Horgas Eszter Arcai III. - Spanish Night
Duende. Errôl a fogalomról a kiváló spanyol költô, színmuíró, Federico Garcia Lorca írt egyszer egy tanulmányt. Arról szól, hogy a spanyol muvészet egyik alapvetô kelléke a temperamentum, a tuz, a felfokozott lelki állapot, vagyis a duende. Ha egy mualkotásban van duende, akkor az bárkit, bármikor a pillanat erejével képes elragadni. A duende mindig egyszeri és megismételhetetlen.
A Horgas Eszter arcai című sorozat harmadik darabján egy Lorca verse által ihletett kompozíción kívül Bizet és de Falla slágerdarabjának átdolgozása is hallható. A lemezfelvétel, amely két zeneakadémiai koncerten készült 2002 elsô negyedében, sajátos, semmi mással össze nem téveszthetô hangulatot áraszt. A zseniális spanyol szerzôk virtusa ugyanis harmonikusan ötvözôdik egy nem kevésbé áldott magyar zenész, Vukán György egyedi hangjával. A kiváló zongorista-zeneszerzô jegyzi a darabok hangszerelését, illetve két saját szerzemény, a Spanish Rhapsody elsô és második része is felcsendül. Végül pedig Keith Jarrett egy darabjának variációja zárja a nagyívu lemezt.
Az elôadó zenekar a sorozat elsô részéhez hasonlóan a Vukán és Horgas Eszter által közösen életre hívott ClassJazz Band, amely mellett ezúttal sem kisebb vendégszólisták közremuködnek, mint Dresch Mihály szaxofonon, Fekete-Kovács Kornél trombitán és Juhász Gábor a spanyol zenében nélkülözhetetlen gitáron.
És persze a rajongók ismét hódolhatnak Horgas Eszter szárnyalóan intonált, gyönyöru fuvolahangjának. A muvésznô a Gramofon címu zenei magazinnak adott interjújában tavaly még szerényen elhárította a jazz elôadó titulust. Az új CD fuvolaszólóit hallgatva azonban már nem férhet hozzá sok kétség: a rendkívüli érdeklôdés és kitartó zeneszeretet meghozta gyümölcsét, és a klasszikus elôadómuvész immár a jazzisták között is egyenrangú. Nem csak egy rendkívül bájos fuvolistáról van tehát szó csupán, hiszen Horgas Eszter zenei arca is egyre szebb és szebb.

H. Magyar Kornél


Horgas Eszter Arcai III. - Spanish Night

Spanish Rhapsody I.
1. Sunrise
2. Habanera Mp3
3. Romance Mp3
4. Canzone

El Amor Brujo
5. A Media Noché
6. Danza Ritual Del Fuego

Carmen Fantasy
7. Habanera

Lola
8. Lola

Spanish Rhapsody II.
9. Dance
10. Sunset

Encore 84 I.
11. Encore 84 I.

A lemezen szereplő előadók:
Horgas Eszter - fuvola, altfuvola
Vukán György - zongora
Berkes Balázs - bőgő
Balázs Elemér - dob
Winand Gábor - ének
Juhász Gábor - gitár
Fekete Kovács Kornél - Trombita
Dresch Mihály - szaxofon

Back  Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás