2007.

[2007.12.12.]
Gramofon cikke a Djabe: Köszönjük, Sipi! cd-ről

Köszönjük, SIPI!

A Djabe zenekar alapító tagja, az ütőhangszeres és énekes Sipos András, vagy ahogy barátai hívták, Sipi ötvenhárom évesen, nemrég váratlanul elhunyt, óriási űrt hagyva maga után a magyar zenei életben. Őrá emlékezik legújabb lemezével zenekara, a magyar paletta egyik legegyénibb, legátütőbb együttese. Nehéz egy emléklemezt méltatni, főleg akkor, ha olyan zenészt búcsúztatunk, mint Sipos András, aki több mint tíz éve határozta meg a Djabe hangzását. Ő volt a Djabe lelke, sikereinek motorja, és nem mellesleg olyan kiváló ütős, amilyen kevés születik. Olyan felvételek kerülnek ilyenkor elő, amelyek régi emlékeket idéznek, ezért felkavaróak.


Amikor egy emléklemez megjelenik, általában nem abból indulnak ki a szerkesztők, hogy szélesebb hallgatósághoz szóljanak. Leginkább a kiváló muzsikus tisztelői számára állítják össze az anyagot. Ez azonban a Djabe elmúlt bő évtizedét is összefoglalja, talán azért is, mert a Djabe valahol egyenlő lett Sipos Andrással. Egy komoly, elemi erővel ható album, ami után nehéz másik lemezt feltenni. A technikának köszönhetően ma már nem akadály, hogy korábban felvett, fel nem használt zenei alapra jóval később újra rámuzsikáljanak, megidézve a múltat, a régi időket. Az ilyen jellegű, ritka élményt nyújtó felvételek mellett két új szám, a Sipi emlékének íródott Szavak nélkül és Lelkek cseréje is felkerült az albumra, mindkettő kiváló, méltó kompozíció. A magyar zenei díjas Witci Tai To legutolsó megszólalása zárja a sort, ez önmagában is kuriózum és emlék, Sipos András közvetlenül halála előtt játszotta Debrecenben szeptember 7-én, amikor utoljára állt színpadon.

Pál Eszter
Gramofon, XII. évfolyam 4. szám

- - -

[2007.10.02]

DJABE ÉS STEVE HACKETT
„Sipos András jótékonysági és emlékkoncert”

2007. november 30. 19.00 óra
Petőfi Csarnok
1146 Budapest, Zichy Mihály út 14. - Telefon: 06 1 363 37 30
Jegyrendelés: www.jegyelado.hu, www.gr1993records.com

Közreműködnek: Djabe, Steve Hackett, Said Tichiti, Balogh Kálmán, Dresch Mihály, a Magony zenekar és színész barátok.

A Djabe zenekar alapító tagja, az ütőhangszeres és énekes Sipos András életének 53. évében váratlanul elhunyt. Óriási űrt hagyott maga után a színpadon és a zenekarban egyaránt. Meghatározója volt a Djabe hangzásának, és oroszlánrésze volt a zenekar itthoni és külföldi sikereiben, díjaiban. Sokszínű, vidám egyéniségét tisztelték és szerették barátai, zenész- és színésztársai és a nagyközönség egyaránt. A Djabe zenekarral Magyarországon kívül 19 országban örvendeztette meg a közönséget játékával.
Sokan színészként ismerték. 1981-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd 18 évig a Vígszínház tagja volt. Emlékezetes alakításai maradandóak a nézők számára. Legszívesebben a Dzsungel könyve, a Padlás, az Össztánc, a Játszd újra, Sam! előadásokra emlékezett. Szinkronszínészként nívódíjat kapott.
A legtesthezállóbb szerep számára az Európai Reneszánsz Tisztelői Társulattal bemutatott Hrabal előadás a Táncórák idôsebbeknek és haladóknak volt. Bubik Istvánnal és Ruzicska Tamással alapították a Macumba ütőegyüttest, mellyel később nagy sikereket értek el.
Sipi úgy tudott a kézi ütőhangszereken játszani, hogy ha eloltották a villanyt, azt hitte a közönség, hogy egy eredeti afrikai dobost hall. Ez történt a párizsi Pompidou központban. A fekete közönség szinte „felháborodott”. Egy fehér ember úgy zenélt, mint ők…
Szenzációsan játszott mindenen, amihez hozzányúlt, de igazából ő a djembe fejedelme volt.

Sipos Andrást gyászolja a színésztársadalom, zenészbarátai és legfőképpen a családja -felesége és három kicsi lánya. Tercsike hét, Anna és Ágota négy évesek.
A szervezők a koncert teljes bevételét a családnak ajánlották fel. Minden szereplő, technikai közreműködő és szolgáltató lemondott a díjazásról.

A „Sipos András jótékonysági és emlékkoncert” műsora

A műsor első részében a színészkollégák emlékeznek.
A prózai bevezető után színpadra lép a Djabe zenekar. Külön erre az estére összeállított műsorával búcsúzik a baráttól, a zenésztárstól az együttes. Fellép a műsorban több, korábban a zenekarral együtt játszó zenész is. Said Tichiti, marokkói származású énekes és ütőhangszeres, aki több lemezen és koncerten szerepelt már a zenekarral.

A műsor kiemelkedő vendége Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa, aki a „Táncolnak a kazlak” c. albumon közreműködött és koncertezett is a Djabe-val Londonban. Első szóra elvállalta a fellépést. Saját repertoárjából is játszani fog egy külön blokkot. Természetesen Steve több közös számot előad a koncerten a Djabe-val is.

Fellép Kovács Ferenc Magony zenekara; Balogh Kálmán cimbalmossal és Dresch Mihály kiegészítve emlékeznek meg Sipiről.
Természetesen mindent előre nem tudunk elmondani a koncertről, maradjanak még meglepetések, de az biztos, hogy a Djabe a technika és videokivetítő segítségével még egyszer, utoljára együtt fog zenélni Sipivel.

Szeretne a zenekar méltóképpen emlékezni Andrásra, ezért minden idők egyik legizgalmasabb Djabe programját rakják össze, melynek színvonalát tovább emelik a fellépő vendégművészek.
Reméljük, sokan lesznek erre a rendkívüli műsorra kíváncsiak, hiszen minden jegy megvásárlásával a családot segítik.

Jegyárak:
Diákjegy: 1800 Ft - belépéshez (érvényes matricával ellátott) diákigazolvány felmutatása szükséges.
Belépőjegy: 3800 Ft
Belépőjegy + Djabe: Köszönjük Sipi! CD: 5800 Ft

Jegyek kaphatók: A Concert and Media hálózatában, a Gramy Records irodájában és a helyszínen. Online jegyrendelés: www.jegyelado.hu, www.gr1993records.com.

„A Djabe búcsúzó CD-t készít Sipinek. Az együttes október elején stúdióban rögzíti a lemez anyagát. Minden hangot Andrásnak játszunk. Régi számok, soha nem játszott kompozíciók, archív és fel nem használt felvételek segítségével Sipi is ott lesz a stúdióban és a számok egy részén.
A lemezt az a Witchi Tai To zárja, mely Sipi utolsó koncertjének, utolsó száma volt a debreceni Jazz napokon 2007. szeptember 7-én.
Ha tudjuk, hogy ez lesz az utolsó alkalom, talán sohasem jövünk le a színpadról.”

Égerházi Attila

A koncert megrendezését lehetővé tették: Votec, HG Event Technics, Perfect Design Factory, Duotone Repro, Print America, Pharma Press Kft., Pont Reklám, Jazzy Rádió, Duna TV, QIB, Concert és Média Kft.

A koncert támogatóinak listáját folyamatosan frissítjük.

- - -

[2007.07.13]
Nyári turné 2007

A Djabe zenekar 2007-ben 10 országot érintő nyári turnéra indult. A külföldi koncertsorozat az azerbajdzsáni Bakuban kezdődött és a szerbiai Nisben zárul. Az előbbieken kívül június elejétől augusztus közepéig az együttes ellátogat Lettországba, Finnországba, Ausztriába, Portugáliába, Kanadába, az Egyesült Államokba és Bulgáriába.
Augusztus végén és szeptember elején Magyarországon ad koncerteket a Djabe. Pécs, Keszthely, Budapest és Debrecen látja vendégül a jazz/world stílus kiemelkedő hazai képviselőjét.

„A zenekar egyértelműen tehetséges.”
Jed Eisenmann, Village Vanguard, New York

A DEOL cikke a turnéról.
Turné időpontok
JegyrendelésA zenekar amerikai utazását a Nemzeti Kulturális Alapprogram,
és a Nemzeti Kulturális Örokség Minisztériuma támogatta.

- - -

[2007.04.19]
Djabe: Message from the Road
Dupla koncert CD és DVD
GR-071/072

Az album anyagát a zenekar 2006-os magyarországi, európai és amerikai turnéja során rögzítette. A kétlemezes kiadvány egyik korongja audio CD, a másik Dualdisc. A Dualdisc egyik oldala a lejátszóba helyezve CD, melyen a koncertfelvételek második fele hallható, a másik oldala pedig DVD, melyen a teljes koncertanyag található, 5.1 surround hangzásban.
A DVD-n helyet kapott egy berlini rádióinterjú, valamint a ’Videos from the road’ egyórás koncertbejátszásokkal gazdagított 2006-os útifilm is.

Bővebben link

- - -

[2007.03.14]
Hatok koncert az A38 hajón Március 29-én!

Kovács Ferenc kitűnő formációja viszonylag ritkán ad koncertet. E kivételes alkalmak egyike lesz a március 29-én megrendezésre kerülő koncert. A lemezbemutatónak is tekinthető előadáson új dalok is felcsendülnek majd.
Kovács ezt a formációját a Djabe és Dresch Quartet zenészeiből hívta életre. Hozzájuk csatlakozott az elbűvölő hangú Váczi Eszter. Az est vendége lesz a világhírű cimbalmosunk Balogh Kálmán.

Kovács Ferenc - ének, trombita, hegedű
Váczi Eszter - ének
Dresch Mihály - szaxofon
Szandai Mátyás - bőgő
Schrek Ferenc - pozan
Kovács Zoltán - zongora
Banai Szilárd - dob
Vendég: Balogh Kálmán - cimbalom

Helyszín: A38 hajó, Budapest, Petőfi Híd Budai Hídfő, 464-3940
Időpont: 2007.03.29. este 8 óra
www.a38.hu link

- - -

2008. | 2007. | 2006. | 2005. | 2004. | 2003. | 2002. | 2001.

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon