A Djabe és Steve Hackett együttműködésének gyöngyszemei dupla CD-n

Djabe special guest Steve Hackett: In the footsteps of Attila and Genghis - 2 CD

A dupla CD anyagát a zenekar 2010 nyarán rögzítette Steve Hackettel lebonyolított közös turnéja során. Az augusztusi koncertsorozat időrendben érintette Oroszországot, Magyarországot, Bulgáriát és Szerbiát.
A műsorban terítékre kerültek a Djabe klasszikusok (Distant Dance, Clouds Dance, Butterfly, Doromb , Erdő, erdő) mellett Steve Hackett saját (The Steppes, Last train to Istanbul) és Genesishez köthető számai is (Firth of Fifth, In that Quiet Earth). A lemezen található jónéhány újdonság is, hiszen eddig a Stevvel játszott Hackett és Genesis számok nem kerültek még kiadásra. Az új Djabe kompozíció a Dark Soup pedig eddig még egyáltalán nem volt elérhető. A felvétel érdekessége, hogy a Djabe kompozíciónak már Steve Hackett is szerves része volt. Szintén egyedi darabok a Pécs és Genghis’s sword című számok.

Az album legizgalmasabb felvétele Steve Hackett „Last train to Istanbul” című dala. A szám legutolsó szóló lemezéről, az „Out of the Tunnel’s Mouth”-ról, melyet saját zenekarával sem játszott még élőben. Talán ennek egyik oka, hogy a dalban jelentős szerepet kap Kovács Ferenc, a Djabe hegedűse is. Viszont egy Djabe koncerten Kovács Feri adott, így a zenekar műsorra tudta tűzni ezt a kiváló kompozíciót. Steve először énekelt koncerten a Djabe zenekarral.

A Djabe kiadványokat az új Djabe webshopban rendelheti meg:
http://djabe.hu/uzlet/

A kiadvány megjelenését támogatták:

 

Felvételről is élő

2010-ben 15 éves jubileumi turnéra indult a Djabe. Az ünnepi koncertsorozat állandó vendége volt Steve Hackett, aki Magyarország (Budapest, Debrecen, Pécs) mellett, Oroszországba, Bulgáriába és Szerbiába is elkísérte a zenekart. A koncerteket rögzítették és ezekből a felvételekből állították össze új kétlemezes koncertalbumuk anyagát, amely In The Footsteps Of Attila And Genghis címmel kerül a boltokba. A szép papírtokban megjelenő dupla album, amelynek borítóját Égerházi Imre alkotása ékesíti, nem csak a Djabe, hanem a Genesis rajongóknak is tartogat meglepetést. Aki hallotta már a formációt élőben, pontosan tudja, hogy a zenekar saját szerzeményei mellett Genesis, és szóló Steve Hackett számokat is játszik, ráadásul nem is akármilyen minőségben. Akik viszont még nem jutottak el ilyen közös koncertre, itt a lehetőség, hogy ők is meghallják, mennyire egymásra talált a zenekar és Steve.
Az album gerincét a Djabe szerzemények adják – régiek és újak – de végre két Genesis és két szóló Hackett darab is az albumra került. És hogy miért végre? Mert korábban csak élőben lehetett ezeket a remek előadásokat hallani.
Az albumhoz Steve Hackett írt kísérőszöveget, amelyben a közös élményekről mesél, és végigveszi a turnéállomásokat. Mindkét lemezen található számítógépen megtekinthető extra tartalom. Az első lemez esetén ez egy 2010-es koncertrészlet Szerbiából, míg a második lemezre egy korábbi malajziai fellépés részlete került 2008-ból – ahol Steve szintén a zenekar vendége volt – illetve egy kis betekintés a színfalak mögé.

Ez az album egy válogatás a jubileumi turné legjobb koncertpillanataiból, de annak ellenére, hogy az egymást követő számok különböző állomásokon lettek rögzítve, teljes egészet alkotnak. Steve nem is vendégként van jelen, hanem a zenekar tagjaként. A mára évek óta tartó munkakapcsolat teljesen összekovácsolta a formációt és az albumon hallható műsor remekül adja vissza azt az élményt, amivel élőben találkozhatnak a rajongók. Örömzenélés hallható mindvégig, és ami a legjobb, hogy a lemezt hallgatva szinte ott lehetünk a koncerten. Teljesen átjön az élő zene varázsa.

Gerébi Zoltán (A Genesis világa honlap) kritikájaDjabe special guest Steve Hackett: In the footsteps of Attila and Genghis - 2 CD

Tracklista CD1:
1. Erdő, Erdő 7:17 Mp3
2. Firth of Fifth 3:55 Mp3
3. Dark Soup 7:43 Mp3
4. City of Habi 8:55
5. The Steppes 6:47
6. Pécs 3:13
7. Distant Dance 14:14
8. Clouds Dance 8:53
Total: 61:00

+ video a Nisville Jazzfesztiválról: The Steppes, Nis

Tracklista CD2:
1. Doromb 8:36
2. Butterfly 13:43
3. Last Train to Istanbul 5:25 Mp3
4. In That Quiet Earth 6:41 Mp3
5. Genghis’ sword 7:02 Mp3
6. Behind the Veil 11:48
7. Omachule excerpt 2:39
Total: 55:58

+ video a Penang Island Jazzfesztiválról: Behind the scenes, Erdő, erdő, Firth of Fifth, Malaysia Bolé!

A lemezen szereplő előadók:
Steve Hackett – gitár, ének;
Banai Szilárd – dob;
Barabás Tamás – basszusgitár;
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, ének;
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének;
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek;

Koós-Hutás Áron - trombita (CD1 – 5, 7; CD2 – 4, 6, 7)


Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon