, zenei csemege bőven jut az anyag minden percére. Önismétlés és közhely, de a Djabe ismét olyan minőséget tett le az asztalra, ami világviszonylatban is kimagasló. Igaz ez magára a sokszínű, változatosan hangszerelt és ötletesen áthangszerelt, átvariált zenei anyagra, még inkább a brutális hangminőségre.

Mindenkit bátorítok, hogy az életben legalább egyszer hallgassa meg kipihenten, nyugodt körülmények között, kiváló minőségű audio berendezésen a magyar zeneművészet egyik gyöngyszemét.

Mind a három kiadvány tartalmaz olyan számokat, amelyek a többi lemezen nem találhatóak meg.

A dupla CD 158 perc hosszú. Mindössze 32 percnyi az átfedés a 45 perces LP zeneanyagával, és kb. 80 perc olyan felvétel van rajta, ami nem került fel a 185 perc játékidejű Blu Ray-re.”

A kiavány létrejöttét támogatta:

Belehallgatás az albumba:

A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/Djabe: Live in Blue - BLURAY

Tracklista:

Live in Blue (2 hours)
Intro, Down And Up,Take A Deep Breath, Awakening City, No Chance For Dance, Almi & Kitti, Backstreet Toys, I Remember, Dark Soup, Five Months Later, Hills Of The Valley, Angklung In The Sun, Take On, Wind And Bell, Altitude Synergy, Indian Experience, End Of A Beautiful Day, Hang Drum Song, This Is Not America, Butterfly, House On The Hill, Hortobágy At Winter, Clouds Dance, First Step, Distant Dance

Extra features
Live at the IBS (44 minutes)
Recorded in Budapest at the IBS, 30th November 2012, with Steve Hackett, and Gulli Briem. Awakening City, I Remember, Firth Of Fifth, In That Quiet Earth, Distant Dance, Los Endos, Tears For Peace

Miskolc acoustic set and Los Sipos (19 minutes)
Recorded in Miskolc at the Művészetek háza 10th November 2013,
with Miskolc Symphony Orchestra, Steve Hackett, Sára Kovács.
Walking Away From Rainbows, Ace Of Wands, Jacuzzi, Overnight Sleeper, Los Sipos

Tears For Peace video clip (7 minutes)
Djabe with Steve Hackett

Audio: 5.1 and stereo DTS-HD

A lemezen szereplő előadók:

Szilárd Banai – drums
Tamás Barabás – bass guitar
Attila Égerházi – guitar, percussion
Ferenc Kovács – trumpet, violin, vocal
Zoltán Kovács – keyboards
Steve Hackett – guitar
Gulli Briem – hang, djembe, shaker, drums
John Nugent – tenor and soprano saxophone
Sára Kovács - flute
Miskolc Symphony Orchestra


Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon