[2017.02.09.]

Summer Storms and Rocking Rivers
CD + DVD

A Djabe special guest Steve Hackett formáció 2011-es pozsonyi koncertfelvétele eddig csak dupla vinyl lemezen jelent meg 2013-ban a Gramy Records gondozásában. 2017-ben az angliai Cherry Red Records Esoteric Antenna label-jén keresztül kibővített CD+DVD digipak boksz formátumban adja ki. A CD a koncert 78 perces változatát tartalmazza. A zárószám a Los Endos 2012-ben Budapesten került rögzítésre. A DVD-n a teljes pozsonyi koncertfelvételt közreadják, 97 perc hosszúságban. A korongon a turnén rögzített dokumentumfilm és további extrák is helyet kaptak.

Az Esoteric Antenna közleménye kiadványról:

Az Esoteric Antenna büszkén adja közre a legendás gitáros Steve Hackett koncertalbumát, melyet a tehetséges magyar zenekarral a Djabéval készített. A csodálatos koncert CD+DVD boxban (NTSC formátum, régió kód nélkül) kerül forgalomba,  melyet a Genesis gitárosa a Djabe zenekarral Pozsonyban és Budapesten rögzített. A DVD tartalmazza a teljen koncertet, valamint bónusz koncert és promóciós videókat, és egy dokumentumfilmet a turnéról. 

A Summer Storms and Rocking Rivers anyagát 2011 júliusában vették fel Pozsonyban, a Los Endos kompozíciót pedig 2012-ben Budapesten. A felvétel tartalmaz Steve Hackett szóló pályájáról ismert felvételeket, ilyen a The Steppes, vagy az Ace of Wands. Ugyanakkor hallhatunk olyan Genesis klasszikusokat is, mint a Firth of Fifth, az In That Quite Earth és a Los Endos. A Djabe 20 évvel ezelőtt alapított zenekar, mely az egyik legismertebb jazz együttes nemzetközi szinten Magyarországtól. Elbűvölő fúziós jazz rockot játszanak. A pozsonyi koncerten az alábbi felállásban szerepeltek: Kovács Ferenc: ének, trombita, hegedű; Kovács Zoltán: billentyűs hangszerek; Égerházi Attila: gitár, ütőhangszerek; Barabás Tamás: basszusgitár és Banai Szilárd: dobok. A Djabe 2002 óta számos koncertet adott világszerte. A közös turnézást 2007-ben kezdték el Steve Hackettel. A koncerteken a Djabe kompozíciók mellett Genesis és Hackett szóló számokat is játszanak. A romániai Garana Jazz Fesztiválon tizenháromezer ember előtt léptek fel, és most itt van a Summer Storms and Rocking Rivers, ahol tetten érhetjük csodálatos együttműködésüket a színpadon. A DVD a teljes koncert mellett tartalmaz egy dokumentumfilmet a turnéról, a Jacuzzi / Overnight Sleeper darabokat, melyeket a Miskolci Szimfonikusokkal rögzítettek 2013. novemberében, valamint a Tears for Peace című Djabe dal promóciós klipjét.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

- - -

[2017.01.23.]

Djabe: New Dimensions Update Live
CD, LP

A Djabe zenekar 2016 októberében megújult formációval állt színpadra. Égerházi Attila az együttes alapítója és Barabás Tamás a zenei vezetője a tőlük megszokott igényességgel frissítették fel a csapatot.

A doboknál a nemzetközi szinten is több szakmai elismerést elnyert, valamint Artisjus-díjas és Grammy-díjra jelölt Kaszás Péter ül, aki jelenleg is Al di Meola együttesének dobosa immáron hetedik éve. A Djabe régi-új tagja Koós-Hutás Áron többszörös díjnyertes trombitás, aki 2008- és 2010 között rendszeresen szerepelt a zenekar koncertjein. Elsősorban Kovács Ferenc helyetteseként lépett fel a zenekarral, de 2010 után együtt is játszottak koncerteken. A billentyűknél a hazai jazzélet kimagasló zongoristája, az Artisjus-, eMeRTon- és Erkel-díjjal rendelkező Nagy János hallható, aki rengeteg kiemelkedő nemzetközi és hazai művésszel dogozott már együtt.

A lemezfelvétel az új felállás legelső koncertjén készült 2016. október 26-án a Columbus Jazz Klubban. A közönség meggyőződhetett a Djabe friss formációjának kvalitásairól. Ezt az élményt a kiadó most elhozta Önöknek is. A koncertről soksávos analóg felvétel készült, melyet a világszerte elismert hangmérnök, a zenekar basszusgitárosa Barabás Tamás kevert ki. Az analóg mesterszalagokat a gyártáshoz a zenekar gitárosa Égerházi Attila készítette el.
Az előadás alkalmával a zenekar Best Of jellegű műsort játszott átfogva a Djabe 21 éves repertoárját.

A koncert februárban CD-n jelenik meg, a vinyl változatra március közepéig várni kell.
A fellépésről készített videofelvételt a zenekar az interneten teszi közzé.

Részlet a koncertből:
Clouds Dance

On-line megrendelhető link

Tovább a CD oldalára link

Tovább az LP oldalára link

- - -

[2016.11.17.]

Djabe: 20 Dimensions
2LP+CD

A Djabe 2016-os stúdióalbuma a CD és DVD-Audio kiadás után vinyl lemezen is megjelent.

A kiadvány két 180 grammos audiofil lemezt tartalmaz, melynek préslemezeit analóg mesterszalagokról vágták. A kiadás további érdekessége, hogy mindkét korong hófehér vinyl. A bakelit kiadás keretében mindössze 500 darab sorszámozott limitált példány kerül forgalomba. A dupla LP a CD változathoz képest egy bónusz felvételt is tartalmaz, melyet Égerházi Attila és Barabás Tamás ketten készítettek. A címe Lelkek cseréje.

A kiadvány rendelhető a bónusz  CD-vel (5900 forint) és CD nélkül is (5500 Ft).

A korábbi Forward albumhoz képest, mely a Miskolci Szimfonikusokkal való együttműködésre épült, most sokkal inkább a zenekar akusztikus és fúziós vonala került előtérbe, helyenként megfűszerezve modern elektronikával. A 20 darabot, azaz dimenziót tartalmazó lemez keretes szerkezetű. Az elején megfogalmazzák a lemez koncepcióját adó dimenziók alapvetéseit, a 20. darab pedig filozofikus összefoglalása az elhangzottaknak és iránymutatás a folytatásra. A Barabás Tamás és Égerházi Attila által megkomponált felvételeket 9 improvizáció (Transition 1-9) köti össze. Ezeken az improvizációkon nem csak a zenekar alaptagjai, hanem Malik Mansurov (tar) és Kovács Sára (didgeridoo, fuvola) is közreműködtek. Barabás Tamás kompozíciói a tőle megszokott lendületes és sodró virtuóz darabok, az Égerházi Attilával közös kompozíciók a Djabe első időszakára jellemző lírai hangvételű felvételek.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

- - -

[2016.10.11.]

Göbölyös N. László – Djabe 20 év szabad hangjai

Megjelent a Djabe első 20 évét 344 oldalon bemutató, közel 900 színes fotóval illusztrált keményfedeles könyv, melynek minden egyes példányát Égerházi Attila, a Djabe alapítója kézzel sorszámozta.

A könyvben a zenekar tagjai saját történeteiket is elmesélik, melyek révén eddig nem ismert részleteket tudhatunk meg a Djabéról, bepillanthatunk a kulisszák mögé. Megismerhetjük az együttes egyedülálló, világszerte elismert kiadványait. Göbölyös N. László író, újságíróként, zenekedvelőként, rajongóként, barátként és útitársként szinte minden fontosabb mérföldkőnél jelen volt. Számos releváns hazai és külföldi lemez és koncert kritikát is idéz az albumok és a turnék kapcsán. Az események „koronatanúja”, a Djabe életművét behatóan ismerő, avatott írástudóként alapos, mégis könnyen áttekinthető és olvasmányos összefoglalót alkotott. Aki kíváncsi egy megvalósult álom, több mint húsz évet felölelő stációira, és aki lelkesen szurkol a magyar muzsikusok nemzetközi sikereiért, örömmel fogja
forgatni legújabb zenei témájú könyvét.

A komplexebb élmény érdekében a vásárló talál egy megrendelőlapot a könyvben, amellyel az összes Djabe kiadvány 50-80%-os árengedménnyel vásárolható meg. A kiadónál számítottak arra, hogy sok olyan könyvtulajdonos lesz, akinek már több Djabe kiadványa is van, ezért ezt a módját választották, hogy az olvasottak illusztrálásaként bárki a gyűjteményét ki tudja egészíteni. Minden megrendeléshez, függetlenül a darabszámtól, a Djabe Slices Of Live DVD-t ajándékba elküldik.

Bese Jozefák „Jozé” László
zenei szakíró

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

- - -

[2016.09.26.]

DJABE: NEW DIMENSIONS UPDATE KONCERT

2016. október 26. Columbus hajó, este 8 óra

Új tagok, új dimenziók. Megújult felállásban folytatja a Djabe zenekar!

A hazai jazz/world fusion első számú képviselője 21. életévébe lépett az idén. A Djabe eddig 42 országban vendégszerepelt sikerrel. Számos hazai és külföldi zenei díjat és elismerést is begyűjtött már pályafutása során. Az idén tavasszal megrendezett 20 éves jubileumi koncertjük napján jelent meg a 20 Dimensions című új albumuk, mely címében is utal az eddig eltelt időre. Az anyag több szempontból is összefoglalja és összegzi a zenekar pályafutását. A 20 Dimensions nyári bemutató turnéja két kontinenst is felölelt, és az amerikai Rochester után, a kanadai Edmontonban zárult.

A turné után a Djabe alapítója, Égerházi Attila (gitár) és zenei vezetője Barabás Tamás (basszusgitár) három új taggal frissítette a zenekart, és már ebben a felállásban kezdik meg a 2016-17-es évet átölelő New Dimensions Update névre keresztelt koncertsorozatukat. Égerházit és Barabást ezúttal is a tőlük megszokott igényesség vezette a zenekar megújításában.

A doboknál a nemzetközi szinten is több szakmai elismerést elnyert, valamint Artisjus-díjas és Grammy-díjra jelölt Kaszás Péter ül, aki jelenleg is Al di Meola World Sinfonia együttesének dobosa immáron hetedik éve. A Djabe régi-új tagja Koós-Hutás Áron többszörös díjnyertes trombitás, aki 2009-ben és 2010-ben rendszeresen szerepelt a zenekar koncertjein. Elsősorban Kovács Ferenc helyetteseként lépett fel a zenekarral, de 2010 után együtt is játszottak koncerteken. Láthatjuk és hallhatjuk őt a Djabe 15 DVD-n, és az In the Footsteps of Attila and Genghis dupla CD-n. A billentyűknél a hazai jazzélet kimagasló zongoristája, az Artisjus-, eMeRTon- és Erkel-díjjal rendelkező Nagy János hallható, aki rengeteg kiemelkedő nemzetközi és hazai művésszel dogozott már együtt.

Ha kíváncsi rá, hogy milyen dimenzióba lépett a Djabe, ott a helye a koncerten!
Jegyek a mellékelt megrendelőlappal vagy a jegymester.hu-n keresztül rendelhetők, illetve a helyszínen vásárolhatók.

Jegymester link

On-line jegyrendelés a kiadótól link

- - -

[2016.09.15.]

Djabe – Táncolnak a kazlak –
stúdió és élő (2016-os kiadás)

2016 őszén került a boltok polcaira a hazai zenetörténet egyik legkiválóbb albumának, a 2003-as Táncolnak a kazlak CD-nek a deluxe újrakiadása, mely az egyik legjobban sikerült album a zenekar történetében. Különleges jelentőséget ad számára, hogy a kompozíciókat Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Az album az „egy festmény, egy zeneszám” szerkesztést követi. Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros saját szerzeményei alkotják az anyagot. Az együttesnek sikerült zenei mondanivalóval hűen visszaadni a festő vizuális gondolatait. A hangokkal „tovább festették” a képeket. Megjelennek az Alföld, erdélyi táj, a külföldi tanulmányutak (Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Franciaország) hangulatai a zeneszámokban. A Djabe az album segítségével rengeteg külföldi meghívást kapott, igazából ebben az időben teljesedett ki nemzetközi karrierje.

A Sheafs are dancing - studio and live címet kapott felújított kiadvány első CD-je egy az egyben megegyezik az eredeti CD-kiadáséval. A második, most kiadásra került extra CD pedig a Sheafs are dancing – live, avagy a Táncolnak a kazlak koncertlemez, melynek felvételei bár négy különböző helyszínen készültek, albumként mégis egységesnek hat, hála a gondos szerkesztői munkának és az egységes hangképnek, a kitűnő hangmérnöki utómunkának. A koncert CD törzsanyaga, hét felvétel a Pesti Vigadóban készült 2003-ban a Táncolnak a kazlak lemezbemutató turné egyik budapesti állomásán. További két kompozíció (Szemrehányás, Ház a dombtetőn) szintén ugyanezen a turnén került rögzítésre, csak egy másik előadáson, a Petőfi Csarnokban.
2015-ben megvalósult a zenekar egyik régi álma, és elkészültek a Repülés és a Jégvilág című kompozíciók szimfonikus változatai. Barabás Tamás újrakomponálta a két szerzeményt, melyeket Kovács Zoltán zongoraművész hangszerelt 59 tagú szimfonikus zenekarral kiegészített Djabe együttesre. A Kazlak koncertlemezen hallható Repülés és Jégvilág felvételek szintén Budapesten, a Művészetek Palotájában a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével készültek 2015. november 10-én.
A két korong egy, - az első kiadáshoz képes kibővített,- 36 oldalas, gyönyörű keménykötésű könyvben, digipak tálcákon került elhelyezésre. Tartalomhoz a forma. Jó kézbe venni. Ezt a minőséget így, és csakis ebben a formában szabad tálalni. Csillagos ötös.

Jozé
Zenei szakíró

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

- - -

[2016.07.05.]

Megjelent a 20 Dimensions album
DVD-Audio lemezen is!

Megszokhattuk, hogy Djabe stúdióminőségben is piacra dobja albumait surround és stereo változatban is. A 24 bit/96kHz MLP 5.1, MLP 2.0 hangsávok úgy szólnak mint a stúdió felvétel. A kínálatot DTS 5.1, és PCM 2.0 egészíti ki.

A stúdiófelvételeket tartalmazó DVD-Audio lemez mellé egy DVD-Video korong is került a csomagolásba, melyen az album 2016. ápriliselsejei lemezbemutató koncertjének egy órás verziója látható. Az extra a lemezen a Transition-öket aláfestésként felhasználó film is helyet kapott, melyet a zenekar a turnéi során rögzített Super8-as filmekből vágott össze.

Ez az összeállítás nem csak azért érdekes, mert bepillanthatunk a kulisszák mögé, hanem a kilenc Transition egyben meghallgatható.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2016.04.01.]

Djabe 20 Dimensions

GR-121,  CD

A 20 éves jubileumát ünneplő zenekar 2016-os stúdióalbuma

A Djabe zenekar 2016-os stúdióalbuma a tőle megszokott újító szellemben készült.

A korábbi Forward albumhoz képest, mely a Miskolci Szimfonikusokkal való együttműködésre épült, most sokkal inkább a zenekar akusztikus és fúziós vonala került előtérbe, helyenként megfűszerezve modern elektronikával. A 20 darabot, azaz dimenziót tartalmazó lemez keretes szerkezetű. Az elején megfogalmazzák a lemez koncepcióját adó dimenziók alapvetéseit, a 20. darab pedig filozofikus összefoglalása az elhangzottaknak és iránymutatás a folytatásra. A Barabás Tamás és Égerházi Attila által megkomponált felvételeket 9 improvizáció (Transition 1-9) köti össze. Ezeken az improvizációkon nem csak a zenekar alaptagjai, hanem Malik Mansurov (tar) és Kovács Sára (didgeridoo, fuvola) is közreműködtek. Barabás Tamás kompozíciói a tőle megszokott lendületes és sodró virtuóz darabok, az Égerházi Attilával közös kompozíciók a Djabe első időszakára jellemző lírai hangvételű felvételek.

A CD változat után előkészületben van a DVD-Audio kiadás. Ezen High Resolution Audio formátumban sztereóban és surround-ban is meghallgatható lesz az album. A stúdiófelvételek mellett a DVD-re rákerül a 2016. április 1-jei lemezbemutató koncert 1 órás verziója, melyen a lemezkompozícióinak nagyobb része elhangzott. További vizuális extra a lemezen a transition-ökre készített film, melyet a zenekar a turnéi során rögzített Super8-as filmekből vágott össze. Ez az összeállítás nem csak azért érdekes, mert bepillanthatunk a zenekar életébe, a kulisszák mögé, hanem a 9 Transition egyben, egymás után meghallgatható. A DVD várhatóan 2016. május végére jelenik meg.

Előkészületben van az anyag vinyl kiadása is, mely dupla album lesz. Előreláthatólag a CD és DVD kiadáshoz képest egy bónusz track-et is fog tartalmazni. A hanglemez várható megjelenési ideje 2016. szeptember.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2016.03.01.]

Djabe: Ly-O-Lay Ale Loya

A zenekar 1999-es, magyar zenei díjra jelölt albumának újrakevert jubileumi kiadása DVD-n.

GR-120-3,  DVD Audio/Video

A Djabe harmadik stúdióalbumának 24 bit / 96 kHz technológiával újrakevert változata talán az egyik legjobban sikerült hangzóanyag a zenekar történetében.
A sztereó és a surround változat is valószínűleg a high-end bemutató termek és berendezés tesztek kedvelt demó anyaga lesz.

A Djabe zenekar Arany Zsiráf díjas Witchi Tai To albuma után, az egy évvel később készült Ly-O-Lay Ale Loya című lemeze is kivívta a legjobb kritikai elismerést, és a közönség tetszését is elnyerte. A Sipos András ének, ütőhangszerek, Muck Ferenc szaxofon, Barabás Tamás basszusgitár és Égerházi Attila gitár felállású zenekar harmadik stúdióalbuma tovább építette a Witchi Tai To zenekari hangzását. A zenei fejlődés mellett Sipos András ezen az albumon mutatta meg leginkább sokszínű zenei egyéniségét és zseniális ütőhangszeres tehetségét. Autentikus hitelességgel hallhatunk a lemezen tőle indonéz angklungot, afrikai djembét, arab derboukát, latin kongát és brazíliai berimbaut is. Egyes kompozíciók pedig, mint például a Memory Of Bells vagy az Underwater Sunlight hangszerelésükben, megszólalásukban és minőségükben is előre vetítik a Djabe későbbi nemzetközi sikereit. 2015-ben Barabás Tamás az eredeti hangsávok felhasználásával 24 bit 96 kHz technikával újrakeverte az albumot. Megtartotta saját eredeti keverésének alapvető jegyeit és erényeit, de a mai technika adta lehetőségekkel tovább is fejlesztette azt.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2016.02.03.]

Djabe: Live in Blue
with Steve Hackett, Gulli Briem
and John Nugent


GR-116-3,  DVD

A Djabe 2013. március elsején surroundban mutatta be Down And Up című albumát Budapesten a Pecsa Music Hallban. A koncerten az új album után a zenekar teljes
életpályáját átfogó egyveleg következett. Minden idők egyik legjobb Djabe koncertje volt, melynek élő surround hangzása hamar legendássá vált. A DVD lemez ezt a zenei
és hangzás élményt tökéletesen adja vissza. Nyugodtan kijelenthető, hogy a kiadvány hanganyaga, a Djabe esetében már szokásosnak tekinthető maximumot nyújtja. A zenekar Banai Szilárd – dobok, Barabás Tamás – basszusgitár, Égerházi Attila – gitár, Kovács
Ferenc - trombita, hegedű és ének, Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek felállását kiegészítette Gulli Briem – ütőhangszerek és dob, valamint John Nugent szaxofon játéka.

Ezt követi bónuszként egy részlet a szlovákiai vágújhelyi Blue Note Jazz klubban, 2013. november 8-án rögzített előadásból. Ezt a koncertet Steve Hackett-tel közösen adta a zenekar. Az összeállításba olyan számokat válogattak be, melyek a Pecsa Music Hallban
nem kerültek műsorra, és elsősorban Steve Hackett vagy Genesis kompozíciók. Csemege
a rajongóknak az In That Quiet Earth, a Los Endos, a Last Train To Istanbul és a Walking
Away From Rainbows. Mindegyik Live in Blue kiadványon van olyan felvétel, ami a többi korongon nem szerepel.

Ezen a DVD-n 26 perc egyedi felvétel található, a teljes extra film Blue Note koncertből.

Live in Blue (2 óra)
Intro, Down And Up,Take A Deep Breath, Awakening City, No Chance For Dance, Almi & Kitti, Backstreet Toys, I Remember, Dark Soup, Five Months Later, Hills Of The Valley, Angklung In The Sun, Take On, Wind And Bell, Altitude Synergy, Indian Experience, End Of A Beautiful Day, Hang Drum Song, This Is Not America, Butterfly, House On The Hill, Hortobágy At Winter, Clouds Dance, First Step, Distant Dance
Hang: stereo LPCM és 5.1 DTS

Extra– Live at the Blue Note (26 perc)
Down And Up, In That Quiet Earth, Walking Away From Rainbows, Last Train To Istanbul, Los Endos.
Hang: stereo LPCM és 5.1 DTS

Belehallgatás az albumba:

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2016.02.02.]

Djabe 20

Mom Kulturális Központ Színházterme

2016. április 1., este 8 óra
Budapest, 1124 Csőrsz u. 18.

Jegyvásárlás: MOM, Interticket hálózat, Mom Kulturális Központ jegyirodája, GR1993 Records

Ünnepi koncert a zenekar fennállásnak 20 éves jubileuma alkalmából.

Szintén ezen a koncerten mutatják be a Djabe új stúdió albumát is, mely a 20 Dimensions címet kapta.

A Djabe, mint a jazz/world fusion elsőszámú magyarországi képviselője számos hazai és nemzetközi díj és elismerés birtokosa. Eddig 42 országban öregbítették a saját és a magyar zene hírnevét, kirobbanó sikerrel. A zenekar alapítója Égerházi Attila gitáros, valamint Barabás Tamás basszusgitáros és zenei vezető következetes úton járnak. A Djabe zenéje folyamatosan változik és fejlődik, de mindig magában hordozza a csak rá jellemző különlegességeket. Ezt az eredeti és sikeres zenei világot állandó zenésztársaik teljesítik ki. Banai Szilárd nemzetközi szinten is jól jegyzett dobos, Kovács Zoltán zseniális zongorista nemrégiben, mint szimfonikus hangszerelő is bemutatkozott a legutóbbi, Forward albumon. Kovács Ferenc trombitás, hegedűs jellegzetes játéka fogalom a magyar zenei életben, és a Djabéval dolgozó és más külföldi sztárzenészek is felsőfokon nyilatkoztak róla. Barabás Tamást kompozíciói mellett világszínvonalú virtuóz basszusgitár játéka és hangmérnöki teljesítménye teszi igazán egyedivé.

A Djabe fennállása alatt sok ismert külföldi zenésszel dolgozott együtt Azerbajdzsántól Anglián át az Egyesült Államokig. Steve Hackett (Genesis), Ben Castle (The Brand New Heavies, Sting, George Michael), John Nugent (Ella Fiztgerald, Tony Bennett), Gulli Briem (Mezzoforte), Oleg Butam (Eric Marienthal) és Malik Mansurov csak néhány név a közreműködők közül.

A MOM Kultban megrendezendő koncert első részében a zenekar az eddig eltelt 20 év terméséből válogat. A 20 évvel ezelőtt megjelent első, szimplán a zenekar nevét viselő album anyagától egészen a 2014-es Forwardig válogatnak számukra legkedvesebb kompozíciókból.

A második részben a legújabb, a koncert napján megjelenő 20 Dimenzió című albumukat mutatják be.

A koncerten közreműködik jó néhány zenész barát is, akik az elmúlt években együtt dolgoztak, vagy jelenleg is dolgoznak a zenekarral. A Djabe klasszikus ötösfogatán kívül láthatjuk és hallhatjuk Gulli Briemet dobon és ütőhangszereken, Muck Ferencet szaxofonon, Koós-Hutás Áront trombitán, Mótyán Tibort tablán, Karvaly Tibort hegedűn és furulyán valamint Sipos Andrást videó és hangfelvételről.

A 20 éves ünnepi koncertsorozat tavaly vette kezdetét a Művészetek Palotájában, ahol a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és Malik Mansurovval együtt mutatták be a Forward albumot. A MOM Kultban teljesen más műsorral szerepel a zenekar, mindössze egy-két kompozíció erejéig lesz átfedés a két program között.

A koncertre jelenik meg Göbölyös N. László a Djabe első 20 évét bemutató kötete is.

Jegyek kaphatók a MOM Kult jegypénztárában, az Interticket hálózatában, a mom.jegy.hu oldalon, és a Gramy-H Kft irodájában (1092 Budapest, Ráday u. 40.)

Jegyár | 3900 Ft, 2900 Ft, 1500 Ft

Minden jegyre 1000 forint kedvezményt adnak a helyszínen árusított CD, LP, DVD és Blu-ray-ek árából. Egy kiadvány vásárlásához csak egy jegy használható fel.

További információ, napi friss hírek:
Facebook

Videók:
Djabe - City Of Habi
DJABE 15 Long Trailer
Djabe - Medley No1
Djabe - Awakening City
Djabe - Take A Deep Breath

- - -

[2015.09.04.]

A Djabe zenekar legnagyobb szabású koncertjeire készül októberben és novemberben

Djabe – Forward
Lemezbemutató koncertek a Miskolci Szimfonikus Zenekarral

Miskolc, Művészetek Háza
2015. október 1. este hét óra
Jegyvásárlás: jegy.hu

Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködik Malik Mansurov – tar
2015. november 10. este nyolc óra

Jegyvásárlás: mupa.hu

Vezényel: Reményi József

A Djabe zenekar 2015-ben ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját. Az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas zenekar eddig a világ 42 országában lépett fel és szerepelt sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj első számú képviselőjének számít.
A Djabe pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel 2014-ben.
Régóta szerettek volna egy olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészei kiemelt szerepet kaptak. A közös munka nyomán a Djabétól megszokott egyedi hangzású, ezúttal klasszikus és crossover jegyeket is magában hordozó világszínvonalú album született. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét szerzőként jegyző Barabás Tamás basszusgitáros komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán a Djabe billentyűse készítette. Az albumot a szerzők úgy alkották meg, hogy abban a szimfonikusok jelentős szerepet kaptak, tehát nem korábbi Djabe zeneszámok szimfonikusokkal kiegészített átiratait rögzítették. A teljesen új zeneanyag szakmai és hallgatói körökben is nagy elismerést kapott.

Az album bemutatására elsőként október 1-én, a közreműködő Miskolci Szimfonikus Zenekarnak otthont adó Miskolcon kerül sor, éppen a zene világnapján. Ez a nap a Szimfonikus Zenekar számára is kiemelkedő esemény, hiszen ezen a napon egy olyan érték kerül a figyelem középpontjába, amely kitölti minden zeneszerető életét, és amelynek közvetítése a zenészek hivatása.

A soron következő, november 10-i fellépés helyszíneként a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme szolgál. A koncerten megcsodálhatjuk a vendégként fellépő Malik Mansurov bakui tar művész zseniális játékát, aki meghatározó közreműködője volt a Forwardnak. A tar ősi azerbajdzsáni hangszer, melyet a gitár egyik autentikus változatának is felfoghatunk. A Djabével rendszeresen dolgozó Steve Hackett azt nyilatkozta róla, hogy játéka olyan, mintha ötvöznénk John McLaughlint Ravi Shankarral.

Lesz a koncerteknek egy másik vendége is, aki szintén játszott a Forward albumon. Mótyán Tibor tablás szerepet kap mind a Forward mind az extra kompozíciók bemutatásában, aki több hangszeren játszó muzsikus és 20 éve rabja a hindusztáni klasszikus zenének.  Hortobágyi László zeneszerző mellett neves indiai mesterektől tanulhatott, akik révén megismerhette a tála rendszer egyedülálló ritmikai világát. Rendszeresen kísér rangos indiai szólistákat, akik mellett folyamatosan csiszolja tudását. Magyarországi fellépésein kívül indiai, szerbiai, erdélyi, portugál színpadokon hallhatták játékát.

A Djabe hangzása az elmúlt 20 évben folyamatosan tökéletesedett, és a világ számos pontján a magyar zenei minőség reprezentánsává vált. A lemezbemutatókon a Művészetek Háza és a Müpa közönsége ismét meggyőződhet a zenekar tagjainak világviszonylatban is elismert virtuozitásáról.

Az előadások során közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Djabe együttes:
Banai Szilárd – dobok
Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének
Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek

Vendégek:
Malik Mansurov – tar (csak a budapesti Müpában)
Mótyán Tibor - tabla

A koncerteken elejétől a végéig eljátsszák a Forward című lemezt, valamint további két kompozíciót a szimfonikusokkal. Így a miskolci zenekarral kiegészített nagyfelállás kb. 75 percet fog színpadon tölteni. Ezen felül a Djabe zenekar a budapesti Müpában 20-25 percet fog még játszani Malik Mansurovval, olyan további kompozíciókat is, melyekben korábbi lemezeken közreműködött a bakui művész.

A Forward című album bemutatása:
A Djabe zenekar eddigi legnagyobb vállalkozásáról Égerházi Attila a zenekar vezetője így nyilatkozott: „A Djabe zenekar elmúlt 20 évében mindig úgy éreztük, hogy az aktuális stúdió lemezünk az addigi munkásságunk legjelentősebb darabja. Visszatekintve, szakmai szempontból ez így is volt. A Forward mégis különleges ebből a szempontból. 2013-ban elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.”
A Djabe új albuma azonban nem csak a szimfonikus hangzástól különleges, hanem a zenekar minden tagja tudása és zeneisége legjavát adja. Barabás Tamás, aki a kompozíciók nagy részét jegyzi és a szimfonikus részeket is írta basszusgitár játékával bizonyítja, hogy nem véletlen tartják az egyik legjobb előadónak a világon ezen a hangszeren. Kovács Zoltán zongoristától megszokhattuk a nagyszerű és izgalmas billentyűs játékot, most azonban ő is többel járult hozzá a Forward sikeréhez, hiszen ő hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat. Kovács Ferenctől megszokhattuk, hogy trombitán és hegedűn is kiválót alkot. Banai Szilárdot nem csak a ritmikai alapokért, hanem muzikális teljesítményéért is érdemes megemlítenünk. Égerházi Attila ezúttal kompozícióival a régebbi Djabe hangzásvilágot hozta vissza. Akusztikus és elektromos gitárhangzásai is figyelemreméltóak.

Djabe Forward lemez információ
Miskolci Szimfonikus Zenekar honlapja

Videók:
Album teaser
Szimfonikus zenekari lemezfelvétel

- - -

[2015.06.12.]

Djabe special guest Steve Hackett koncert
2015. július 31., Budapest Jazz Clubban, este 8 óra

136 Budapest, Hollán Ernő utca 7.
Jegyek egységesen 3500 Ft-ba kerülnek.
Jegyrendelés: Jegymester, GR1993 Records

A Djabe zenekar a hazai Jazz/World fusion műfaj első számú képviselője. Több mint 40 kiadványuk jelent meg eddigi 20 éves működésünk alatt. Birtokosai a MAHASZ Arany Zsiráf (Fonogram) díjának,  eMeRTon díjasok, megkapták a nemzetközi PRince Award elismerést, valamint jelölték a zenekart Los Angelesben Surround Music Awardra is.

A Djabe az egyik legtöbbet külföldön koncertező magyar fúziós zenekar. Eddig 42 országban léptek fel, általában kirobbanó sikerrel. Világszerte népes rajongó táboruk van.

A Djabe minden évben lebonyolít egy rövid turnét a Genesis (Phil Collins, Peter Gabriel) gitárosával Steve Hackettel. Ázsia és Európa kiemelkedő fesztiváljain, nemegyszer 15.000 ember előtt léptek fel, tomboló sikerrel.

Az idén júliusban és augusztusban több koncertet is adnak Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban. Ennek a sorozatnak a nyitókoncertje lesz Budapesten a Budapest Jazz Clubban rendezendő koncert.

A Djabe special guest Steve Hackett felállás műsorában klasszikus Genesis (Firth of Fifth, Los Endos, In that Quiet Earth), Djabe (Dark Soup, Awakening City, Distant Dance, Angklung, és a Forward album számai) valamint Steve Hackett (The Steppes, Ace of Wands, Last Train to Istanbul) darabok szerepelnek.

On-line jegyrendelés link

- - -

[2015.06.12.]

Djabe: Forward
Lemezbemutató koncert a Miskolci Szimfonikus Zenekarral

2015. október 1. Miskolc, Művészetek Háza, este 7 óra
2015. november 10. Budapest, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, este 8 óra
Jegyek a MÜPA honlapján rendelhetők.
Budapesten közreműködik Malik Mansurov – tar (Azerbajdzsán)

A Djabe pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel 2014-ben.

Régóta szerettek volna egy olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak együtt. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészei kiemelt szerepet kaptak. A közös munka nyomán a Djabétól megszokott egyedi hangzású, ezúttal klasszikus és crossover jegyeket is magában hordozó világszínvonalú album született. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét szerzőként jegyző Barabás Tamás basszusgitáros komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán a Djabe billentyűse készítette.

A budapesti bemutató koncerten megcsodálhatjuk Malik Mansurov bakui tar művész zseniális játékát, aki meghatározó közreműködője volt a Forwardnak. A tar ősi azerbajdzsáni hangszer, melyet a gitár egyik autentikus változatának is felfoghatunk. A Djabével rendszeresen dolgozó Steve Hackett azt nyilatkozta róla, hogy játéka olyan, mintha ötvöznénk John McLaughlint Ravi Shankarral.

A Djabe hangzása az elmúlt 20 évben folyamatosan tökéletesedett, és a világ számos pontján a magyar zenei minőség reprezentánsává vált. A lemezbemutatón a művészetek háza és a Müpa közönsége ismét meggyőződhet a zenekar tagjainak világviszonylatban is elismert virtuozitásáról.

Vezényel Reményi József.

On-line jegyrendelés link

- - -

[2015.06.12.]

Djabe: Witchi Tai To 2015 kiadás

GR-111-5,  Deluxe Media book, 64 oldal könyv, LP méret – 2CD, 2 DVD

Bese Jozefák László (Ellenesúly) ajánlója
 
„Megjelent a jazz / világzene mérföldkövének számító 1998-as Djabe album luxus kivitelű monstre újrakiadása. A Witchi Tai To médiabookba csomagolt négylemezes újrakevert új változata több mint három óra, korábban kiadatlan extrát tartalmaz, a korábban már megjelent egyéb bónuszok: klipek, interjúk, koncertfelvételek mellett.

A rendkívüli színész-zenész egyéniség Sipos András, Sipi 1994-ben találkozott az Égerházi Attila vezette Novus Jam együttessel, melynek tagja is lett. Két közös album után 1995-ben „Djabe” néven új projektbe kezdtek. Az 1996-ban megjelent bemutatkozó albumon együtt szerepeltek a korábbi Novus Jam muzsikusai és a későbbi Djabe zenekart alkotó jazz zenészek is.
Az igen jól sikerült hanganyag után felmerült az igény a Djabe zenei világának élő bemutatására is, melyhez stabil felállás és állandó tagság szükségeltetett. 1997-ben kezdett el koncertezni az Égerházi Attila – gitár, Sipos András - ének, ütőhangszerek, Barabás Tamás – basszusgitár és Muck Ferenc – szaxofon formáció, mely mára már a Djabe első klasszikus felállásának számít.

A különleges zenét már az első 1997-es koncertektől kezdve különleges látványvilág kísérte. A világszínvonalú produkciókat idéző, felsőfokú színpadi látványról a Vari*Lite világítástechnika, valamint a Bakó Gábor táncos-koreográfus-tánctanár vezette tánckar gondoskodott.

A Djabe Witchi Tai To turnéjának minden egyes koncertje olyan különleges, átfogó és monumentális látványvilággal rendelkezett, melyhez foghatót hazai körülmények között csak néhány kivételes előadónál, mint például az Omega vagy a Hungarian Pink Floyd Show egyes nagyobb koncertjein lehet megtapasztalni.

1998-ban készült el a Djabe második, együttesként első nagylemeze, mely Jim Pepper elévülhetetlen klasszikusától, a Witchi Tai To című örökzöldről kapta a címét. Sipiék ezen a módon segítették a lemezboltosokat, illetve a Djabéval ismerkedő zenerajongókat, hogy a bandát elhelyezzék a polcokon az előadók és a stílusok között. Az album sztárvendége a Trio Stendhal legendája: Snétberger Ferenc, világhírű gitárművész lett.

A második Djabe kiadvány egy erősen átgondolt és kiforrott produkció. Zenei szabadságára jellemző, hogy a Djabe akkori legénysége a Witchi Tai To (és az azt követő Ly-O-Lay Ale Loya) albumon az egyetemesnek tekinthető repetitív „törzsi” ritmusokra harmonizálva bátran ötvözte a különböző kontinensek népzenéjének jellemzőit, bevett dallamformáit és a jó értelemben vett popzene, valamint a populáris jazz és funk stílusjegyeit. Döbbenetes lett a végeredmény.  Megjelenésekor kirobbanó sikert ért el, szinte letarolta a hazai popszakmát. A Witchi Tai To mára már zenei mérföldkőnek, alapműnek számít.

Az album Arany Zsiráf díjat kapott jazz / world music kategóriában, mint „Az év hazai világzenei albuma”.

2015-ben, húsz évvel a Djabe indulása után a Witchi Tai To Deluxe mediabook formában ismét napvilágot látott. Az LP méretű, 64 oldalas keményfedeles könyv átfogóan, a teljesség igényével mutatja be ezt a korszakot.

Az első CD és az első DVD Barabás Tamás által  újrakevert változatban mutatja meg a a klasszikussá érett album dalait, a DVD-n surround változatban sok rejtett finomságot előhozva az anyagból.  A 2014-ben már önálló kiadványként, előzetesként megjelent DVD-Audio változat a Djabétól már megszokott kétoldalas (DVD-10) lemez, melynek egyik oldala valódi DVD-A (a teljes album 5.1 MLP Surround és 2.0 MLP stereo 24 bit / 96 kHz formátumokban), a második oldal pedig egy szabványos DVD-Video (a teljes album 5.1 DTS Surround, 5.1 Dolby Digital Surround és 2.0 PCM Stereo 24 bit / 48 kHz formátumokban), mely további érdekes extrákat tartalmaz.

Ezek egyike, az eredetileg az Enhanced CD-n szereplő Confidence, valamint a Djabe Live 1997 című koncertfilm. Továbbá a korongon helyet kapott még két, az album kiadása után készült videóklip, melyek a Djabe, illetve a Coffee Break című slágerekhez készültek.

A második CD, mely a Witchi Tai To Live címet viseli, 1997 és 1999 közötti koncertváltozatokat (köztük a '98-as márványtermi koncert anyagát), az eredeti CD kiadás bónusz lemezén szereplő eredeti bónusz dalt, és 1998-as próbatermi felvételeket tartalmaz.

A második DVD pedig a Witchi Tai To Tour 1998 című klasszikus koncertvideó feljavított változata, mely korábban csak az 1999-ben napvilágot látott VHS formátumban volt elérhető.

A rengeteg extra között megtalálhatók még korabeli TV- és rádióinterjúk - rengeteg zenével, továbbá fotóalbumok, az Arany Zsiráf díj átadóünnepsége, a Coffee Break (Dance version) 2015-ös videóklipje, 20 perc a turné főpróbából, valamint az újrakiadáshoz tartozó, átfogó visszatekintő interjúk is.

Feltétlen érdemes még kiemelni, hogy Barabás Tamás a basszusgitár mellett hangmérnökként is nagyot alkotott. Olyan szenzációsan keverte akkor is, anno az eredeti- és most a felújított anyagot is, hogy a Witchi Tai To már csak Tamás munkája miatt is érdemes a kiemelt figyelemre.

A Witchi Tai To 2015-ös, 4 lemezes Deluxe újrakiadása borítékolhatóan az év legigényesebb hazai kiadványának fog bizonyulni, mely igen magasra helyezi a lécet a további retrospektív összeállítások előtt.

A Djabe egyik csúcsalkotásának ultraigényes újrakiadása kötelező alapmű!”

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2015.03.18.]

Djabe: Live in Blue
with Steve Hackett, Gulli Briem
and John Nugent


GR-116-2,  2CD, digipak

A felvételek a Down And Up sztereo és surround turnék alakalmával készültek 2012 – 2014 között.
Ez a második darabja a Live in Blue LP, 2CD, DVD, Blu-Ray, és 5 disc box szériának. Minden kiadvány tartalmaz olyan számokat, ami a többi lemezen nem található meg.

A dupla CD 158 perc hosszú. Mindössze 32 percnyi az átfedés a 45 perces LP zeneanyagával, és kb. 80 perc olyan felvétel van rajta, ami nem került fel a 185 perc játékidejű Blu Ray-re.

A Djabe 2012-ben a Down And Up album megjelenése kapcsán nagyszabású koncertkörútba kezdett és 2014 nyaráig emlékezetes fellépések sorát adták Magyarországon, Európában és Kanadában. Az előadásokhoz gyakran csatlakoztak a zenekar zenész barátai is. Így a kiadványon jelentős szerep jutott a vendégeknek is. Steve Hackett gitározott a Genesisből, Gulli Briem ütőhangszeren és dobon játszott a Mezzofortéből, és a New Yorkban élő kanadai szaxofonos John Nugent (Tony Bennett, Ella Fiztgerald) tette teljessé a vendégek listáját.

A 2013. november 10-i Miskolci koncert különösen rendhagyó lett, hiszen a Miskolci Szimfonikusok és Kovács Sára fuvolán is közreműködött a programban.

A Live in Blue kiadványok első két darabja, a vinyl LP és a dupla CD, a koncerteken szereplő mindegyik színpadi felállásból ad izgalmas ízelítőt.

Belehallgatás az albumba:

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2015.01.29.]

A Djabe Live in Blue című új vinyl LP-jének audiofil meghallgatása
az Audio Centrum bemutatótermében

A Djabe zenekar most megjelent Live in Blue című koncert albumának exkluzív bemutatóját rendezi meg a High End felhasználók körében népszerű Audiocentrum bemutató termében.

A 180 grammos, kék színű átlátszó vinylre nyomott audiofil bakelitet az Audiocentrum csúcsminőségű lemezjátszóján és hangrendszerén lehet meghallgatni.

A programban Égerházi Attila és Barabás Tamás ismertetik az album felvételének, keverésének és gyártásának részleteit. A rövid bemutatás után lejátszásra kerül a lemez mindkét oldala. Ezután kötetlen beszélgetés keretében folytatódik az este. Lehetőség lesz az album kedvezményes áron történő megvásárlására, melyet a jelenlévő zenekari tagok dedikálni fognak. A lemez különlegessége, hogy mindössze 500 db számozott példány készült, valamint az albumhoz 24 bit/96 kHz wav downloadot adnak ajándékba. A helyszínen nem csak az új hanglemez, hanem a Djabe korábban megjelent DVD-Audioi, CD-i és LP-i is megvásárolhatóak lesznek kedvezményes áron a rendezvény teljes időtartama alatt.

A lemezbemutatón való részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.
Regisztrálni lehet a djabe@djabe.com címen,
vagy a 06 1 217 1121-es telefonszámon Gueth Ritánál (GR1993 Records).

Helyszín: Audiocentrum, 1148 Budapest, Fogarasi út 10-14.
Időpont: 2015. február 12. 17 óra

 

Jozé (Bese Jozefák László) rock producer, zenei újságíró (Rock Diszkont, RockinforM, Ellensúly, Passzió, Értékmegőrző, stb. ) lemezajánlója:

Djabe – Live in Blue LP (GR1993 Records / 2015)

A 2015. év első Djabe kiadványa a Down and Up turné érdekesebb felvételeiből szemezget. Égerházi Attiláék ezzel, az újabb rendkívül igényes kiadvánnyal ismét szintet ugrottak. A Live in Blue LP példaértékű mind tartalmában, mind kivitelében, mind minőségében.

A 180 grammos audiofil hanglemez egy coloured vinyl, vagyis egy gyönyörű, átlátszó kék színű LP. Limitált kiadás, melyből mindössze ötszáz darab sorszámozott példány készült. Ízléses, csodaszép tasakban. Öröm kézbe venni. Ráadásul az albumhoz 24 bit / 96 kHz minőségű tömörítetlen (wav) letöltést ad ajándékba a zenekar, digitális borítóval együtt. Gagyizásról (mp3) szó sem lehet…
Röviden megfogalmazva: jól szól. Kissé hosszabban: megdöbbentően jól szól. Még a Djabe / Gramy katalógus korábbi darabjaihoz viszonyítva is kiemelkedő a hangfalakból áradó zene összhatása. A tiszta élettel teli hangzás erőteljes, egészséges dinamikával társul. Közhelyek, de kevésszer voltak ennél igazabbak, aktuálisabbak. Igencsak meg lennék lepve, ha a Live in Blue nem kerülne be nagyon hamar a komoly hifisták, illetve a világ mértékadó audió-szalonjainak gyakran forgatott tesztlemezei közé.

A felvételek 2013-ban és 2014-ben készültek budapesti és miskolci helyszíneken, változó felállásokban. Természetesen hallható rajta életerőtől duzzadó koncertfelvétel a Djabe (Barabás Tamás, Banai Szilárd, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán) alapfelállásától. A felvételek tanúsága szerint az előadásokon a sztárvendégek, a zenekar barátai (Steve HackettGenesis; Gulli BriemMezzoforte; John Nugent - Tony Bennett, Ella Fiztgerald) is kitettek magukért. Rajtuk kívül egy tehetséges fiatal fuvolista: Kovács Sára, illetve a Forward album közreműködője, a Miskolci Szimfonikus Zenekar hallható még Banaiék mellett.

A nagylemez tartalmilag egy igen kompakt, highlights jellegű tracklistet tartalmaz, mely átfogó módon tartalmazza a Djabe életművének ismertebb darabjait. Még pontosabban az 1996-os debütalbumtól a 2008-as Take On CD / DVD-audio párosig eltelt időszak klasszikussá érett szerzeményeit foglalja össze. Az összesen tizenöt tétel nagyrészt medley, azaz különleges egyveleg formában szólal meg. Így nemcsak, hogy sok dalból hangzanak fel ismerős dallamok, hanem a hosszú kompozíciók lerövidítésével, illetve a szólók visszafogásával minden korábbinál lényegre törőbben mutatkoznak meg a Djabe formanyelv gyökei: a rájuk jellemző és az évek során egyre egyedibbé váló harmóniavilág; valamint az egzotikus hangszerelés és a repetitív részek által keltett kissé meditatív, felfelé tekintő, alapvetően pozitív szellemiségű hangulatok.

A korongon természetesen helyet kaptak még Steve Hackett zseniális szerzeményei. Valamint a This Is Not America című, mára már sztenderdnek számító kompozíció, melyet eredetileg 1984-ben rögzített David Bowie és a Pat Metheny Group, de azóta már számos emlékezetes feldolgozás bontotta ki a különleges szerzemény színeit. Ezúttal a Gulli Briemmel és John Nugenttel kiegészült Djabe pipálta ki a kéket.

A Live in Blue egy kivételes karrier kiemelkedő koncertlemeze, az idén húsz esztendős zenekar koncertélményeinek kiérlelt sűrítménye. A Djabe live esszenciája. Egy ilyen prémiumkiadvánnyal leginkább önmagát tiszteli meg a kultúrára éhes és minőségre igényes emberi lélek. A tökéletesség illúziójában csak másodsorban merülhet fel az erkölcsös eljárás és a zenekar támogatása.

Az együttes tájékoztatása szerint idén még további kiadványokkal, köztük egy gyűjteményes box-szal folytatódik a Down and Up Tour 2012-2014 feldolgozása. Úgy legyen!

Jozé / Ellensúly 2015

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2015.01.21.]

Djabe: Live in Blue
with Steve Hackett, Gulli Briem
and John Nugent


GR-116-1 LP

180 grammos, átlátszó kék vinyl LP.
Limitált kiadás, mindössze 500 darab számozott példány készült.
Az albumhoz 24/96 wav letöltést adunk ajándékba a borítóval együtt
.

A felvételek a Down And Up sztereo és surround turnék alakalmával készültek 2012 – 2014 között.

Ez az első darabja a Live in Blue LP, 2CD, DVD, Blu-Ray, és 5 disc box szériának. Minden kiadvány fog olyan számokat tartalmazni, ami a többi lemezen nem található meg.

A Djabe 2012-ben a Down And Up album megjelenése kapcsán nagyszabású koncertkörútba kezdett és 2014 nyaráig emlékezetes fellépések sorát adták Magyarországon, Európában és Kanadában. Az előadásokhoz gyakran csatlakoztak a zenekar zenész barátai is. Így a kiadványon jelentős szerep jutott a vendégeknek is. Steve Hackett gitározott a Genesisből, Gulli Briem ütőhangszeren és dobon játszott a Mezzofortéből, és a New Yorkban élő kanadai szaxofonos John Nugent (Tony Bennett, Ella Fiztgerald) tette teljessé a vendégek listáját.
A 2013. november 10-i Miskolci koncert különösen rendhagyó lett, hiszen a Miskolci Szimfonikusok és Kovács Sára fuvolán is közreműködött a programban.

A Live in Blue kiadványok első darabja, a vinyl LP, a koncerteken szereplő mindegyik színpadi felállásból ad izgalmas ízelítőt.
Hallható rajta a Djabe alapfelállásától (Barabás, Banai, Égerházi, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán) a Los Sipos a miskolci koncertből és a Life Spirit a 2014-es Óbudai Fesztiválról. Ez a kompozíció már a Forward albumról való, és a sorozat többi kiadványára nem kerül fel, csak az LP-n lehet megtalálni.
A Djabe Steve Hackettel hallható az Ace of Wands felvételén Miskolcról. Szintén Miskolcon készült a Jacuzzi és az Overnight Sleeper ahol Kovács Zoltán hangszerelte és vezényelte a szimfonikusokat. Kovács Sára fuvolázott, Steve Hackett gitározott.
A Djabe 2013-ban a PECSA Music Hallban rögzítette a az LP anyagának többi felvételét, ahol Gulli Briem és John Nugent voltak a vendégzenészek. Ezek a darabok két hosszú egyveleg formájában ízelítőt adnak a zenekar teljes pályafutásából, hiszen a Take on-ig mindegyik albumról tartalmaznak kompozíciókat.

Belehallgatás az albumba:

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2014.10.02.]

Gulli Briem - Earth Affair - Liberté / CD album (2014)
GR-114

„Liberté” Gulli Briem új albumának címe, melyet  Earth Affair nevű produkciójával készített. Műfajilag az alábbi besorolást kapta: Indie/ World Music/Pop.

Gulli Briem alapítótagja a világszerte ismert Mezzoforte jazz-funk zenekarnak, mely a legnagyobb sikereit a ’80-as évek közepén érte el. Legismertebb slágerük a diszkókat is meghódító Garden Party.

Gulli új oldaláról mutatkozik be, tehetségesen alkotott meg egy filmszerű, „ambient” típusú muzsikát. Sok esetben épít zenekari hangszerelésre, egy különleges hangzásvilágba kalauzolva minket.

A lebegő kompozíciók sokszor lepik meg a hallgatót különleges dinamikával.
Gulli sok vendéget meghívott a lemez felvételeire, így például a dél-afrikai énekest, Vusi Mahlasela-t. A hangszerelés is különleges: olyan ritkaságokat használ, mint az izlandi kőhárfa, amelyet a híres izlandi modern művész Páll Guðmundsson készített.

A brit hangszerelő Simon Hale a budapesti Bánhegyi Tünde vezette vonósnégyes számára készített partitúrákat.

A Liberté albumon nyolc kompozíció található, a legtöbb Gulli Briem és az izlandi költő Jökull Jörgensen szerzeménye.

A lemezen közreműködik a Mezzofortéból ismert Sebastian Studnitzky, Arnar Guðjónsson. A magyar színeket Barabás Tamás képviseli a Djabe zenekarból.
Gulli énekhangja, erőteljes dobolása és megnyugtató zongorajátéka teszi igazán különlegessé a "Liberté" albumot.

A CD a budapesti GR1993 Records gondozásában jelenik meg október 2-án a magyar piacon.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2014.05.10.]

Djabe: Forward
GR-113 - CD, 2LP+CD, DVD-Audio, download

A Djabe zenekar eddigi legnagyobb vállalkozása

A Djabe zenekar elmúlt 19 évében mindig úgy éreztük, hogy az aktuális stúdió lemezünk az addigi munkásságunk legjelentősebb darabja. Visszatekintve szakmai szempontból ez így is volt, és egyébként is természetes hozzáállás egy zenekar részéről, még ha nem is lenne feltétlenül igaz az eredmény, hiszen ez visz előre egy csapatot.

A Forward mégis különleges ebből a szempontból. 2013-ban a Miskolci Szimfonikus Zenekar meghívására a borsodi megyeszékhelyen koncerteztünk a Djabe special guest Steve Hackett felállásban. Mivel a szimfonikusok is szerettek volna bekapcsolódni az előadásba, ezért ki kellett őket szolgálnunk hangszereléssel és kottákkal. Szerencsére van a zenekarunkban egy zeneszerző, Kovács Zoltán, aki abszolválta a fenti feladatokat, és egy sikeres előadásban volt részünk a miskolci zenekarral.
Ekkor kaptunk kedvet a Djabe zenekar vendégeinek komplett szimfonikus zenekarral történő kibővítésére. Elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen közreműködik a zenekar. Sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében az MSO-val, miközben Barabás Tamás elkezdte úgy írni és összerakni a számokat, hogy azok a szimfonikus zenekarra épüljenek. Zolival megkonzultálták a zenekar összetételét, és folyamatosan dolgoztak a partitúrákon. Tamás a tőle megszokott igényességgel, zeneszerzői stílusban és színvonalon vágott bele a munkába. Meghallgatva a kompozícióit felismerhetők benne az utóbbi Djabe lemezek karakteres jegyei, ugyanakkor a szimfonikusok más dimenzióba emelik műveit. A címadó Forward azért is kiemelkedő, mert az első 3 percben, mintegy a lemez nyitányaként, csak a klasszikus zenészek játszanak. Ezután játszi könnyedséggel folyik át a zene a megszokott Djabe megszólalásba, úgy, hogy mégis a szimfonikusok maradnak a hangzás csúcsán. Ezek az erények a Twin Pines és a My Day kompozíciókra is jellemzők.

Különleges darab a Hang Out, mely Gulli Briemmel a Mezzoforte dobosával kialakult, egyre gyümölcsözőbb együttműködésünknek köszönhető. Gulli rendszeres résztvevője a Djabe koncerteknek, és most már a lemezeknek is. A Forwardon ütőhangszeres oldaláról mutatkozik be a kiváló dobos. Egyik kedvenc hangszere a hang drum, amely koncerten különleges hangzása és formája miatt mindig óriási siker. Mi is megszerettük, és Tamás írt egy nagy ívű művet erre a hangszerre. A Hang Outban is jelentősen épít a szimfonikusokra. Gulli emellett több számban is közreműködik. A New Wordsben berimbaun játszik és énekel, amit utoljára Sipos Andrástól hallhattunk a Djabe zenekarban.

Szerettük volna, hogy a lemez ne csak a szimfonikusoktól legyen különleges, hanem legyen további egyedi karakterisztikája is. Ezért elhívtuk Budapestre régi barátunkat Azerbajdzsánból, Malik Mansurovot, az ősi tar legnagyobb mesterét a világon. Ahogy Steve Hackett jellemezte őt, zenei nagysága és játéka keveréke John McLaughlinnak és Ravi Shankarnak. Tamás Mr. East című kompozícióját kifejezetten neki írta. Maliknak nagyon tetszett, és dicsérte Tamás zeneszerzői képességeit, és ahogy fogalmazott, a melódia az iráni tar stílusra emlékezteti. Szívesen játszaná a témát saját bakui, hagyományos azeri együttesével is.

Több számban hallhatjuk Malik fantasztikus játékát, pl. a Lava Lamp-ben is, ahol közreműködött még a régi barát New Yorkból, John Nugent szaxofonos. John az amerikai szaxofonosokra jellemző hangon és világszínvonalon szólal meg egyenesen Rochesterből, ahonnan elküldte nekünk a felvételt. Szintén hallható a Lava Lamp-ben, és még két másik számban Steve
Hackett, régi zenész- és lelki társunk, a Genesis gitárosa, aki Malikkal együtt járt a Gramy stúdióban, hiszen az ő következő lemezére is dolgozott a tar mestere. Jó hír Malik szerelmeseinek, hogy egy teljes lemezre való anyag maradt egyelőre dobozban a felvételekből, amelyken Kovács Ferenc is közreműködött trombitán és hegedűn, valamint Feri lánya, Kovács Sára didgeridoon és fuvolán.

A végére hagytam a saját számaimat, melyekkel ezúttal a legrégebbi Djabe hangzásból is sok megszólal a lemezen, igazi átfogó kép kialakulását segítve a zenekarról. Tomi nagy kedvvel és lelkesedéssel nyúlt az újabb és régebbi kompozícióimhoz. A megszokott rutin szerint szerkesztette, hangszerelte, és írt hozzá részeket, különös tekintettel és gonddal kezelve a szimfonikusokat. A New Words igazi world music opus lett, hiszen hallható benne a zenekar tagjain kívül Malik taron, Gulli berimbaun, Steve jazz(!) gitáron, Kovács Sára didgeridoon, én pedig kalimbán és esőcsinálón játszom. Egy korábbi kezdetleges változata a számnak már felkerült Szavak nélkül címmel a 2007-es Köszönjük Sipi! emlék CD-re is. A Life Spirit 3 részes kompozíció, melynek 3-ik tétele Steve Hackett és a Genesis iránti tiszteletem jegyében született. Tomi remek ötlete volt a lead téma és szóló, ami igazi progresszív ízt ad neki, és nem utolsó sorban el fogja varázsolni a Genesis rajongókat.

A Wind Tale című szám felvételei még 2004-ben kezdődtek a Slices of Life című CD-hez. Akkor nem került befejezésre, bár azóta mindegyik stúdió album készítésekor felvetődött részemről a kidolgozása. Most megtalálta az útját az albumra. Nem is baj, hogy éppen most, hiszen bizonyos részei pont a szimfonikusokkal szólnak remekül. A felvétel érdekessége, hogy 2004-ben Sipos András játszotta fel a kongát, az ütőhangszereket, beleértve a Kovács Feri által készített xylophon szerű ütőfák hangját is. Abban az időben tagja volt a zenekarnak a kitűnő altszaxofonos Tóth Viktor is, akinek alto szólója és bambusz fuvola játéka is megszólal a Wind Tale-ben.

A lemez záródarabja az ürömi madárcsicsergéssel induló My Day, Tomi hiánypótló darabja. A melodikus, szólisztikus basszusgitárjátékra épülő kompozíció számomra hiánypótló. Ezt a hangzást főleg improvizációk alkalmával hallhattuk tőle. Itt egy szimfonikusokkal kísért nagyívű kompozícióként adja a Forward album zárását.

A Djabe tagjai mind lelkesen vettek részt a munkában. Új elem volt, hogy a dobok egy részét Banai Szilárd az otthoni stúdiójában vette fel. Az otthoni intim környezet a tapasztalatok szerint inspirálóan hat a munkára. Így volt ez Kovács Zoli billentyűinél és az én otthoni gitár és ütőhangszer felvételeimnél. Ferivel a New Words-höz szintén otthon, nálam vettük fel a hegedűket. Tomi is otthon dolgozott a lemezen mint hangmérnök, és mint zenész is. Természetesen sok felvétel készült a Gramy stúdióban is.

Köszönet a többi közreműködőnek is, Mótyán Tibornak a Mr. East tabla felvételért, Herczeg Juditnak és Kaszás Péternek a vokálért a Hang Outban, Sára lányomnak a lelkes ütőhangszeres játékáért a New Words-ben.

Nagy élmény és munkatapasztalat volt az áprilisi 3 napos felvétel Miskolcon a szimfonikusokkal. Tomi felügyelte a felvételeket, és mint zeneszerző együtt dolgozott Zolival, aki a hangszerelést készítette és vezényelte a zenekart. Én pedig szorgalmasan videóztam. Itt az eredménye:

A Forward a Gramy Records kiadásában megjelenik CD-n, dupla 200 grammos vinyl LP-n több mint 20 perc extra tartalommal a CD-hez képest. Az LP-hez ajándékként a CD változatott is megkapják a vásárlók. 5.1 surround változatban DVD-Audio lemezen is kiadásra kerül szintén extrákkal, és természetesen letöltésben is.

Budapest, 20014. május 10.

Égerházi Attila

A kiavány létrejöttét támogatta:

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2014.03.14.]

Djabe - Gödöllő, 2001. június 23.
2014-es újrakiadás  CD


A Djabe zenekar legendássá vált Update turnéjáról eredetileg 2004-ben megjelent CD kibővített, remasterizált újrakiadása.

A 2001-ben megújult zenekar Update címû lemeze június elején jelent meg. A sajtótájékoztató után a zenekar próbaterembe vonult és felkészült addigi legnagyobb országos turnéjára. Június 21-én csatlakozott a zenekarhoz Ben Castle szaxofonos Angliából.

A turné fôpróbájára a Gödöllôi Színházban került sor 22-én, majd az elsô elôadásra 23-án. Érdemes visszahallgatni a 7 tagú Djabe premier elôadását, hiszen egy jelentôs korszak kezdete volt a zenekar életében. Élvezetes figyelni Ben Castle és Kovács Ferenc színpadi reagálásait egymás játékára.

A gödöllôi felvétel egyik csemegéje Barabás Tamás „My Way“ címû kompozíciója.

Az Update turné négy állomásán készült soksávos hangfelvétel.

A budapesti koncert a Flying c. DVD-n jelent meg, a szolnoki koncert az Update 2012-es 5.1-es újrakiadásának extra DVD-jeként sztereóban és 5.1-ben is napvilágot látott. Szintén készült soksávos felvétel a ceglédi Bori Jazz Napokon, a Sportcsarnokban. Ez a koncert a fesztivál miatt rövidebb volt, mint a többi fellépés, melyek általában három órán át is tartottak.

A ceglédi felvétel egyelôre dobozban pihen, keverése és kiadása várat magára. A gödöllôi koncert a turné nyitóállomása volt. Ennek ellenére a produkció már teljesen kiforrott és élvezetes hallgatni. A több mint három órás koncertrôl 2004-ben a Djabe klub kiadványaként jelent meg ez a CD, melynek egy számmal kibôvített változatát tartja kezében a tisztelt hallgató. A keverést Barabás Tamás újramasterelte, valamint harmadik tracknek bónuszként felkerült az Above the Skies címû kompozíció.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2014.02.28.]

Djabe: Witchi Tai To 2014 edition - DVD (Audio/Video)
GR-111

A Djabe 1998-as albuma a második volt a zenekar történetében.

A dupla CD nagyrészt már az éppen átadott saját stúdióban készült.

A zene a Djabe első, quartet formációjának munkája. Sipos András énekel és ütőhangszeren játszik, Muck Ferenc szaxofonon működik közre, Égerházi Attila gitározik, valamint Barabás Tamás basszusgitározik.

A kiadvány nagy feltűnést keltett, mid a szakma, mind a közönség nagyon jól fogadta.

Jelölték a magyar zenei díjra, melyet meg is kapott World Music kategóriában. (2000 - Arany Zsiráf díj).

A dupla CD különlegessége volt, az akkor még ritkaságnak számító papír csomagolás a digipak, mely Hollandiában készült.

Más külföldi vonatkozása is volt a kiadványnak. A második CD, melyre a rádiók számára készített remixek kerültek, tartalmazott egy számítógépben lejátszható úgynevezett enhanced partíciót, melyen interaktív felület segítségével videók voltak lejátszhatók, és sok információt is el lehetett olvasni a zenekarról. Mindezeken felül weblink segítségével a Djabe honlapjára is el lehetett jutni. Ezt a lemeziparban éppen bevezetésre került megjelenési formát, akkoriban még csak a legendás londoni Abbey Road stúdióban tudták kivitelezni. Így a produkció a Gramy stúdió mellett a Pink Floyd és a Beatles egykori műhelyében készült.

A CD és a vinyl LP változat is a High-End szalonok és Hi-Fi rajongók egyik kedvenc lemeze lett, mai napig sokan emlékeznek rá.

2013-ban ezt a legendás hangzást újította fel a Djabe.

A zene ma is frissen szól, a 15 év még inkább megérlelte a produkciót és a hallgatói füleket.

A zenekar kiadványainak hangmérnöke Barabás Tamás az eredeti felvételt a nyers hangsávokból kiindulva teljesen újrakeverte.

Megtartva az eredeti CD hangzásbeli értékeit, továbbfejlesztette a hangképet, mely ismét a tesztlemez lehet az igényes hangzást kedvelők számára. Különösen igaz ez a surround változatra. 5.1-ben még plasztikusabb a hangzás, az akusztikus hangszerekre épülő felvétel minden egyes finom részlete kivehető, olyanok is, melyek értelemszerűen összemosódnak a sztereóban.

A most megjelent 2014-es változat a Djabétól megszokott magas színvonalú egylemezes DVD kiadvány. 

A formátuma fordítható DVD10, tehát a lemez mindkét oldalára került tartalom. Az egyik oldalon található a DVD Audio készülékekben lejátszható DVD Audio partíció. Ezen a layeren érhetjük el a nagyfelbontású tömörítetlen MLP (24 bit/96kHz) sztereó és 5.1 hangsávokat. Az egész eredeti album meghallgatható ebben a minőségben, valamint 1 bonus track is, az 1999-ben rögzített Visions is.

A DVD másik oldalát, mely DVD video formátumú, minden DVD és Blu-Ray készülék lejátssza. Természetesen itt is meghallgatható a teljes album és a Visions 1999 sztereóban (PCM), és kétféle 5.1-ben is (DTS és Dolby Digital). A DVD video layeren találhatók az extrák is, amelyek az eredeti dupla CD második korongján voltak. Felkerült az új kiadásra a Djabe: Live 1997 című film. Ebben az 1997-es Pecsa koncertet a zenekari tagok nyilatkozatai szakítják meg. A rádiós remixek is itt találhatók, azonban nemcsak hangban, hanem az album eredeti megjelenési időpontja után ezekre készített videó klipeket is megnézhetjük.

A kiadvány minden elemére igaz, hogy minőségben meghaladta az eredeti megjelenés által magasra tett mércét. Ez minden kép és hangsávra igaz.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2014.02.28.]

Djabe: Witchi Tai To 2014 edition - DVD (Audio/Video)
GR-111

A Djabe 1998-as albuma a második volt a zenekar történetében.

A dupla CD nagyrészt már az éppen átadott saját stúdióban készült.

A zene a Djabe első, quartet formációjának munkája. Sipos András énekel és ütőhangszeren játszik, Muck Ferenc szaxofonon működik közre, Égerházi Attila gitározik, valamint Barabás Tamás basszusgitározik.

A kiadvány nagy feltűnést keltett, mid a szakma, mind a közönség nagyon jól fogadta.

Jelölték a magyar zenei díjra, melyet meg is kapott World Music kategóriában. (2000 - Arany Zsiráf díj).

A dupla CD különlegessége volt, az akkor még nem elterjed papír alapú csomagolás a digipak, mely Hollandiában készült.
Más külföldi vonatkozása is volt a kiadványnak. A második CD, melyre a rádiók számára készített remixek kerültek, tartalmazott egy számítógépben lejátszható úgynevezett Enhanced partíciót, melyen interaktív felület segítségével videók voltak lejátszhatók, és sok információt is el lehetett olvasni a zenekarról, ezen felül weblink segítségével a Djabe honlapjára is el lehetett jutni. Ezt a lemeziparban éppen bevezetésre került megjelenési formát, akkoriban még csak a legendás londoni Abbey Road stúdióban tudták kivitelezni. Így a produkció a Gramy stúdió mellett a Pink Floyd és a Beatles egykori műhelyében készült.

A megjelent CD és a vinyl LP változat is a High-End szalonok és Hi-Fi rajongók egyik kedvenc lemeze lett, mai napig sokan emlékeznek rá.

2013-ban ezt a legendás hangzást újította fel a Djabe.

A zene ma is frissen szól, a 15 év méginkább megérlelte a produkciót és a hallgatói füleket.
A zenekar kiadványainak hangmérnöke Barabás Tamás az eredeti felvételt a nyers hangsávokból kiindulva teljesen újrakeverte.

Megtartva az eredeti CD hangzásbeli értékeit, továbbfejlesztette a hangképet, mely ismét a tesztlemez lehet az igényes hangzást kedvelők számára. Különösen igaz ez a surround változatra. 5.1-ben még plasztikusabb a hangzás, az akusztikus hangszerekre épülő felvétel minden egyes finom részlete kivehető, olyanok is, melyek értelemszerűen összemosódnak a sztereóban.

A most megjelent 2014-es változat a Djabétól megszokott magas színvonalú egylemezes DVD kiadvány.  

A formátuma fordítható DVD10, tehát a lemez mindkét oldalára került tartalom. Az egyik oldalon található a DVD Audio készülékekben lejátszható DVD Audio partíció. Ezen a layeren érhetjük el a nagyfelbontású tömörítetlen MLP (24 bit/96kHz) stereo és 5.1 hangsávokat. Az egész eredeti album meghallgatható ebben a minőségben, valamint 1 bonus track is, az 1999-ben rögzített Visions is.

A DVD másik oldalát, mely DVD video formátumú, minden DVD és Blu-Ray készülék lejátssza. Természetesen itt is meghallgatható a teljes album és a Visions 1999 sztereoben (PCM), és kétféle 5.1-ben is (DTS és Dolby Digital). A DVD video layeren találhatók az extrák is, amelyek az eredeti dupla CD második korongján voltak. Felkerült az új kiadásra a Djabe: Live 1997 című film. Ebben az 1997-es Pecsa koncertet a zenekari tagok nyilatkozatai szakítják meg. A rádiós remixek is itt találhatók, azonban nemcsak hangban, hanem az album eredeti megjelenési időpontja után ezekre készített videó klipeket is megnézhetjük.

A kiadvány minden elemére igaz, hogy minőségben meghaladta az eredeti megjelenés által magasra tett mércét. Ez minden kép és hangsávra igaz.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

- - -

[2013.12.18.]

KRITIKA:
Alapi István – Inner Vortex


Alapi István a csillagokat legitározza az égről, mint tette azt legutóbbi, NiXfaktor című, Fonogram-díjas lemezén is. Változatos hangszíneket, tempókat, hangulatokat szólaltat meg a 11 számban, rendszerint nem kevés hangot alkalmazva, de még éppen nem szédülünk bele belső örvényébe. Tökéletesen egyezik zenei világa és ízlése csapattársaiéval, Nagy János, Mits Gergő és Banai Szilárd hasonlóan vonzódik a furfangosan elektronizált, rockos alapú, virtuóz improvizált zenéhez, mindnyájan lehengerelnek szólóikkal. Sokfélék a hatások a hetvenes évek kanyargó progresszív rockjától a Tribal Techen és a Dream Theateren át akár a European Mantráig, a végeredmény azonban alapis. Első hallgatásra választott személyes kedvencem a My Sweet Memories, de ez a lemez tényleg sok újrajátszást megér, mert sok-sok felfedezhető izgalom rejlik benne.

BB
GRAMOFON 2013-2014 TÉL

Megrendelés On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

A kiadvány megjelenését támogatta:

 

- - -

[2013.09.23.]

MEGJELENT:
Istvan Alapi - Inner Vortex  CD
GR-110


A Pro Arte, Artisjus és Fonogram díjas Alapi István Inner Vortex (Belső Örvény) címmel elkészült fúziós instrumentális albuma tíz saját kompozíciót tartalmaz. Az album jellegében és hangulatában a szerző 2012-ben az Év Jazz Albuma kategóriában Fonogram díjat nyert „niXfactor” című lemezének szerves folytatása.

Alapi István kompozícióit korábban is az igényesség, a kísérletezés és a műfajok közötti határok összemosása jellemezte akárcsak ezt az albumot.

A projektben olyan neves muzsikusok közreműködnek, mint Nagy János (zongora), Lantos Zoltán (hegedű), Beke Márk (szintetizátor), Mits Gergő (basszusgitár), Csányi István (szaxofon) és Banai Szilárd (dob).

"Insane virtuosity! Wow.. you guys are good.
I would not be able to sing it to after first listen but you cats are some of he best musicians I have heard in a long time.

Fun stuff.. but probably wont get alot of girls to the gigs. haha
I mean that as a wink wink ..haha
Not hit songs in here but fucking amazing  playing. Well done.

Wish you the very best luck with this project and my deep respect to all the players on this!
Luke "

Steve Lukater

Megrendelés On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára

A kiadvány megjelenését támogatta:

 

- - -

[2013.08.28.]

Djabe: Live in Budapest DVD
DVD GR-109

A Djabe zenekar 2012 év végén jelentette meg Down And Up című stúdióalbumát. A lemez szakmai és közönség berkekben is kiváló fogadtatásra talált. A kiadványt jelölték a Fonogram magyar zenei díjra, jazz kategóriában 2013-ban. A felvételek háromféle változatban is megjelentek: CD, vinyl LP és DVD Audio formátumban.

Az albumot a zenekar hazai és nemzetközi turné keretében mutatta be, melynek 2012. november 30-i budapesti állomásán készült az a koncertfilm, mely felkerült a DVD-re. A koncerten a Djabe tagjai mellett (Barabás Tamás basszusgitár, Banai Szilárd dobok, Égerházi Attila gitár, Kovács Ferenc trombita, hegedű, ének és Kovács Zoltán billentyűs hangszerek) az album vendégei közül közreműködött Steve Hackett (Genesis) gitáron. Külön érdekessége volt a koncertnek, hogy fellépés előtt egy héttel Gulli Briem is igent mondott a részvételre. Ez volt az első alkalom, hogy a Mezzoforte dobosa a zenekarral játszott, mely azóta rendszeressé vált hazai és nemzetközi turnék alkalmával. A koncert első részében a Djabe zenekar és Steve Hackett mutatták be a Down And Up album első kilenc kompozícióját, melyekből hat Barabás Tamás önálló szerzeménye a maradék háromban pedig Kovács Ferenc és Égerházi Attila társszerzők két – két kompozícióban. A stúdióalbum és a koncert hangszerelése is Barabás Tamás munkája. A koncert második felében először Steve Hackett játszott önálló akusztikus blokkot, majd hozzá csatlakoztak a Djabe zenészei, folytatva immár quartett felállásban az akusztikus előadást. Különleges csemege Steve Hackett Ace of wands c. darabja a Djabe előadásában, akusztikus felfogásban. A Firth of fifth-el folytatódott az akusztikus blokk, a híres melódia Kovács Ferenc hegedűjén csendült fel, majd a zenekar átváltott elektromos felfogásra a számon belül, melyet billentyűs szóló után Steve leghíresebb és talán legjobb gitár szólója zárt. A hátralévő Genesis és Djabe számokra Gulli Briem is csatlakozott a zenészekhez, fokozva  a koncert intenzitását és színesítve a ritmus szekció hangzását.

A ráadásban a Tears for Peace szám került terítékre, mely a Down And Up utolsó kompozíciója. A zeneszám érdekessége, hogy a zenéjét Barabás Tamás szerezte, a szövegét Steve felesége, Joanna Hackett írta, a számot pedig Steve énekli.

A DVD a teljes koncert anyagot tartalmazza, a Djabe-tól már megszokott kiváló hangminőségben, sztereo és 5.1-es Surround hangzásban is. A videó extrák közé bekerült a Tears for Peace című számhoz forgatott videóklip. Ennek különlegessége, hogy a zenekar 16 milliméteres fekete – fehér filmre forgatta az anyagot, valamint központi motívumként Budapest belvárosában egy T59-es tankon játsszák és éneklik a dalt.

További extra a zenekar 2011-es turnéjának debreceni állomásán forgatott koncert klip, a The steppes, Hackett szerzeménye.

Az alkotók fotógalériát is készítettek a DVD-hez.

Djabe: Down and Up (YouTube)
Djabe: Take A Deep Breath (YouTube)
Djabe: Awakening City (YouTube)
Djabe: Dark Soup video (YouTube)
Djabe with Steve Hackett: Tears For Peace video (YouTube)
Djabe with Steve Hackett: Los Endos (YouTube)

Tovább a kiadvány oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2013.05.09.]

Djabe special guest Steve Hackett: Summer Storms And Rocking Rivers
Dupla vinyl lemez (2x200 g), GR-107-01

A Summer Storms And Rocking Rivers a második olyan album, mely Steve blogjának címét veszi át. A dupla lemez a 2011-es turné során került rögzítésre Pozsonyban. A júliusi koncertek folyamán nagy nyári viharok tarkították a zenekar útját Magyarországon és Szlovákiában. A címben szereplő folyók a Pozsonyt és Budapestet összekötő Duna mellett a Tokajt érintő Tiszára utalnak.

A turné második állomása volt a pozsonyi MMC Klub, ahol Genesis melódiákra kiéhezett szlovák rajongók várták a formációt. Az előadásnak különös hevületet adott, hogy Steve Hackett még soha nem lépett fel Szlovákiában. A 2011-es turné sok újdonságot tartalmazott a 2010-es koncertsorozathoz képest, hiszen Steve ezúttal Égerházi Attila kérésére az elmaradhatatlan Fernandes elektromos gitár mellett akusztikus hangszerét is magával hozta. A repertoárba így olyan akusztikus darabok is bekerültek, mint az Ace of Wands, Firth of Fifth kibővített verziója, valamint Steve legismertebb szólódarabjai a Genesis időkből, a Horizons és a Blood on the Rooftops. A Pozsonyban játszott szett a Djabe számok tekintetében is hozott változást 2010-hez képest, bekerült a programba a Tájak, a Hajsza a Ménes Után és a Virágcsendélet is. Steve nagyon jól illeszkedett ezekbe a kompozíciókba és felcsendült jó néhány már klasszikusnak számító Djabe special guest Steve Hackett szám is. Többek között a The Steppes, City of Habi, Butterfly, Last Train To Istanbul, In That Quiet Earth, Distant Dance.

A kiadvány érdekessége, hogy CD-n nem jelenik meg, csak hagyományos vinyl (közismertebb nevén bakelit) hanglemezen. A kivitel extra minőségű, az összehajtható gatefold borítónak köszönhetően. A lemezeket tartalmazó tasakok szintén négy színnel nyomottak, de a legfontosabb információ, hogy maguk a korongok 200g-os audiofil nyomásban készültek. A Gramy Records kiadó ezzel a döntéssel szeretné támogatni a vinyl kiadványokat és ösztönözni a hallgatókat a fizikai hanghordozókhoz való visszatérésre. Aki azonban mégsem szeretné leporolni lemezjátszóját vagy újat vásárolni, annak sem kell kétségbeesnie, mert 2013 karácsonyára a pozsonyi koncert DVD-n is megjelenik.

A dupla lemez érdekessége, hogy a negyedik oldal a Los Endos Genesis klasszikus záró részével fejeződik be, melyet nem 2011-ben Pozsonyban, hanem 2012. novemberben Budapesten, az IBS színpadán rögzítettek. A felvétel külön érdekessége, hogy játszik rajta második dobosként a Mezzoforte ikonja, Gulli Briem.

Nézze és hallgassa meg a YouTube-on a Los Endos című számot.

Tovább a kiadvány oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2013.05.08.]

Megjelent az Amatild „Föld és Ég” című bemutatkozó lemeze

Az AMATILD egy új világzenei szupergroup, melynek tagjai már több formációban is bizonyítottak az itthoni és külföldi színpadokon, különböző műfajokban. A Pénzes Matild (ének), Veress Gábor Csaba (gitár), Juhász Róbert (gitár), Bede Péter (fúvós hangszerek), Barabás Tamás (basszusgitár), Clemente Gábor (ütőhangszerek) alkotta együttes zenéjében a magyar népzene, az orientális zenei hatások, valamint a nyugati progresszív rock és a jazz elemei találnak egymásra izgalmas, egyedi módon. A dalszövegek elsősorban az autentikus népdalok ősi képvilágából merítenek inspirációt. A lemezen olyan a világzenében, népzenében elismert művészek is közreműködnek, mint Nikola Parov, Szirtes Edina „Mókus” és Szvorák Katalin.

A lemezbemutató koncertre 2013. április 6-án került sor a Pinceszínházban (Bp. IX. Török Pál utca 3.), este 7 órától. CD és jegyrendelés: info@amatild.hu
További információk: www.amatild.hu; www.facebook.com/amatild

(GRAMY Records 2013)

Tovább a CD oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2013.04.24.]

Mókus és a Fabula Rasa - Hűhó much ado
GR-105

Mókus és a Fabula Rasa Hűhója

Azt mondják, a Fabula Rasa zenekar muzsikájáról szólva világzenéről beszélünk. Leginkább azonban olyan produkcióról van szó, amely a kezdetektől fogva a műfaji korlátokat feszegeti. Igaz, valóban felfedezhető jó pár olyan zenei jellegzetesség amely a dalokat folkosabb vagy etnósabb hangulatúvá varázsolja. Ez a környező vagy akár több ezer kilométerre élő népek zenéi - erdélyi, cigány zene, kelta vagy akár a feketék muzsikája - iránti rajongásból ered. Az eredmény talán azért is eklektikus, mert a Fabula Rasa zenészei semmilyen jó muzsikának nem tudnak ellenállni. 
Ezen az új lemezükön is ebből kapunk ízelítőt olyan művészek gondolataival egyesítve a zenét, mint Müller Péter Sziámi. Mindezek mellett a dalok eredeti magyar népdalszövegre, vagy lovari nyelvű dalszövegre írodtak ezzel is bizonyítva, hogy az elődeinktől ajándékba kapott gondolat, vagy szívfájdalom, továbbá egy kisebbségi nép kihalóban lévő anyanyelvén megfogalmazott hit és érzelemvilág éppoly fontos, mint a kortárs művészek aktualitása. 
    A lemezen a  határtalan gondolatvilágon túl a zenészek sokasága is az élménykavalkádot  támasztja alá. Olyan muzsikusok által, mint a négy harsonásból álló Four Bones Qartet, Alan Burton neves írdudás, aki Angliában él, Unger Balázs, Hámori János és a zenekar mára már jó barátja és tiszteletbeli Fabula Rasa tag, Kovács Ferenc (Öcsi). 
    Az együttes - a zenén túl - mást is szeretne egyszer majd maga után hagyni: gondolatot. Hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak még álmodozók, hogy merítsünk erőt magunkból (mert mindig van még ott bent elrejtve), hogy fel tudjunk állni, ha elesettnek érezzük magunkat, s hogy a teljes káoszból egy cseppnyi szeretet csodát varázsol. Harmóniát, összetartozást, muzsikát.
 
“Néha simogatóan, lágyságosan álmodoztató, néha tányérdobálósan mulatós, vérpezsdítő, asztalra csapós, borzongatós, de mindvégig őszinte, szívet próbáló és szívre vigyázó." (Mókus és a Fabula)
A CD prémium kivitelben, papírtokos csomagolásban került forgalomba.

Tovább a CD oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2013.01.18.]

Djabe: Down And Up
5.1 Surround kiadás, DVD Audio/Video

A Djabe zenekar utoljára 2008-ban jelentetett meg stúdióalbumot. Megérte a hosszú várakozás, mert a most elkészült Down And Up című anyag mind színvonalában, mind kivitelében elsőrangú. Ezt a minőséget és igényességet megszokhattuk már a zenekartól, nem véletlen, hogy az utóbbi pár évben 42 ország látta vendégül a Djabét.
2012 végén boltokba került a CD és a dupla bakelit kiadás.  A zenekar 2012. november 30-án az IBS színpadán mutatta be az albumot, hatalmas sikerrel.

Most elkészült a zeneanyag 5.1-es surround változata. A kétoldala, megfordítható korongnak (DVD10) van DVD videó és DVD audió oldala is, így minden DVD és Blu-Ray lejátszóval kompatibilis a kiadvány. A DVD videó oldalon DTS 5.1 és PCM sztereó hangsávok kaptak helyet. Érdekesség, hogy az LP gyártáshoz felhasznált analóg master is meghallgatható a digitális sztereó master mellett. Minden bizonnyal ez a megoldás kedveltté teszi a lemezt a hi-fi berendezéseket tesztelők körében is. A DVD audió oldalon MLP 5.1 és MLP sztereó változatokban hallgatható meg az album tíz kompozíciója, valamint a Camino Royale bónusz track. A lemeznek ezen oldalának meghallgatásához DVD Audio kompatibilis lejátszók szükséges. A korongon a video oldalon extraként megtekinthetjük a bemutató koncerten elhangzott címadó szerzeményt, mely egyben ízelítőt ad a rövidesen Blu-Ray lemezen megjelenő koncert anyagából. További videó extra a Dark Soup c. szám Bécsben, Steve Hackett-tel közösen rögzített koncertváltozata. A lemez érdekessége a Tears For Peace videóklip, melyet a zenekar 16 mm-es fekete-fehér filmre forgatott Vermes Iván operatőrrel.

Néhány szó a zenéről:

A Down And Up zeneszerzői, hangszerelői és stúdiómunkálatai Barabás Tamás tehetségét és igényességét dicsérik elsősorban. Természetesen jelen vannak az albumon a korai Djabe felvételek világát idéző Égerházi Attila és Kovács Ferenc szerzemények is. Külön érdekesség, hogy a lemez utolsó dala a Tears For Peace egy könnyebb hangvételű énekes felvétel, melynek szövegét Steve Hackett felesége, Joanna Hackett írta. Itt kell megemlítenünk, hogy a neves és már majdnem Djabe tagnak számító egykori Genesis gitáros, Steve Hackett öt kompozícióban is közreműködik az albumon, valamint ő énekli a Tears For Peace című számot.

Az albumot végighallgatva a Djabétól megszokott friss, sokszínű zenei utazásban vehetünk részt, és ezúttal is megmutatja új arcait az együttes. 10 új szám, hangulatok az elmúlt évek tapasztalataiból – lent és fent.
Barabás Tamás basszusgitár játékát világszerte elismerik és szeretik. A Down And Up albumon most szinte minden hangszeren játszik, melyből kiemelhetjük kiváló gitárjátékát. Bizonyára kevesen tudják, hogy eredetileg szólógitárosként kezdte pályafutását.
Banai Szilárd az utóbbi pár évben az egyik legmagasabb szinten jegyzett dobossá nőtte ki magát, melyet nemzetközi elismerései is bizonyítanak. Egyedi ritmikai és muzikális megoldásai élvezetes színt adnak a kompozícióknak.
Égerházi Attila gitártextúrája alapvető jellemzője kezdetektől fogva a Djabe hangzásának. Ezen az albumon az Awakening City és a Hills Of The Valley című számok képviselik ezt a világot.
Kovács Ferenc a tőle megszokott zeneiséget hozza trombitán és hegedűn. Külön figyelemre méltó a Dark Soup című számhoz írt érdekes szövege, melyet karakteres énekstílusában ad elő.
Kovács Zoltán zongora- és billentyűjátéka az évek során egyre fontosabb elemévé vált a Djabe zenéjének, melyről ezen a kiadványon is meggyőz bennünket.

A vendégművészek zenészként és az általuk képviselt hangszereket tekintve is különleges színekkel gazdagítják az albumot. Steve Hackett (UK) gitározik és énekel, John Nugent (USA) tenorszaxofonon játszik, Malik Mansurov (AZ) az ősi tar megszólaltatója. A magyar zenészbarátok közül Balogh Kálmán cimbalmozik, Bede Péter furulyázik, Herczeg Judit vokálozik és Veress Gábor fuvolán közreműködik.

A zenekar az 5.1-es albumot élőben mutatja be surround hangzásban.
2013. február 27. Kecskemét, Kulturális és Konferencia Központ, 19.00 óra
2013. március 1. Budapest, PECSA Music Hall, 20.00 óra

A Djabe zenekar világviszonylatban is élen jár a házimozi rendszereken kedvelt 5.1-es térhatású kiadványok megjelentetésében. A térhatású koncert zenei élményt a ’70-es évek elején a Pink Floyd tette népszerűvé, de a gyakorlatban a különleges technikai igény miatt nem terjedt el széles körben a világon. Roger Waters a Pink Floyd alapító tagja mai napig használja a térhatású koncert-technikát, erről a budapesti közönség is meggyőződhetett már. A Djabe zenekar 2003-ban nem kis feltűnést keltve koncertezett surround hangzásban, melyet azóta sem alkalmazott senki Magyarországon.

Az egyedülálló zenei csemege nemcsak a műfaj kedvelőinek lehet érdekes, hanem azok számára is, akik érdeklődnek a különleges hangtechnikai megoldások iránt.

A Djabe alaptagjain kívül két nemzetközileg magas szinten jegyzett muzsikus is vendége lesz a koncertnek: John Nugent (USA) amerikai szaxofonos, aki olyan ismert előadókkal játszott, mint Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Woody Hermann, stb. John nem először közreműködik Djabe lemezen, a Take On után a Down And Up-on is több számban játszik. A november 30-i IBS koncerten bejelentés nélküli meglepetés-vendég volt a világhírű Mezzoforte együttes dobosa Gulli Briem, aki ezúttal sokkal több szerepet kap majd a koncerten és ismét élvezhetjük közös dobszólójukat Banai Szilárddal.

Tovább a DVD Audio/Video oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2012.10.16.]

Djabe: Down And Up
2LP (180 heavy vinyl), CD (+bonus video), DVD-Audio

A Djabe zenekar utoljára 2008-ban jelentetett meg stúdióalbumot. Megérte a hosszú várakozás, mert a most elkészült Down And Up című anyag mind színvonalában, mind kivitelében elsőrangú. Ezt a minőséget és igényességet megszokhattuk már a zenekartól, nem véletlen, hogy az utóbbi pár évben 42 ország látta vendégül a Djabét.

A Down And Up zeneszerzői, hangszerelői és stúdiómunkálatai Barabás Tamás tehetségét és igényességét dicsérik elsősorban. Természetesen jelen vannak az albumon a korai Djabe felvételek világát idéző Égerházi Attila és Kovács Ferenc szerzemények is. Külön érdekesség, hogy a lemez utolsó dala a Tears For Peace egy könnyebb hangvételű énekes felvétel, melynek szövegét Steve Hackett felesége, Joanna Hackett írta. Itt kell megemlítenünk, hogy a neves és már majdnem Djabe tagnak számító egykori Genesis gitáros, Steve Hackett öt kompozícióban is közreműködik az albumon, valamint ő énekli a Tears For Peace című számot.

Az albumot végighallgatva a Djabétól megszokott friss, sokszínű zenei utazásban vehetünk részt, és ezúttal is megmutatja új arcait az együttes. 10 új szám, hangulatok az elmúlt évek tapasztalataiból – lent és fent.
Barabás Tamás basszusgitár játékát világszerte elismerik és szeretik. A Down And Up albumon most szinte minden hangszeren játszik, melyből kiemelhetjük kiváló gitárjátékát. Bizonyára kevesen tudják, hogy eredetileg szólógitárosként kezdte pályafutását.
Banai Szilárd az utóbbi pár évben az egyik legmagasabb szinten jegyzett dobossá nőtte ki magát, melyet nemzetközi elismerései is bizonyítanak. Egyedi ritmikai és muzikális megoldásai élvezetes színt adnak a kompozícióknak.
Égerházi Attila gitártextúrája alapvető jellemzője kezdetektől fogva a Djabe hangzásának. Ezen az albumon az Awakening City és a Hills Of The Valley című számok képviselik ezt a világot.
Kovács Ferenc a tőle megszokott zeneiséget hozza trombitán és hegedűn. Külön figyelemre méltó a Dark Soup című számhoz írt érdekes szövege, melyet karakteres énekstílusában ad elő.
Kovács Zoltán zongora- és billentyűjátéka az évek során egyre fontosabb elemévé vált a Djabe zenéjének, melyről ezen a kiadványon is meggyőz bennünket.

A vendégművészek zenészként és az általuk képviselt hangszereket tekintve is különleges színekkel gazdagítják az albumot. Steve Hackett (UK) gitározik és énekel, John Nugent (USA) tenorszaxofonon játszik, Malik Mansurov (AZ) az ősi tar megszólaltatója. A magyar zenészbarátok közül Balogh Kálmán cimbalmozik, Bede Péter furulyázik, Herczeg Judit vokálozik és Veress Gábor fuvolán közreműködik.

Az album jelentőségét az is bizonyítja, hogy a Gramy Records kiadó minden fontos hanghordozó formátumban piacra dobja. A CD változat mellett dupla vinyl LP-n is megjelenik a hatvankét perces zeneanyag, mely három lemezoldalra fért el. A negyedik lemezoldalon bónuszként a Djabe Special Guest Steve Hackett formáció egy stúdió- és két koncertfelvétele hallható. A tökéletes hangzás és az audiofil vásárlók kielégítésére a lemez 180g-os heavy vinyl nyomásban jelenik meg.
A Djabe zenekartól megszoktuk, hogy minden jelentős hangfelvételét surround hangzásban is hallhatjuk, ez alól természetesen a Down And Up sem kivétel. A piacon elérhető legjobb hangminőséget a DVD-Audio formátum biztosítja, a zeneanyag ezért stereo és 5.1-es hangzásban is rákerül a korongra 24bit/96 kHz-es formátumban. Megszokott módon a DVD-Audio kompatibilitással nem rendelkező vásárlók a DTS audio kiváló hangzását élvezhetik a hagyományos DVD lejátszókon. A DVD változaton videóextrák is helyet kapnak: interjú a lemezkészítéssel kapcsolatban, továbbá koncertvideók és videóklip.

Tovább a CD oldalára

Tovább az LP oldalára

On-line megrendelhető

- - -

[2012.09.28.]

Slices of Live – koncert DVD

A Slices of life lemezünket bemutató turné a zenekar egyik legnagyobb vállalkozása volt.
A viszonylag összetett zeneanyagot 2006 folyamán mutattuk be a közönségnek.
A turné februárban itthon kezdődött, majd a nyár folyamán Európában és az USA-ban folytatódott,
és több mint 50.000 ember látta a zenekart színpadon.

Ez volt talán az a műsor, amelyre a legtöbbet próbáltunk. Összesen 27 alkalom volt 2 hónapra elő­irányozva. A teljes lemezt eljátszottuk az első számtól az utolsóig. Mindössze három felvétel hangzott el a Táncolnak a kazlakról és egy gitárdarab a legelső Djabe című albumról. No és persze az angklung.

Szép emlékek köszönnek vissza itthonról, Olaszor­szágból, Rochesterből, Prágából, Klaipedából és még számtalan koncert helyszínéről. A turnéról 2007-ben megjelent a Message from the Road című dupla CD + DVD. Ezen a koncertsorozat teljes anyagát bemutattuk. Sok országból válogattuk ki a felvételeket, de a Petőfi Csarnokban megrendezett koncertet félretettük egy külön DVD megjelenésre. Ezért ez a kiadvány kizárólag a budapesti koncerttel foglalkozik, melyet 2006. március 3-án adtunk a Petőfi Csarnokban.

A tervek szerint ez a DVD 2007 karácsonyára jelent volna meg, de Sipos András halála miatt a munkálatok háttérbe szorultak, és csak 2012-ben fejeződtek be teljesen, bár már 2006-ban elkezdődött a videofelvétel editálása. Talán most, ennyi idő távlatából még érdekesebb ez a koncert. Az idő megérlelte, mint valami finom bort.

A videofelvétel eredetileg 16:9-es képarányra készült, de 4:3-as kamerákkal forgattak. A felvétel összevágásakor úgy döntöttem, hogy nem maszkolom le 16:9-re a filmet. Sok értékes részlet elveszett volna. Viszont a videó zoom belenagyítással is élvezhető. Ezért ennek a koncertnek két képaránya is van. Aki szeretne minden részletet látni, az nézze 4:3-ban, ami egy régi típusú tv-n ideális. Akinek 16:9-es képarányú tv-je van és szereti kitölteni a teljes képernyőszélességet, az nagyítson bele a filmbe, és máris megkapta az eredetileg tervezett képkivágást.

Jó szórakozást!

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

Támogatta:

 

- - -

[2012.05.09.]

Fonogram díjas Gramy Records kiadvány

Alapi István: niXfactor
Az év hazai jazz albuma

Kedd este lezajlott hazánk egyik legkiemelkedőbb zenei eseménye, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. A Millenáris Teátrum színpadán a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevő, a Magyar Televízió élő közvetítésén, nézők százezrei tekinthették meg a magyar zenei élet számos kiváló előadójának fellépését és örülhettek együtt a díjak nyerteseivel.

