Djabe - Unplugged at the New Orleans

2002-ben a Djabe New Orleans Music Clubban adott különböző tematikájú koncerteket úgy, hogy minden este teljesen más volt a program. Összesen több mint hét óra (!) különböző zenét játszott el a zenekar. Az utolsó két este unplugged koncert volt. A november 19-ei koncertre a zenekarhoz csatlakozott Saďd Tichiti marokkói muzsikus, aki már az Update albumon is szerepelt.
A CD anyaga átfogja a zenekar teljes pályafutását az 1996-os első Djabe című albumtól a Táncolnak a kazlakig. Új és friss átdolgozások, koncerten még sohasem játszott darabok, több mint két órában.
Az első korong multimédiás CD, melyen egy 14 perces videó látható a hattagú Djabe első fellépéséről, mely 2001-ben a Vasas Csarnokban készült.
A videó mellett teljes zenekari biográfia és diszkográfia is található a korongon. Az Unplugged koncertek látogatói 50 fényképes fotóalbummal idézhetik fel a koncerteket.

"Különleges hangzásokon alapuló, egyedülálló zenei élményre számít az, aki leül egy Djabe CD-t meghallgatni és vallom, hogy még senki nem csalódott várakozásában. Azt gondolnánk, már mindent megmutattak, amit a XXI. század elején a zenéről tudni lehet, ezt már nem lehet fokozni. De az Unplugged at the New Orleans című dupla albumukkal bebizonyították, hogy lehet. Kegyetlen műfaj az unplugged, hiszen nincs lehetőség arra, hogy technikai trükkökkel elfedjük a hibákat, az esetlegességeket. De ezen a két korongon erre nincs is szükség.
A zenészek külön-külön is bizonyítják, hogy tökéletesen birtokolják hangszerüket, és együtt a produkció több lesz, mint a részek összessége. Ez a „kamara”-koncert bizonyítja, hogy jó úton indult el a zenekar, amikor 2001-ben új tagokat integrált. Még az olyan, valószínűleg minden koncerten elhangzó kompozícióba is, mint a Djabe új színeket sikerült varázsolni ebben a felállásban. Az akkor kitűzött célt, hogy kompromisszumok nélkül, élőben szólaltathassák meg zenei elképzelésüket, ezen az albumon bizonyítottan elérték.
Üzleti érdekből kreált csapatoktól hemzsegő zenei életünkben ritka, de remélem a látszat ellenére sem egyedülálló, amit a Djabe képvisel. Divatirányzatoktól nem zavartatva magukat haladnak előre azon az úton, amelyen elindultak, és amelyen olyan fogalmak az irányjelző cölöpök, mint az igényesség, a zene iránti alázat, a végtelen precizitáson és kidolgozottságon alapuló spontaneitás. Csak akik tökéletes biztonságban érzik magukat zenéjükben, engedhetik meg maguknak, hogy olyan eltérő karakterű muzsikusokkal dolgozzanak együtt, mint Steve Hackett, vagy Saďd Tichiti. És ez teszi hitelessé a közönség szemében mindazt, amit a színpadon tesznek. Nem veszélyek nélkül való, ha egy zenekar ennyire következetes a maga elé tűzött célok elérésében, de bízom abban, hogy megerősödött a közönségen belül az a réteg, amelyik felismeri és elvárja a minőséget, és biztos vagyok benne, hogy ebben része van a Djabe-nak is."


Neltz János


A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/


Djabe - Unplugged at the New Orleans

CD 1
1. Summer in Zemplén
2. First Step
3. Ode
4. Sorcerer
5. Village of the Sun
6. Fug Énnekhel Mp3
7. Witchi Tai To
8. Caravan Mp3
9. Passage
10. Venezia

+ Video Visions
Flying
Above the Skies
Tulamben

+ Band Biography, Discography,
New Orleans Photoalbum

CD 2
1. sheafs are dancing
2. medley
Calm
Island
Desert
3. Hamdussja
4. Ya Dellali
5. Clouds Dance
6. Djabe

A lemezen szereplő előadók:
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár
Sipos András - ének, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - trombita, szárnykürt, hegedű, ének
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
Banai Szilárd - dobok
Said Tichiti - ének, gembri

Back  Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás