Djabe - Köszönjük, Sipi!
CD GR-073

"Sipitől búcsúzunk ezzel a CD-vel. Már majdnem elkészült új albumunk, a Take on, ami­kor váratla­nul elragadta őt a halál közülünk. Nemsokára mindenki megcsodálhatja játékát az utolsó albumon, amin dolgozott. Ezt a CD-t azonban személyes búcsúnak szántuk és mindössze két nap alatt készítettük el.
Dorozsmai Péter barátunk kölcsönadta a Tom-Tom stúdiót, mi pedig két nap­ra beültünk hozzá. Előzetes megbeszélés nélkül játszottuk el mindazt, amit a CD-n lehet hallani. Szívből jöttek a hangok.

Sipi néhány régi és még meg nem jelent ütős felvételét is elővettük, játszottuk vele együtt is. Szólt a fülünkben, ha becsuk­tuk a szemünket, azt hihettük, ott van.
A lemezt egy koncertfelvétel zárja. Az a Witchi Tai To, amely Sipos András utolsó koncertjének utolsó száma volt. Debrecenben vettük fel a jazznapokon, 2007. szeptember 7-én."

Égerházi Attila

Gramofon cikke a Djabe: Köszönjük, Sipi! cd-ről:

"Köszönjük, SIPI!

A Djabe zenekar alapító tagja, az ütőhangszeres és énekes Sipos András, vagy ahogy barátai hívták, Sipi ötvenhárom évesen, nemrég váratlanul elhunyt, óriási űrt hagyva maga után a magyar zenei életben. Őrá emlékezik legújabb lemezével zenekara, a magyar paletta egyik legegyénibb, legátütőbb együttese. Nehéz egy emléklemezt méltatni, főleg akkor, ha olyan zenészt búcsúztatunk, mint Sipos András, aki több mint tíz éve határozta meg a Djabe hangzását. Ő volt a Djabe lelke, sikereinek motorja, és nem mellesleg olyan kiváló ütős, amilyen kevés születik. Olyan felvételek kerülnek ilyenkor elő, amelyek régi emlékeket idéznek, ezért felkavaróak.


Amikor egy emléklemez megjelenik, általában nem abból indulnak ki a szerkesztők, hogy szélesebb hallgatósághoz szóljanak. Leginkább a kiváló muzsikus tisztelői számára állítják össze az anyagot. Ez azonban a Djabe elmúlt bő évtizedét is összefoglalja, talán azért is, mert a Djabe valahol egyenlő lett Sipos Andrással. Egy komoly, elemi erővel ható album, ami után nehéz másik lemezt felvenni. A technikának köszönhetően ma már nem akadály, hogy korábban felvett, fel nem használt zenei alapra jóval később újra rámuzsikáljanak, megidézve a múltat, a régi időket. Az ilyen jellegű, ritka élményt nyújtó felvételek mellett két új szám, a Sipi emlékének íródott Szavak nélkül és Lelkek cseréje is felkerült az albumra, mindkettő kiváló, méltó kompozíció. A magyar zenei díjas Witci Tai To legutolsó megszólalása zárja a sort, ez önmagában is kuriózum és emlék, Sipos András közvetlenül halála előtt játszotta Debrecenben szeptember 7-én, amikor utoljára állt színpadon. "

Pál Eszter
Gramofon, XII. évfolyam 4. szám

A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/Djabe - Köszönjük, Sipi!

Tracklista:
1. Hagar Kim (Sipos – Égerházi) 11:36
2. Szavak nélkül (Djabe) 5:38 Mp3
3. Sziget (Égerházi) 8:08
4. Visions (Sipos – Égerházi) 6:38
5. Witchi Tai To (Jim Pepper) 5:50
6. Vágta (Égerházi – Gesztelyi) 5:38
7. Jégvilág (Barabás) 6:22 Mp3
8. Above the Skies (Égerházi – Barabás) 3:42
9. Lelkek cseréje (Barabás) 3:52
10. „...yorubákhoz ebédre.” (Djabe) 6:22
11. Sipi (Djabe) 3:14
12. Witchi Tai To – koncertfelvétel 7:16
(Készült a Debreceni Jazz-napokon 2007. szeptember 7-én.)

A lemezen szereplő előadók:
Sipos András – ének, ütőhangszerek (1, 5, 12)
Égerházi Attila – gitárok, ütőhangszerek
Barabás Tamás – basszusgitár, gitár (9), ütőhangszerek
Kovács Ferenc – hegedű, trombita, ének, ütőhangszerek
Kovács Zoltán – zongora, szintetizátor, ütőhangszerek
Banai Szilárd – dob, ütőhangszerek
Ruzicska Tamás – ütőhangszerek (10, 11)
Herczeg Judit – ének (5)
Karvaly Tibor – furulya (1) 1995-ös felvétel
Ben Castle – tenor szaxofon (5) 2001-es felvétel


Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon