Johanna Beisteiner
A Jelen és a Múlt Között

(Between Present and Past)

A Jelen és a Múlt Között, Johanna Beisteiner, osztrák gitárművész új albuma, a múlt nagy mestereinek és a tehetséges kortárs magyar zeneszerző, Gulya Róbert (*1973) műveinek különös elegye. Gulya Róbert két új művét is Johanna Beisteinernek ajánlotta: a Gitárversenyt és a gitárra és zongorára készült Capriccio-t.

"Először egy vidám zeneművet akartam írni Johannának, de amikor 2001 késő nyarán, egy Los angelesi látogatás alakalmával nekiláttam a munkának, a szeptember 11-i szörnyőség rátelepedett a gondolataimra. Ezért melankolikus és érzékeny lett minden tétel. Zenei ötleteimet a gitár által kínált technikai lehetőségekkel próbáltam megvalósítani, így a darab nagyon nehéz és óriási kihívás még a magasan képzett zenészek számára is.
A Capriccioval be akartam bizonyítani, hogy egy mai gitár darab is lehet igényes és egyben szórakoztató. Bár a gitár és a zongora ritka kombináció, a két hangszer nagyon jól harmonizál és igazán friss, színes hangzást ad a darabnak.
Mindkét zeneművel az volt a szándékom, hogy széles közönségnek is megmutassam, hogy a klasszikus gitár óriási lehetőségeket rejt magában, mint szóló hangszer. Sok éves együttműködés után meg vagyok győződve arról, hogy mind zeneileg, mind technikai szempontból Johanna a tökéletes művész, aki ezt a célt meg is tudja valósítani."

Gulya Róbert

1704-ben, az akkor csak 19 éves Johann Sebastian Bach megkomponálta a Capriccio a szeretett testvér elutazására BWV 992 című művét. A darabot feltételezhetően testvére, Johann Jakob (1682-1722) elutazása kapcsán írta, aki 1704-ben oboásként csatlakozott a svéd király, XII. Károly seregéhez, hogy részt vegyen a Nagy Északi Háborúban. Az eredetileg billenty#s hangszerre írt m#vet Gulya Róbert gitárra és vonósokra hangszerelte, így került a CD-re. Ez a hangszerelés még intenzívebbé teszi a műből sugárzó aggodalmat, ugyanakkor megőrzi az eredeti változat bensőségességét is. A mű hat tételből áll: 1) Barátai megpróbálják lebeszélni az utazásról. 2) Azon bajok lefestése, amelyek megeshetnek vele az idegenben. 3) A barátok általános panaszkodása. 4) A barátok, látván, hogy szándéka megmásíthatatlan, búcsút vesznek tőle. 5) A postakocsi. 6) Fúga, a postakocsi tülkölésének imitálására.
Antonio Vivaldi D-dúr concertóját eredetileg lantra, vonósokra és csembalóra komponálta. A lant a barokk kor egyik legkedveltebb hangszere volt, később azonban a gitár lépett a helyére. Ezen a felvételen is a gitár helyettesíti a lantot.
A CD több híres budapesti művész részvételével készült - közreműködik a Magyar Rádió szimfonikus Zenekara, az ígéretes fiatal karmester, Héja Domonkos és a zongoraművész, Wanda Mazalin.
Johanna Beisteiner barátainak, Gulya Róbertnek és Paulino Bernabé-nek ajánlotta a felvételt.

Johanna gitárját Paulino Bernabé készítette. (Imperial 2000)Johanna Beisteiner - A Jelen és a Múlt Között

Robert Gulya (*1973)
Concerto for guitar & orchestra (dedicated to J. Beinsteiner)
1. I. Allegro
2. II. Lento
3. III. Allegro
Budapest Symphony Orchestra, conductor Domonkos Héja

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Concerto D-major for guitar (orig. lute), strings & cembalo
4. I. Allegro
5. II. Lento
6. III. Allegro
Budapest Symphony Orchestra, conductor Béla Drahos

Johann Sebastion Bach (1685-1750)
Capriccio sopra la lontananza del fratello diletissimo
for guitar & string (orig. keyboard)

7. I. Arioso. Adagio. Ist eine Schmeichelung der Freunde,
um denselben von seiner Reise abzuhalten
8. II. Ist eine Vorstellung unterschiedlicher Casuum,
die ihm in der Fremde könnten vorfallen
9. III. Adagiosissimo. Ist ein allgemeines Lamento der Freunde.
10. IV. Allhier kommen die Freunde, weil sie doch
sehen, daß es anders nicht sein kann, und nehmen Abschied.
11. V. Allegro poco. Aria del Postiglione.
12. IV. Fuga all' imitatione della posta.
Budapest Symphony Orchestra, conductor Béla Drahos

Robert Gulya (*1973)
13. Capriccio for guitar & piano (dedicated to J. Beinsteiner)
Wanda Mazalin, piano

Back  Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás