Tóth Viktor

1977. május 19-én született Kiskunhalason. Zenei tanulmányait 14 évesen a paksi zeneiskolában kezdte, majd Szekszárdra került a helyi zeneiskolába. Itt találkozott Molnár Ákos mesterével, aki a jazzre irányította figyelmét. Általa ismerte meg az elsõ jazz felvételeit, az alapvetõ jazz frazeálást, megismerkedett az improvizáció alapjaival.

15 évesen bekerült a Szekszárd Big Band ifjúsági szekciójába, majd 16 éves korában Pecze István szólistának hívta a Szekszárd Big Bandbe. Ezután tanulmányait Csepregi Gyula irányítása alatt folytatta, majd tanárának kérte Elek Istvánt, ki meghatározó szerepet játszott zenei tanulmányaiban. Általa ismerte meg a be bop improvizációt, behatóan foglalkoztak a technikai és fõként zenei kérdésekkel. Eközben több vidéki zenekarral koncertezett rendszeresen, ezek fõként popzenekarok voltak, együtt dolgozhatott Somló Tamással, Demjén Ferenccel, Charlie-val, Balázs Ferenccel.

A jazztanszaki felvételire Elek István készítette fel. 1998-ban második próbálkozására felvételt nyert a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem Jazztanszakára, ahol tanárai Csepregi Gyula és Siliga Miklós lettek. Ebben az idõszakban alapította meg elsõ saját trióját, melyben Mohay András dobolt és Oláh Zoltán játszott bõgõn. Ezidõtájt több neves pop és acid jazz zenekarral is koncertezett, turnézott a Roy és Ádám zenekarral, és lemezt készített az Up! nevû formációval. Fekete Kovács Kornél meghívta az általa vezetett zenekarba, a Budapest Jazz Orchestrába, ahol két évig játszott, koncertsorozatainkon sorra vették a nagy big band zenekarok repertoárját, a neves hangszerelõk munkáit.

A Zenemûvészeti Egyetemen eközben új tanárai lettek, Borbély Mihály - és régi tanára - Elek István személyében. 2000-ben belépett a neves képzõmûvész - zenész ef.Zámbó István free, kortárszenei jazzrock formációjába. 2001 óta a Kõszegi Imre Quartet tagja, az együttesben Oláh "Cumó" Árpáddal és Orbán Györggyel játszik együtt. Lehetõsége volt László Attila, Lattmann Béla, Babos Gyula, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla partnereként néhány koncerten szerepelni. Saját koncertjein partnerei Cseke Gábor, Mohay András, Szandai Mátyás, Oláh Zoltán, Mike Zsolt, Jeszenszky György. 2001-ben megalapították a Road Six Sax nevû szaxofon quartetet, mellyel több európai fesztiválon vendégszerepeltek, a budapesti bolgár Malko Teatro színház darabja számára tradícionális bolgár zenét készítettek. 2002 májusában az Equinox Quartet lemezén Zana Zoltán és Fekete Kovács Kornél mellett mûködött közre. 2002 õszén a Londoni Magyar Kulturális Centrumban adtott koncertet, ahol partnerei Arnie Somogyi és Winston Clifford voltak. 2003 tavaszán diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetemen. 2003 nyarán megalapította a Project 11 nevû formációt, melynek stílusára a jazz, az elektronikus zene és a balkáni, valamint az orientális zene mixtúrája a jellemzõ.
2004. áprilisától 2005. áprilisáig a Djabe zenekar tagja volt.

Kiadványok:

Tóth Viktor - Tercett / 2005 GR-059

Djabe
Horgas Eszter
Steve Hackett (Wolfwork Records)
Kovács Ferenc
Muck Ferenc
Mohai Gábor
Gesztelyi Nagy Judit
Herczeg Judit
Novus Jam
Zexattt3 Band
Johanna Beisteiner
Ewald Brass Quintet
9:30 Collective
Szőke Nikoletta

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon