2003.

[2003.12.22.]
Első Djabe koncert 2004-ben:
Táncolnak a kazlak Unplugged
január 31. szombat New Orleans Music Club, Budapest, Lovag u. 5.
Asztalfoglalás: 06 20 451 7525
Jegyinformáció: 06 1 217 1121

[2003.11.25.]
A Gramy Records kapta a Gramofon - Klasszikus és Jazz szerkesztősége különdíját

2003. november 24-án este hét órától adták át a szolnoki Szigligeti Színházban az ezévi Gramofon díjakat.

A Gramofon - Klasszikus és Jazz szerkesztősége és Kiadója a felkért szakkritikusok szavazatai és a nemzetközi tanácsadó testület javaslata alapján a crossover és a world music magyarországi elismertetésében játszott meghatározó szerepéért, magas színvonalú kiadványaiért különdíjban részesítette a Gramy Records hanglemezkiadót.
A díjat Égerházi Attila a kiadó igazgatója vette át.

 

- - -

[2003.11.04.]
New Orleans Music Club
november 11. kedd, 19 óra
Akusztikus Djabe
Kettős lemezbemutató

Megszokhattuk, hogy a Djabe együttes nagy színpadokon, különleges látványelemekkel, akár surround hangzással mutatja be műsorát. A nagyszabású koncertek mellett tavaly bensőséges hangulatú klubbulikon is részt vett a zenekar, a New Orleansban minden este más programot bemutatva. A legvégén már akusztikusan játszottak a muzsikusok – ezt örökíti meg a most megjelent, Unplugged At The New Orleans című dupla album.
A lemezbemutató koncertnek keresve sem lehetett jobb helyszínt találni annál a klubnál, ahol a felvételek készültek. Ahogy az album, úgy a koncertműsor is átfogja a Djabe teljes pályáját, a hét éve megjelent első lemezről éppúgy szerepelnek dalok, mint a legutóbbi anyagról. (Érdekes egyébként, hogy jelenleg is zajlik a tavasszal napvilágot látott, Táncolnak a kazlak című album bemutató turnéja, de ezen az estén természetesen egészen más műsort hallhatunk.)
„Nagy örömünkre újra velünk lesz a színpadon Said Tichiti”, mondja Égerházi Attila, a zenekar vezetője. „A marokkói népzenész a gembri, azaz a hegedű és a gitár közti átmenetet képviselő, háromhúros afrikai hangszer mestere. Már az Update albumon is muzsikált, tavaly itt volt az egyik unplugged koncerten, s természetesen a lemezen is hallható a játéka.”
A Djabe műsora fél kilenckor kezdődik. Héttől Európa egyik legjobb jazzénekese, a szlovák Peter Lipa tart ugyancsak lemezbemutató koncertet. Első magyar anyaga a Beatles In Blue(s) címet viseli, amiből könnyen kitalálható a tartalma. Tizenhat Beatles dal került rá, méghozzá sajátos értelmezésben. „A feldolgozásokkal az előadó sokkal többet tud megmutatni saját zeneiségéből, mint amikor új ötlettel áll elő”, magyarázza Peter Lipa. „Negyven éve szeretem a Beatles fülbemászó dallamait, lenyűgöz egyszerűségük, könnyedségük és természetességük, ezért döntöttem úgy, hogy feldolgozom a dalokat.”

M. Gy.

- - -


[2003.10.22.]
Megjelent Peter Lipa első magyarországi CD-je

Peter Lipa - Beatles in Blue(s)
Beatles, ahogyan még sohasem hallhattad, európa egyik legjobb jazz énekesének tolmácsolásában.
16 Beatles dal izgalmas átdolgozása.
A felvételen a legkiválóbb szlovákiai jazz zenészek mûködnek közre.
- - -

[2003.10.20.]
Új dupla koncertalbum:
Unplugged at the New Orleans

2002-ben a Djabe New Orleans Music Clubban adott különbözõ tematikájú koncerteket úgy, hogy minden este teljesen más volt a program. Összesen több mint hét óra (!) különbözõ zenét játszott el a zenekar. Az utolsó két este unplugged koncert volt. A november 19-ei koncertre a zenekarhoz csatlakozott Saïd Tichiti marokkói muzsikus, aki már az Update albumon is szerepelt.
A CD anyaga átfogja a zenekar teljes pályafutását az 1996-os elsõ Djabe címû albumtól a Táncolnak a kazlakig. Új és friss átdolgozások, koncerten még sohasem játszott darabok, több mint két órában.
Az elsõ korong multimédiás CD, melyen egy 14 perces videó látható a hattagú Djabe elsõ fellépésérõl, mely 2001-ben a Vasas Csarnokban készült. A videó mellett teljes zenekari biográfia és diszkográfia is található a korongon. Az Unplugged koncertek látogatói 50 fényképes fotóalbummal idézhetik fel a koncerteket.

- - -

[2003.09.30.]
Djabe õszi koncertek
- November 6. Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház
  este 7 óra, Bartók tér 1. Jegyinformáció: 06 25 402 598
  Táncolnak a kazlak turné mûsora

- November 11. Budapest, New Orleans Music Club
  Lovag u. 5. Asztalfoglalás: 06 20 451 7525
  Jegyinformáció: 06 1 217 1121
  Unplugged at the New Orleans lemezbemutató koncert

- November 20. Csáktornya - Cakovec
  (Horvátország) Jazz Fair - PKO
  Táncolnak a kazlak turné mûsora

- - -


[2003.08.25.]
Nagyszabású Djabe koncertek a „Táncolnak a kazlak” lemezbemutató turné keretében

Az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar nagyszabású koncertsorozatot tart hazai és külföldi állomásokon. A koncerteken a tavasszal megjelent „Táncolnak a kazlak” címû album anyagát mutatják be.

Letisztult és minõségi zenével varázsolja el a hallgatót több mint két órán át a world music, a jazz határain egyensúlyozó kitûnõ hazai zenekar. A Djabét már jól ismerjük lemezeinek, DVD-jének világszínvonalú megszólalásáról, és ezt a minõséget most élõben is megtapasztalhatja a koncertlátogató. A különleges zene - elsõként a magyarországi együttesek esetében - Surround 5.1-es hangzásban hallható.

A varázslatos hangzáshoz látványos világítástechnika párosul, melyet a nagyméretû kivetítõ vásznon látható filmek és animációk egészítenek ki, a koncert teljes ideje alatt. A vetített anyag Égerházi Imre festõmûvész képeire épül, mivel az õ alkotásai ihlették a lemezen hallható számokat. Láthatunk egy hat és fél perces animációt is, melyet Égerházi Imre klinikai halál állapotában megélt benyomásaiból festett alkotásai alapján készítettek, a „Jégvilág” címû kompozícióra. Nem mindennapi élményben lehet tehát része a koncertre látogató közönségnek.

Fotósorozat a koncertekről
- Cegléd
- Csíkszereda
- Esztergom
- Debrecen


A Djabe - Táncolnak a kazlak turné korábbi 2003-as állomásai:
- Március 5. Budakalász
- Március 6. Gyõr
- Március 12. Veszprém
- Március 18. Békéscsaba
- Május 8. Tatabánya
- Május 24. Budapest
- Június 22. Cegléd
- Június 28. Deménd (Szlovákia)
- Augusztus 15. Pécs
- Augusztus 17. Csíkszereda
- Augusztus 20. Esztergom
- Augusztus 23. Szombathely
- Szeptember 10. Sopron
- Szeptember 12. Szolnok
- Szeptember 13. Zalaegerszeg
- Szeptember 17. Debrecen
- Szeptember 18. Miskolc
- Szeptember 20. Budapest
. . .


[ 2003.07.24. ]
Megjelent a Djabe klub 2003-as, második ingyenes kiadványa, a videoarchívum 2001-2002 VHS kazetta
A 2003-as Djabe klub második ingyenes kiadványa. Fontos idõszak, a fejlõdés idõszaka volt ez a zenekar életében. Ez a kazetta ennek lenyomatát tartalmazza.

Aki most lép be a klubba, már két ingyenes kiadványt kap kézhez a belépéskor egyszerre, hiszen a Live in Slovakia 2002 címet viselô Djabe CD-t is megküldjük részére. A klubtagok az összes szeptemberi koncertet ingyen látogathatják. Ezen felül a megrendelôlapon meghírdetett kedvezményes árakból további 20% extra kedvezményre jogosultak. Megéri tehát belépni a Djabe Kubba! 

. . .


[ 2003.07.24. ]
Steve Hackett - Hungarian Horizons,
Live in Budapest

A Gramy Records filmen örökítette meg Steve Hackett elsô budapesti fellépését, mely a Camino Records gondozásában jelent meg. A DVD-n a teljes koncert látható, több mint 2 óra hosszúságban. 


. . .


[ 2003.06.13. ]
A Gramofon magazin 2003. nyári számában (VIII. évfolyam 2. szám) megjelent egy kritika a Magony vonósok címû új albumról:

Újdonsült dél-indiai zenész barátom mesélte: idõs mestere szerint a legnagyobb mûvészek látják a zenét, a lehetõ legplasztikusabb formájában élik át, már-már életfunkcióik is annak a harmóniájára mûködnek. A Magony vonósok lemezborítóján Szabados György sorai "látható"-nak nevezik Kovács Ferenc zenéjét. Szabadosnak igaza van... 

. . .


[ 2003.05.27. ]
Kovács Ferenc - Magony Vonósok
Kovács Ferenc Magony formációjának új, dupla CD-je a hazai lemezkiadás egyik legígéretesebb darabja. A Magony zenekar kortárs parasztbarokk játéka, jazz és world music elemekkel gazdagodott. Az elsõ korongon a Magony zenekar magával ragadó koncertfelvétele hallható. A második CD stúdiófelvételeket tartalmaz, melyek sokszínûsége és mûfaji korlátlansága lenyûgözi a hallgatót. Külön csemege, hogy az "Elindultam szép hazámból" címû felvételen a teljes Djabe zenekar közremûködik. 

. . .


[ 2003.05.16. ]
Horgas Eszter Arcai IV. - Latin Fiesta
(2002. november 17-18. Erkel Színház)
A nagysikerû négyrészes, Horgas Eszter arcait bemutató CD sorozat utolsó darabja. Az album sodró, latinos hangvétele méltó zárása a gyûjteménynek, a legkiválóbb hazai zenészek közremûködésével. 

. . .


[ 2003.03.25. ]
Megjelent a Gramy Records elsõ összefoglaló válogatás kiadványa, mely a Gramy és angol partnere a Camino Records vezetõ mûvészeit mutatja be. 13 felvétel a Djabe, Horgas Eszter, Kovács Ferenc és Johanna Beisteiner elõadásaiban. Továbbá 22 computerben lejátszható mp3 track a Caminotól Steve Hackett, Chester Thompson, és Ian MacDonald elõadásában.

A ZeneForum kritikája: www.zeneforum.hu

. . .


[ 2003.02.17. ]
Megjelent az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar - Táncolnak a kazlak címû - Égerházi Imre festményeire komponált új stúdió albuma.
A lemez anyagát a Djabe hazai és külföldi turnén mutatja be.

www.djabe.hu
www.djabe.com
www.egerhaziimre.hu
www.egerhaziimre.com

. . .


[ 2003.02.16. ]
Megérkezett a Live In Buenos Aires DVD
Steve Hackett csodálatos koncertalbuma már kapható a DVD + 2 CD extra elegáns kivitelben is. A DVD 5.1-es hanggal 16:9-es képaránnyal készült. A dupla CD-t pedig bárhová magával viheti és élvezheti Hackett hol energikus, hol lírai játékát.
2008. | 2007. | 2006. | 2005. | 2004. | 2003. | 2002. | 2001.

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon