2008.

[2008.12.30]
Megjelent Szőke Nikoletta bemutatkozó lemeze.

Szőke Niki, akit akkortájt jóformán ismeretlen volt Magyarországon, mindenkit bámulatba ejtett azzal, hogy megnyerte a 2005-ös Montreux Jazz Festival énekversenyét, a Shure Jazz Voice World Competition-t. Egy hihetetlenül tehetséges improvizatőr, magas intelligenciájú énekes saját stílussal és elképesztő timing-gal, egyikévé vált azoknak, akiket a közönség és a zenésztársak egyaránt imádnak. Ugyan cigányzenész dinasztiába született (édesapja, Szőke Sándor neves cimbalmos), 18 éves koráig nem tanult zenét. Első tanára az énekes Winand Gábor volt, akit a befolyásos francia magazin, a Jazzman kritikáiban Európa legeredetibb jazzénekesének nevezett meg. Egyetlen jazzénekes növendékként klasszikus ének órákat is vett Bikfalvy Júliánál, akinek a szárnyai alól került ki világhírű szoprán díva, Rost Andrea. Eredetileg angol-orosz szakon tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az első év után Szőke Nikinek választania kellett a tanulmányai és a jazzéneklés között. Döntése az Egyetemnek veszteséget, a jazz világának viszont óriási nyereséget hozott. Most, 25 évesen a magyar jazz szcéna hozzáértőinek vitathatatlan kedvence. Az albumot férjével, Barcza Horváth József bőgőssel és Oláh Szabolcs gitárossal trióban készítette.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2008.08.07]
A Gramy Records-nál a Magyar Rádió Jazztrombitaversenyének győztese

A Gramy Records gondozásában jelent meg az MR3 Bartók Rádió Jazztrombitaverseny győztese, Koós-Hutás Áron bemutatkozó CD-je. A lemez címe: I Remember Clifford.
A címadó Benny Golson szerzeményt, mint kötelező darabot mutatta be az ifjú művész a Magyar Rádió Márvány termében, a május 23-i döntőn.
A felvételek egy része az elődöntőn és a döntőn készült, másik része pedig a Rádió 22-es stúdiójában. Olyan klasszikus szerzők műveiből áll össze az album anyaga, mint például Cole Porter, Sonny Rollins, Ray Henderson. Koós-Hutás Áront Cseke Gábor kíséri zongorán, Hárs Viktor bőgőn és Sramkó János dobon.

A fiatal jazz nemzedék egyik kiemelkedő tehetségének lemezét veheti kézbe a hallgató a Gramy Records gondozásában.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2008.01.10.]
Sajtóközlemény

Új Djabe stúdióalbum - Take on

2008-ban a Djabe zenekar újult erővel folytatja a munkát. Befejezzük a Take on albumot. A CD-változat hivatalos megjelenési dátuma február 18. Az extrákkal kiegészített DVD Audio kiadás március 27-én lát napvilágot. Az új album kapcsán a zenekar Európát, Észak-Amerikát és Ázsiát érintő turnéra indul 2008 folyamán.

A Djabe kvintett felállásban dolgozik tovább, azaz a pótolhatatlan Sipos András helyére nem érkezik új tag. Vendége lesz azonban a magyarországi és egyesült államokbeli koncerteken John Nugent kanadai szaxofonos, aki közreműködött a Take on felvételein. John Nugent tengerentúli szaxofonos középgeneráció kiemelkedő egyénisége. Játszott Ella Fitzgeralddal, Tony Benett-tel, Clark Terryvel, a Temptations-szel, Steve Ray Vaugh-hal és tagja volt a Woody Hermann Orchestra-nak.
A koncertekkel kapcsolatban figyelje Turné oldalunkat.

A Sipi emlékkoncert nagyon pozitív visszhangjai arra sarkallnak bennünket, hogy májusban megjelentessük a koncert teljes anyagát DVD-n. A koncert tapasztalatai alapján további együttműködés várható Steve Hackettel is és tovább folynak majd a 2006-os és 2007-es koncerteket feldolgozó Slices of Life DVD munkálatai is.

2008. január 10.

Banai Szilárd – dob
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Kovács Zoltán – zongora

2008. | 2007. | 2006. | 2005. | 2004. | 2003. | 2002. | 2001.

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon