2005.

[2005.11.28]
KazlakA Djabe zenekar Táncolnak a Kazlak című DVD Audio lemezét az Egyesült Államokban Surround Music Award-ra jelölték, a legjobb extra tartalom kategóriában

A Surround Music Award 2005 sajtóközleménye, melyet New York-ban, november 28-án tettek közzé:

"A CMP Entertainment média, a Surround Music Award producere bejelentette a 2005-ös év nomináltjainak listáját. A díjátadó ünnepségre december 15-én, a Beverly Hilton Hotelben, Beverly Hills-ben, Kaliforniában kerül sor. A negyedik hivatalos Surround Music Award rendezvény házigazdája a surround hangzás úttörője, a DTS lesz.

A nomináltakat több mint száz jelölt közül választotta ki a surround hangzás újságíróiból és producereiből összeállított zsűri. A közönség is szavazhat közönségdíjra, melyet a High Fidelity Review ajánlott fel. Ha szeretne szavazni a nomináltakra a kategóriában, látogassa meg a www.highfidelityreview.com honlapot. A győztesek a Beverly Hilton Hotelben, december 15-én rendezett gálán kerülnek kihirdetésre, a kétnapos Surround 2005 konferencia nyitónapján.

2004-ben ebben a kategóriában a Rolling Stones, 2003-ban a Pink Floyd kapta a díjat.
2004-ben ugyanez a kiadvány már részesült nemzetközi elismerésben. Legjobb multimédiás alkotás Díjat kapott a nemzetközi PRinceAward gálán. Az album CD változatát 2004-ben Fonogram díjra is jelölték a legjobb hazai jazz album kategóriában.

További információ és jegyrendelés a 2005-ös Surround Music Award-ra: www.surroundexpo.com"

BEST ADDITIONAL FEATURES
• A High Resolution Music Experience; Various Artists [AIX Records]
• Guero; Beck [IGA/Interscope]
• Rumor Mill; The Carl Verheyen Band [AIX Records]
• Running on Empty; Jackson Browne [Rhino Entertainment]
• Sheafs are Dancing/tancolnak a kazlak; Djabe [Gramy Records]

Az idei év jelöltjeinek teljes listája link
További információk link

- - -

[2005.11.10]
Megjelent az új Djabe CD!
Djabe - Slices of Life / Életképek

Megjelent a zenekar várva-várt új stúdiólemeze. A Djabe tovább építette a Táncolnak a kazlak hangzásvilágát és pergőbb, lendületesebb anyagot alkotott. A számok nagy részét Barabás Tamás jegyzi. A szaxofonokat ezúttal is az angliai zenésztárs Ben Castle (Sting, Carleen Anderson, Marillion, Steve Hackett) kezeli. Az új album egyelőre CD-n jelenik meg, de 2006. februárra a DVD-Audio változat is napvilágot lát. A zenekar 2006. február 24. és 2006. március 4. között országos turnén mutatja be az új lemez anyagát.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

 

[2005.09.28]
Djabe koncertet közvetít a Bayerisher Rundfunk alpha televízió

A Djabe zenekar németországi Burghausenben, április 15-én adott koncertjét október 2-án, 21.15-kor közvetíti a müncheni BR alpha televízió.

A Djabe a burghauseni Jazzwoche 2005 keretében nagy sikerű koncertet adott a Wackerhalle színpadán. A BR alpha műholdas adása Magyarországon a UPC műholdas előfizetőinek 256-os csatornáján fogható. Más területeken és szolgáltató esetében érdeklődjön kábel szolgáltatójánál.

A hangversenyt a televízió 5.1 surroundban sugározza.

A koncert érdekessége, hogy Tóth Viktor szaxofonos, aki egy évig dolgozott a Djabe zenekarral, ezen az estén volt utoljára hallható a Djabe színeiben.

Bővebben a koncertről
A BR alpha jazz programja

- - -

[2005.09.19]
Egy szinvonalas és sikeres story folytatódik
Megjelent a 9:30 Collective - Momentary Fame című új albuma


A 9:30 Collective története 1998-ra nyúlik vissza, amikor a zenekar 9:30 néven megjelentette első albumát. A lemez a jazz műfajában szokatlanul intenzív médiavisszhangot kapott. A Huszár Endre vezette csapat ismét szinvonalas albumot készített, mely azt meséli el, hogyan lehet egy jazz albummal címlapra, és a híradókba bekerülni. A kítűnő zenei anyagot egy hangjáték foglalja keretbe, melyhez rajzfilm is készült. A zeneanyag mellett a CD-n ez a rajzfilm is helyet kapott.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

[2005.09.07]
Djabe - Goes to festivals

A Djabe zenekar rövidesen befejezi a Slices of Life (Életképek) című új stúdió albumát. Azonban a novemberi megjelenés előtt már hallható 2 kompozíció az új CD-ről, a Djabe goes to festivals nyitószámaiként. A két friss kompozíció mellett felkerült a Goes to festivals korongra 26 perc koncertfelvétel is, melyet fesztivál fellépései alkalmával rögzített a zenekar, közvetlen a keverőpultokról. A helyi felkonferálásokat is tartalmazó anyag felvillantja a Djabe fesztivál fellépéseinek néhány emlékezetes pillanatát Rochesterből, Kaunasból, Burghausenből, Poriból és Stockholmból.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

[2005.07.29]
A Djabe zenekar elbűvölte a finn és svéd jazzrajongókat


A Djabe zenekar a stockholmi
Skeppsholmen Stora szinpadán
 
Verőfényes esti órában lépett a 40 éves jubileumát ünneplő Pori Jazzfesztivál színpadára a Djabe zenekar. Az este 8-kor kezdődő, 1 órás koncert lendülete és frissessége, valamint magyaros eredetisége magával ragadta a közönséget, akik folyamatos vastapssal üdvözölték a kompozíciókat és a szólókat.
A július 21-i programban Poriban olyan világsztárok szerepeltek, mint Charlie Haden, Jamie Cullumn és Kenny Garrett.
A szintén világhírű Stockholm Jazz 2005 is sikeres állomás volt a zenekar életében. A Stockholm szívében fekvő Skeppsholmen szigeten felállított hatalmas színpad előtti nézőtéren kb. 5000 fő tudott helyet foglalni, illetve állni. A stockholmi közönség a szintén fergeteges hangulatú koncert után megrohanta a CD árusító pavilont, majd kisebb tumultus alakult ki a dedikáló sátor előtt. A lelkes, vadonatúj svéd Djabe rajongók közül néhányan olyan véleményüknek adtak hangot, hogy számukra a Djabe előadása volt a fesztivál legjobb koncertje, pedig július 23-án olyan világsztárok is szerepeltek a színpadon, mint Johnny Griffin, Toots Thielemans, Lisa Nilsson, Didier Lockwood, Peter Cincotti, a zárónap előtt pedig: Lee Ritenour, Roy Haynes, Lauryn Hill és John Abercrombie.

A Djabe legközelebb augusztus 11-én ad koncertet a bulgáriai nemzetközi Bansko Jazzfesztiválon.

A Pori Jazzfesztiválon készült képek
A stockholmi koncerten készült képek

Andreas Ulanowsky kritikája a stockholmi koncertekről

Pori Jazz Festival

Stockholmi Jazz Festival honlapja

- - -

[2005.06.17]
Steve Hackett - Live archive 05

A Live Archive sorozat 2005-ös daradbja. Steve akusztikus turnéjának Londoni, a Queen Elizabeth Hall-ban adott koncertjén került rögzítése.

A dupla CD a koncert teljes anyagát tartalmazza, Steve, John és Roger kommentárjaival.
Az első CD-n Steve egyedül hallható, a második részben - kiadványunk második CD-jén - csatlakozott hozzá fuvolista öccse John Hackett, és billentyűse Roger King.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

[2005.06.16]
Oskar Rózsa - Sextet

Az Angliában élő bőgős a legkíválóbb szlovákiai és cseh zenészekkel készített kitűnő albumot. A kiadvány megjelent LP-n és CD-n is. Nagyszerű kompzíciók hallhatók a lemezen, melyek beleélésre késztetik a hallgatót. A zene teljesen magával ragadó és minőséget biztosít számunkra.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető- - -

[2005.03.16]
Steve Hackett - Metamorpheus

"Steve Hackett most egy könnyen befogadható, élvezhető dallamokat kínáló, dramaturgiailag kifogástalan ciklikus művet tett le az asztalra: a tizenöt tételből alló Metamorpheus vérbeli programzene, Orfeusz és Euridiké sokszor megénekelt mitológiai történetének XXI. századi adaptációja. A sztorit "elmesélő" gitárszólót maga Hackett játsza, míg a nyolctagú Underworld Orchestrában fivére, a fuvolista John is felbukkan"

Retkes Attila - Gramofon

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

[2005.03.16]
Steve Hackett vinyl LP jelent meg a Gramy Records gondozásában

John és Steve Hackett: Sketches of Satie című Erik Satie feldolgozásokat tartalmazó albuma korlátozott darabszámban kiadásra került 180g-os audiofil vinyl lemezen is. Az anlóg hangzás szerelmeseinek igazi csemege a CD teljes anyagát tartalmazó 49 perces korong, mely kedvező áron kerül forgalomba.

Erik Satie varázslatos zenéjét Steve Hackett hangszerelte át akusztikus gitárra és fuvolára. Mai zaklatott, dübörgő világunkban nyugtató felüdülés ilyen szép és kiérlelt muzsikát hallgatni, különösen lemezjátszóról. Hackett és bakelit rajongóknak kötelező.

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető

- - -

[2005.03.10]
Gramofon Magazin 2005-ös tavaszi számának kritikája Kovács Ferenc Tranzit című lemezéről

"Itt az ideje, hogy a legszűkebb szakmai közönségen kívül mások is felfedezzék Kovács Ferenc eredeti zeneszerzői és előadóművészi tehetségét. Tranzit című lemezén voltaképp alkalmazott zenét rögzített: ezek a darabok Kovács Gerzson Péter Tranzdanz nevű, underground körökben régóta jegyzett táncegyüttesének új előadásához készültek. A CD-t hallgatva azonban nem hiányzik a tánc, a mozdulat, a látvány: minden kompozíció autonóm, teljes ertékű, gondolatilag, érzelmileg és dramaturgiailag is kifejezetten erős. Még az sem zavar, hogy az album óhatatlanul heterogén, hiszen csaknem negyed század zeneszerzői terméséből válogat. A megszokott hangszerei (hegedű, trombita, szárnykűrt) mellet Kovács ezúttal zongorázik és ütőhangszereken is játszik, a ritmusszekciót Szandai Mátyás (nagybőgő) és Bani Szilárd (dob) alkotka, főszereplővé lép elő a zongorista Kovács Zoltán, Dresch Mihály és szaxofonja pedig önálló fejezet. Kihagyhatatlan"

ReA - Gramofon

Bővebben a kiadványról
Az album on-line megrendelhető
Tranzit koncertek

- - -

[2005.01.28]
Megjelent Kovács Ferenc Tranzit című új albuma

A Dresch Quartett és a Djabe tagjai egy formációban Kovács Ferenc vezetésével.

Bővebben a kiadványról

Az album on-line megrendelhető

Tranzit koncertek- - -

[2005.01.17]
Megjelent Horgas Eszter filmzene feldolgozásait tartalmazó lemeze

Horgas Eszter, aközismert és közkedvelt fuvolaművésznő különleges ajándékkal készült a 2004-es karácsonyra: egészen új oldalról mutatkozik be, az eddiginél garantáltan sokkal szélesebb közönségnek. Új albumára ugyanis a legnagyobb filmslágereket vette fel, egyszerre friss és igényes, hangszerelésben.

Bővebben a kiadványról

Az album on-line megrendelhető

2008. | 2007. | 2006. | 2005. | 2004. | 2003. | 2002. | 2001.

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon