Kovács Ferenc - Magony
A Djabe és a Dresh Quartett szólistájának önálló albuma.

Előttem a kép, amikor Öcsi ül velem szemben a verandán és meséli: "én úgy látok most mindent, mintha a pusztán szemmagasságig a földben lennék, s végtelen hosszan onnan nézném a világot."
Jó pár évvel ezelőtt volt ez, még az "Áldozatos Makúz-időkben", s most itt e lemez. Felhős és pontos, oldott és látható. Ritka a látható zene. Ezért is örülök neki.
Hozza Feri játékának, zenei alkatának minden erényét.
A tiszta intonációt, a kidolgozott játékmódot, a szinte precíz ritmikát, s a jó külső és belső hallás magabiztosságát.
Szép, teres zenék foglalata a Magony. Szerető, s szeretett jó anyának ajánlani mást nem is lehet. Bennük ég és föld, múlt és jövő összeér.

"Megébred Reymond jó öreg parasztja pirkadatkor, érzi, eljött az idő.
Fölkel s lassan kitántorog a kelô Napban, meghalni, arccal a földre zuhanva."

Szabados György


Áhítat kell Kovács Ferenc zenéjének meghallgatásához, és ez jó. Többször kell végighallgatni, és ez is jó. Kovácsban - aki többek között a legnagyobb mai cimbalomművész, Balogh Kálmán mellett szerzett életre szóló útravalót - a legjobb az a hagyománytisztelet, amivel az elődök hagyatékát kezeli. Ennyire hű ragaszkodást Bartók Béla népzenefelfogásához mai zenében már nagyon régen nem hallottam. Magyar népzenei ihletésű hegedűmuzsikáról van szó, amelyet itt-ott ütőhangszeres kíséret, nem egyszer a hegedű perkusszív alkalmazása szegélyez (szarvaspata-dobogás), de a népdal immár csupán közvetett forrás. Kovács hangszerkezelése ennek megfelelően alakult: a rusztikus, népies vitalitást és nyerseséget, a vonó gesztuskezelését sokszor megindító, pedánsan intonált szerenádok árnyalják, és ritmusai is pontosan kimértek, ami a népzenészekre szintén kevésbé jellemző. Az itt-ott folyondárszerűen egymást átölelő szólamokat Kovács többsávos technikával játszotta fel. A honi piacon egyre markánsabban megjelenő Gramy Records - az üzleti szempontból biztos befutók megjelentetése mellett - egyre inkább áldoz a zeneileg gondolatébresztő alkotások kiadására is.Kovács Ferenc - Magony

1. Boldog galamb
2. Parasztbarokk Mp3
3. A szarvas üldözése
4. Szarvasok az erdei fényben
5. Játszó
6. Pásztoros
7. Miskadal

Előadók:
Kovács Ferenc - hegedűk, ének
Németh Ferenc - pásztorének

Back  Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás