Djabe - Slices of Life / Életképek
DVD Audio - GR-063-EAD

A Djabe Táncolnak a kazlak DVD-Audio albumát 2005-ben Surround Music Award díjra jelölték Los Angeles-ben, így nem kis várakozással tekint a közönség és a szakma a Djabe új audio DVD-je elé.

A CD anyagát tartalmazó DVD video lemezen a 11 kompozíció surround-ban hallható. 5.1 Dolby Digital és 5.1 DTS hangsávok közül választhatunk.

A surround berendezéssel nem rendelkezőknek tömörítetlen stereo PCM hang áll rendelkezésre.

A korong gazdagon tartalmaz extrákat.

Ilyen a 2004-ben, a New Orleans klubban rögzített koncertfelvétel, melynek érdekessége, hogy közreműködik rajta Tóth Viktor szaxofonos, aki 2004 márciusa és 2005 áprilisa között dolgozott a zenekarral.

Található a lemezen egy élő TV felvétel a Hajdúböszörményi utcarész című kompozícióval és egy zenekari utifilm a 2005-ös Pori és Stockholmi fellépésekről.

Az audio korong DVD video formátumban készült, tehát bármilyen készülékben lejátszható. PAL, Nincs régiókód

"Amikor a Djabe zenekar elküldte legújabb CD-jét tudtam, hogy újra egy csodálatos zenei élményben lesz részem. Nem csalódtam! Örömmel hallgattam az "Életképek"- "Slices of Life" CD-én szereplő kompozíciók sokszínűségét, a kitűnő, ötletes hangszereléseket és mindenek felett a tökéletes, virtuóz szólókat, az együttlüktetés mámorát, melyek emlékeztetnek ugyan a régebbi szerzeményekre, de ezuttal sokkal érettebb és kifejezőbb jazz elemekkel gazdagítva, kilépve a Kárpát medence népzenei világából, nyitottan, a világon oly gazdag, sokszínű zenei motívumok felé. Gratulálok!!!!!!!!!!!!"

Farkas Katalin
Magyar Rádió

"Mitől is jó egy zenekar? Legyen őszinte a zenéje, akarjon valamit közvetíteni a hallgatók felé. Törekedjen az eredetiségre, de ne a mindenáron való elkülönülés legyen a célja. Legyen világos zenei koncepciója. Az együttes tagjai legyenek a hangszerük avatott mesterei, legyenekzeneileg képzettek; olyanok, akik képesek bárhol és bármilyen körülmények között a professzionális megszólalásra. Mind művészként, mind magánemberként legyenek egymásra inspiráló hatással, ugyanis az egységes zenekari megszólalás nem a megszólaló hangszerek egyszerű összege, hanem zenei szintézise, ami magasabb szintre emeli az együttzenélés élményét.

Egy jó zenekar mindig képes a megújulásra. Megújulásra, de úgy, hogy a korábbi zenéik alapértékeit tudatosan képesek megőrizni, és megőrizve újraértelmezni. Azért különlegesen jó együttes a DJABE, mert mindezeknek az igényeknek képes megfelelni.

Úgy érzem többszöri meghallgatás utáni is, sőt egyre intenzívebben, hogy ezzel a zenei anyaggal a DJABE zenekar végérvényesen megérkezett a nemzetközi élvonalba. Szerintem ugyan eddig is ott volt, de ez után a CD után a mostanáig fanyalgók is kénytelenek lesznek lábhoz tenni a fegyvert és újra betenni a CD-t a lejátszóba. Erről a korongról árad a frissesség, a lendület, az intellektuális igényesség és a legjobb értelemben vett profizmus. Már az első taktusok után világossá válik a hallgató számára, hogy kivételes zenei anyagra lelt.

Örömmel lehet gratulálni a DJABE zenekarnak ehhez a kiválózenei teljesítményhez! A Táncolnak a kazlak CD zenei hangulata a személyes érintettség miatt is, kifejezetten lírai és különlegesen intellektuális. Fel is tette a mércét, mégpedig igen magasra. Ezzel az új zenei anyaggal megint sikerült előbbre lépnie az együttesnek. A kijelölt út helyes, előre a világhírnév felé! A CD borítója finoman ízléses, jól illeszkedik a CD zenei tartalmához."

Kovács Miklós

"A zenekar irigylésre méltó nemzetközi fesztiválsikereit (az USA-tól Porin át Litvániáig ívelten) dokumentáló "Goes To Festivals" CD-jére az "Életképek" előzeteséűl - bónuszként - két szám került fel. Nahát, ezek aztán teljesen levettek a lábamról! A "Doromb", amelyik az albumot nyitja, bármennyire is hihetetlen, mintegy ezer év zenei történéseit sűríti bele szűk kilenc percbe! A fent jelzett hangszer kezdeti hangjai a régmúlt, a nomád világ hangulatát idézik meg, ám gyorsan kap hozzá akkora lendületet a többiektől, amit a VHK is megirigyelhetett volna! Érdekes átkötések után az angol vendég-szaxofonos, Ben Castle már a mainstream jazz feelingjét viszi el a hallgatóhoz.
A közvetlen folytatás történetesen egy lírai szerzemény, de az izgalmas darabok sora nem ér vele véget. A "Hajsza a ménes után" például megmutatja, milyen lett volna, ha Al DiMeola történetesen magyarnak születik. Akkor minden bizonnyal ezt a számot írja meg, nem pedig a "Race With Devil on Spanish Highway" - t. Így aztán Égerházi Attila most, ha úgy vesszük, kicsit helyette is dolgozott!
Az album címadó száma megint csak lefékezi a tempót, ám ezzel együtt simán magával ragad. És nem ereszt, legalábbis további négy nóta erejéig.
A lényeg, hogy újabb értékes anyag került a Djabe diszkográfiájába. A Ben Castle-nek köszönhető stílus-meghatározás, a "world-jazz fusion" arányai most inkább a jazz felé mozdultak anélkül, hogy a világzenéhez való kötődés különösebben megsínylette volna azt. Bizonyára nem véletlenül adták ki a jelszót a srácok tavaly, hogy "menjünk fesztiválokra"! Ez akkor össze is jött, és most, február végén - március elején országos turné van soron. Mondanom sem kell, hogy már a koncert elött érdemes az "Életképek"-et beszerezni!"

Olasz
Rockinform

Életképek kritika (Héty Péter) - letölthető .pdf formátumban

A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/Djabe - Slices of Life / Életképek

1. Doromb
2. Message from Iceworld
3. Sigh
4. Omachule
5. Rush for Ménes
6. Waterfall
7. Slices of Life Mp3
8. City of Habi
9. Children's Room
10. Indian Experience
11. Night in Kolkata

A lemezen szereplő előadók:
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitárok
Sipos András - ének, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Banai Szilárd - dobok Ben Castle - tenor és szoprán szaxofon
Echo vonósnégyes


Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon