Kovács Ferenc - Magony Vonósok
A Magony együttes 2001-ben alakult Kovács Ferenc azonos című szóló albumának élő előadására. Folyamatosan bővítjük a műsorunkat saját szerzeményekkel, s ismert magyar népdalok egyéni feldolgozásával. Az együttes vezetője, s zeneszerzője Kovács Ferenc. A zenei stílust leginkább a "kortárs parasztzene" kifejezés közelíti meg.
Kovács Ferenc eddigi pályája rendkívül sokszínű. A klasszikus, modern, jazz- és folktanulmányokon kívül ma is sokféle zenekarral szerepel aktívan (Djabe, Dresch Quartet, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band stb.). A benne kiforrott "magony" stílushoz különböző irányultságú, legmagasabban képzett társakat keresett. Budai Sándor a Rajkó zenekarban nevelkedett, a világ sok táját a híres magyar cigányzenével elkápráztató, nyitott szellemiségű muzsikus. Oláh Kálmán friss diplomás, a Magyar Virtuózok kamarazenekar meghatározó egyénisége volt. Tudása a hagyományosan kimagasló magyar zenészképzést bizonyítja. Salamon Beáta egyike a ma élő legjobb népi hegedűsöknek, hagyományőrzőknek (Méta együttes, Állami Népi Együttes). Novák Csaba szintén a Rajkó zenekarban nevelkedett, s a mai legnagyobb prímásokat kíséri. Sajnos, egyre kevesebb az igény erre a világon egyedülálló cigányzenére. Németh Ferenc, aki orvosi egyetemet végzett, volt néptáncos, művészeti vezető, népzenész. Sokfelé meghívást kap az érzelemdús, modorosságtól mentes, hagyományokat ápoló énektudásáért. A Magony célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmeket kifejezni magyarul, a klasszikus, cigány és népi hagyományaink összekovácsolásával. Az együttes bemutatkozó koncertje 2001. szeptember 22-én a MU Színházban volt, id. Kovács Ferenc: Magony szoborportrék kiállításának megnyitójaként.Egyúton
Kovács Ferenc barátommal régóta járunk egyúton. Hol nagyokat dobbantva, keményen odacsapva lábunkat, hol könnyed lendülettel, hol derűsen, szemlélődve, máskor szigorú figyelemmel. A sűrűben gázolunk, vagy suhanunk a felszín fölött, féke veszetten, harsányan mulatunk, vagy fegyelmezetten rójuk a köröket, (ön)irónikusan szólunk, vagy tanító szándékkal magyarázunk, akár kérdezünk, akár válaszolunk, akár a közelbe, akár a távolba tekintünk - járjuk egyútunkat.
A közös lét, a közös út első darabja erről szólt 1994-ben. Ekkor alkottuk meg közösen a TranzDanz-ban a Profanát. Azóta sok darabot készítettünk együtt - a legutóbbi a Sziklarajzok. Az alkotás által világot teremtő, önmagát és világát felmutató és megörökítő, a közösség számára hasznos, értékes és érthető emberre és jeleire tízezer évek kultúrái épülnek, miközben bigott vallások regulázzák, demagóg ideológiákkal operáló cinikus haszonlesők írtják, racionális civilizációk ölik, mérgezik, korlátozzák a szabad, teremtő Embert.
De ő - mindezen rontó törekvések ellenére - ott hagyja keze nyomát a barlang falán, üzen évezredeken át: - Itt vagyok! Most változtattam meg a Világot! A Sziklarajzok - immár CD formában is - a lelkiismeret furdalásos divatok, a tömegfogyasztásra gyártott buta bóvli, a kommersz elit - elit kommersz, a marketingérték elől barlangokba, rezervátumokba menekülő gondolat lenyomata, mai sziklarajz-, képregény az Útról. Köszönöm Kovács Ferinek a közös munkát, hogy együtt utazhattam vele! Öcsi, gyerünk tovább!

Kovács Gerzson Péter
koreográfusA Gramofon magazin 2003. nyári számában (VIII. évfolyam 2. szám) megjelent egy kritika a Magony vonósok című új albumról:

Újdonsült dél-indiai zenész barátom mesélte: idős mestere szerint a legnagyobb művészek látják a zenét, a lehető legplasztikusabb formájában élik át, már-már életfunkcióik is annak a harmóniájára működnek. A Magony vonósok lemezborítóján Szabados György sorai "látható"-nak nevezik Kovács Ferenc zenéjét. Szabadosnak igaza van - valahol a mélyben ugyanaz működik ilyenkor az egész világon. Amikor az első Magony-lemezről írtam (Gramofon, 2001. ősz, 34.), nem mertem kijelenteni, amiben az új, dupla lemezt hallgatva biztos vagyok: Kovács a legnagyobb ismert népzenei gyökerű hegedűművész az országban. Képzettsége ideális arányban egészíti ki az örökölt magyaros-rusztikus hangvételt, szabadságeszményét. Zenekarának tagjai (Budai Sándor, Oláh Kálmán, Salamon Beáta - hegedű, Novák Csaba - bőgő, Németh Ferenc - ének) mind képzett, komolyzenész végzettséggel rendelkező muzsikusok. A Magony kompozíciói - főként az első lemez koncertfelvételein, de a TranzDanz társulatnak írt színpadi kísérőzenében is - biztos arányérzékkel idézik a magyar népzene határtalan, csapongó-busongó szabadságát, de sosem dagályosságát. Tempói mindig nagyon pontosak - képzettsége ezen a ponton a legnyilvánvalóbb -, művészi keretet szabnak a hegedűdallam kántáló megszólalásának. A zenéjének világa (különösen a koncertlemez csúcsán elhangzó, kétrészes szarvas-szvit) intenzív erővel idézi fel a magyarság legősibb emlékeit. Kovács Ferenc szárnykürtje is felcsendül az első korong végén - a Soós Imre emlékére játszott népdal szólóbetétje egyszerűen gyönyörű. Köszönet illeti a Gramy kiadót, amely minden támogatást nélkülözve, teljesen önerőből jelentette meg ezt az értékes produkciót.

H. Magyar KornélKovács Ferenc - Magony Vonósok

CD1
(2001.szeptember 22-i koncert)

1. Intro
2. Boldog galamb
3. Parasztbarokk
4. A szarvas üldözése
5. Szarvasok az erdei fényben
6. Játszó
7. Pásztoros
8. Miskadal Mp3
9. Jaj, de széles
(Soós Imre emlékére - a Körhinta c. filmből)


CD2
(A Sziklarajzok című TranzDanz előadás zenéje)

1. Bevezetés
2. Sziklarajzok
3. Repülés
4. Legényes
5. Groteszk Mp3

Magyar dalok
6. Elindultam szép hazámból Mp3
7. Le az úton, szép csendesen lefelé
8. Esti dal

A lemezen szereplő előadók:
Magony Kovács Ferenc - hegedű, szárnykürt, ének
Salamon Bea - hegedű
Budai Sándor - hegedű, brácsa
Oláh Kálmán - hegedű
Novák Csaba - bőgő
Németh Ferenc - ének
Mester László (Pintyő) - brácsa
Égerházi Attila - gitár
Barabás Tamás - basszusgitár
Kovács Zoltán - billentyű
Sipos András - ütőhangszerek, ének
Banai Szilárd - dob

Back  Top- MAHASZ
- Abbey Road
- Music.hu
- Steve Hackett
- Gramofon
- HANGMESTER.HU
- Szardínia szállás