Tizenhárom hazai, valamint öt külföldi kategóriában ítélte oda a szakmai zsűri a Fonogram-díjakat. A kétórás műsor során közismert, a magyar zenei élet sokszínűségét bemutató előadók, köztük ismert sztárok mellett modern és nemzetközi szinten is helytálló fiatal tehetségek, valamint kifejezetten erre az estére színpadra állított, különleges zenei produkciók is helyet kaptak a színpadon.

Ebben az évben a Gramy Records művésze, Alapi István: niXfactor című CD-je kapta a legjobb jazz lemez megtisztelő címet.

A CD On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

Tovább a Fonogram honlapjára link

- - -

[2012.03.09.]

Megjelent:
Kovács Ferenc: Filmzenék

Kovács Ferenc trombitás, hegedűs nevét jól ismerik a Gramy Records vásárlói, hiszen a Djabe zenekar oszlopos tagja. A kiadónál eddig 6 szólólemeze jelent meg. Legújabb albuma a sorban a hetedik.

Kovács évek óta készít színházi és filmzenéket. Ez a kiadvány elsősorban a mostani évek kiforrott termését jelentés Annáról” és a Bajor Giziről szóló „Ármány és Szerelem” zenei darabjaiban kiteljesül Kovács Öcsi zeneszerzői zsenialitása és egyedi hangszerelői képessége. A „Remény” című nyitódalt maga a szerző énekli. A kompozíció érdekessége, hogy a szöveget is Kovács írta, míg általában hozott anyagból, Jancsó Zoltán verseiből dolgozik. A „Cabiria éjszakái” szintén Mészáros Márta alkotása, ezúttal szinpadi rendezés. Kovács Ferencre nagyban hatott Nino Rota zenei és a korabeli olasz filmek zenei világa. A Hommage à Julietta tisztelgés a nagy olasz zeneszerző előtt. A „Borvidékeink” című szerzeményt a Djabe zenekar vezetőjével Égerházi Attilával közösen jegyzik, és megidézik a Djabe zenei világát. A CD záró darabja Molnár Ferenc „Liliom” című színdarabjához készült, melyet Jancsó Miklós rendezett 1984-ben.

A felvételeken Kovács Ferenc zenekarainak színe java közreműködik. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük, hogy Balogh Kálmán cimbalmon, Dresch Mihály szaxo­fonon és fuhunon játszik, Szirtes Edina énekel. A Djabe zenekarból hallhatjuk Kovács Zoltánt zongorán, Banai Szilárdot dobolni, Égerházi Attila pedig gitározik.

A Magony együttesből Szandai Mátyás bőgőn, Bede Péter szaxofonon és furulyán, Novák Csaba bőgőn, György Mihály gitáron közreműködik. Az 1984-es felvételen az akkori Budapest Ragtime Band játszik, melynek egyik vezetője akkor Kovács Ferenc volt.

A 24 zeneszám mellett egy koncertvideó is felkerült a korongra. A 2007-es debreceni „Cigányos” nevet viselő Magony felvétel audio változata Kovács Ferenc korábbi Gramy kiadványán, a My Roots-on látott napvilágot.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadványhoz link

- - -

[2012.02.03.]

Update 5.1

10 éves jubileumi kiadás dupla DVD-n

Az Update a Djabe korszakalkotó albuma. A hattagúra bővült zenekar első lemeze, melyre két kiváló vendég muzsikust is meghívtak Ben Castle (Sting, Jamie Cullumn, The Brand New Heavies, George Michael), és Said Tichiti személyében.

A lemezen szereplő előadók:
Sipos András – ének, ütőhangszerek
Égerházi Attila – gitár
Barabás Tamás – basszusgitár
Kovács Ferenc – hegedű, trombita
Kovács Zoltán – zongora
Banai Szilárd - dob
Ben Castle – szaxofon, basszus klarinét, fuvola
Said Tichiti – ének, gembri, karbakat

Ezzel az albummal lett igazán kiforrott a Djabe zenéje, melyet a szakmai közönség eMeRTon díjjal jutalmazott. A zenekar első külföldi meghívása is ennek a CD-nek a hatására született Horvátországba, majd Szlovákiába. Nagysikerű 2002-es pozsonyi fellépésük a kettes lemez videó extrái között kapott helyet.

A zeneanyagot Barabás Tamás újra keverte és maszterelte 5.1-es hangzásban. Az egyes lemezen az eredeti album meghallgatható 5.1 DTS, 2.0 PCM hangzásban is. Az igazi ínyenceknek viszont a tömörítetlen 24 bit/96 kHz-s MLP sztereo és surround hangsávokat ajánljuk.
A kiadványban az eredeti zeneanyaghoz képest három óra video extra és négy óra audio extra kapott helyett. Ezek között a lemez bemutató turnéjának teljes szolnoki állomása 5.1-ben és sztereóban is.

A dupla DVD leírása:

DISC 1 – DVD10

Az egyes lemez kétoldalas, DVD10 formátumú kiadvány. Ha a „This side up DVD Video” feliratú körcímkével felfelé helyezi be a lemezt a lejátszóba, akkor a DVD Video tartalmakat éri el. Ha a DVD Audio nagyfelbontású, 24 bit/96 kHz-es hangsávokat szeretné meghallgatni, akkor tegye a lemezt a „This side up DVD Audio” felirattal felfelé a gépbe. A DVD Audio sávok lejátszásához DVD Audio kompatibilis készülékre van szükség.

DVD Video tartalom

Update album: Update, Flying, First Step, Lead Soldier, Clouds Dance, Erdő, erdő,
Desire, Mayombe, Winter Forest, My Way, Barraguira, Colours, Ya Dellali, Witchi Tia To.
5.1 DTS, 2.0 PCM audio 75:07

Video extrák

Interjú az újrakiadásról (2010)
Barabás Tamás, Kovács Ferenc, Égerházi Attila.
Dolby Digital 2.0, 16:9

Ben Castle interjú (2001)
Interjú, My way felvétel, Clouds Dance szoprán szólók, First Step tenor szólók, Mayombe fuvola szóló.
Dolby Digital 2.0, 4:3

Mayombe TV klip
Tévéfelvételekből összevágott klip.
Dolby Digital 2.0, 4:3

eMeRTon díjátadás 2001
Dolby Digital 2.0, 4:3

Flying DVD kimaradt felvételek
Az Update 2001-es turnéjáról készült DVD-n fel nem használt felvételek.
A koncertsorozatról megjelent Flying című DVD-re más verziók kerültek fel.
Flying, First Step, Lead Soldier, Erdő,erdő (Petőfi Csarnok), Clouds Dance (Pesti Vigadó)
5.1 DTS, PCM 2.0, 16:9

Audio extrák

Update turné próba 2001. június 21-én a Hajógyári szigeten
First Step, Above the Skies, Update 2.2.1, Lead Soldier, Clouds Dance, Barraguira avagy 8 perc jazz, Winter Forest, Djabe.
Dolby Digital 2.0

Fotógaléria
A lemezfelvétel, a turné és az eMeRTon díjátadás során készült fotók.

DVD Audio tartalom

Update album: Update, Flying, First Step, Lead Soldier, Clouds Dance, Erdő, erdő,
Desire, Mayombe, Winter Forest, My Way, Barraguira, Colours, Ya Dellali, Witchi Tia To.
5.1 MLP, 2.0 MLP audio 75:07

DISC 2 – DVD9

Update turné szolnoki koncert 2001. június 22.  (Csak audio)
Update tour Szolnok concert 22nd June 2001: Village of the Sun, Ly-O-Lay Ale Loya, Underwater Sunlight, Gallop, Visions, Distant Dance, Witchi Tia To, Above The Skies, Tulamben, Update, Flying, First Step, Lead Soldier, Clouds Dance, Desire, My Way, Mayombe, Winter Forest, Barragiura, Djabe.

5.1 DTS, PCM 2.0 audio. 2 óra 22 perc

Videó extrák

Pozsonyi Jazznapok 2002. október 18.
Flying, Witchi Tia To, Clouds Dance, Colours, Camel Ride, Bratislava, Djabe.
Dolby Digital 2.0, 4:3

Televíziós koncert (2001)
Flying, Lead Soldier, Djabe.
Dolby Digital 2.0, 4:3

Audio extrák

Rádiós közvetítés – Fellépés a nagykanizsai jazzfesztiválon 2001. október 19-én Interjú, Interview, Clouds Dance, Village of the Sun, Distant Dance, Djabe.
Dolby Digital 2.0

A duplalemezes DVD kiadás elegáns papírtokban, kísérőfüzettel kerül a boltokba.

On-line megrendelhető link

Támogatta:

 

- - -

[2011.11.21.]

Új dupla stúdió album és koncert DVD a Genesis gitárosától

Steve Hackett: Beyond the Shrouded Horizon - 2CD

Steve Hackett 2011-ben is folytatja zenei szárnyalását.

Az egykori Genesis tagok közül ő az egyetlen, aki évente új stúdióalbummal jelentkezik, és intenzíven turnézik. Mindeközben arra is jut ideje, hogy évente egy komolyabb turnét bonyolítson a Djabe zenekarral.

Új albumával meghaladta az "Out of the tunnel's mouth" vívmányait, és ismét jelentőset alkotott. Szinte minden oldaláról bemutatkozik. Klasszikus, world, jazz és rock keveredik az utánozhatatlan Steve Hackett-i vegykonyhában. Olyan hírességek is segítik az albumon mint Chris Squire (Yes) és Simon Phillps (Toto) a megszokott Steve Hackett band tagok mellett. Steve végigvezet bennünket a közelmúltban lebonyolított egzotikus útjain, melyek inspirálták a lemez dalainak megírásában. Kairo, Panang Island (együtt a Djabéval), Tokyo és sok-sok más emlék, melyek a hallgatóban élednek újjá. Csodálatos élmény!

Az album elegáns, papírkötéses könyvecskében került kiadásra.

Tovább a kiadvány oldalára link

Steve Hackett Live: Fire and Ice (DVD)

2010. november 30-án Steve Hackett elérkezett az "Around the World in Eighty Trains" turnéjának londoni állomására a Shepherds Bush Empire patinás koncert termébe.

A zenekar a legjobb formában ontotta magából a Genesis klasszikusokat, a Hackett-i életpálya gyöngyszemeit és az "Out of the tunnel's mouth" legjobb darabjait.

A hangulat és a színvonal fokozásaként csatlakozott a csapathoz John Wetton (King Crimson, UK, Asia) és Steven Wilson (Porcupine Tree) is. Hackett és Genesis rajongóknak kötelező élmény!

Technikai információk: Nincs régiókód, képarány 16:9, hang: stereo és 5.1.

Tovább a kiadvány oldalára link

A kiadványok On-line megrendelhetők link

- - -

[2011.09.26.]

Megjelent a régóta várt 15 éves jubileumi Djabe koncert dupla DVD-n

Djabe 15 - 2DVD

A Djabe 2010-ben ünnepelte 15 éves jubileumát. Ebből az alkalomból a Művészetek Palotája ünnepi koncertet rendezett a zenekar számára. A Djabe szerette volna átfogóan bemutatni az első 15 évet, ezért meghívták a koncertre a legjelentősebb korábbi tagokat és közreműködő muzsikusokat is. Sipos András alapító tag felvételről játszott együtt a zenekarral.

Az előadás 3 órás volt, szünet nélkül, mely teljes hosszában felkerült a kiadványra. A zenekar értékelése szerint a legjobb koncert volt, amit valaha adtak, és ennek megfelelően a kiadvány is a legjobb koncertfelvételük. Az egyes korongra, mely a koncertet tartalmazza, a zene sztereoban és 5.1-ben is felkerült. A képarány 16:9, a lemezeknek nincs régiókódja és PAL rendszerben készült.
A második lemezt a Djabe történetének szentelték az alkotók. A zenekarral Zeke László író készített interjút, aki a Djabe történetét közelről élte át a zenészekkel. A beszélgetéseket rengeteg filmbejátszás illusztrálja és egészíti ki. Ezek nagyobbik részét még nem láthatta a közönség. A koncert előtti napon, a próbán résztvevő zenészekkel szintén készített interjút a riporter. Bakó Gábor, Muck Ferenc, Said Tichiti, Koós-Hutás Áron, Steve Hackett és Malik Mansurov mesélnek a zenekarral kapcsolatos élményeikről és történeteikről. A két dokumentum film együttes hossza az extrákkal együtt, több mint négy óra. A Djabe 15 dupla DVD teljes megtekintéséhez ezért ebédszünettel együtt egy teljes munkanap, azaz 8 óra szükséges.
A kiadvány, akárcsak a Sipi emlékkoncert, és a Táncoltak a kazlak, elegáns díszdobozos papírcsomagolást kapott. A 28 oldalas kísérőfüzetben, a koncerttel kapcsolatos információk és fotók mellett, a Djabe történetét bemutató dokumentum anyagok és fotók kaptak helyet.

Közreműködik:
Steve Hackett (UK)
Ben Castle (UK)
Malik Mansurov (AZ)
Dresch Mihály
Koós-Hutás Áron
Tóth Viktor
Muck Ferenc
Said Tichiti
Bakó Gábor

A Djabe 15 éves pályafutása során kiérdemelte a legjobb hazai jazz/world fusion zenekar megtisztelő címet. Az együttest 1995-ben alapította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). Első albumuk 1996-ban jelent meg Djabe címmel. A következő évtől kezdődően folyamatosan koncerteznek. 1997 - 2000 között quartet felállásban dolgoztak. Az alapítók mellett Barabás Tamás (basszusgitár) és Muck Ferenc (szaxofon) alkotta az együttest. Az 1998-as Witchi Tai To című albumukat a Magyar Hanglemezkiadók szövetsége a legjobb world music album díjjal jutalmazta. Azóta minden sorkiadványukat jelölték a magyar zenei díjra.

2001-ben a zenekar 6 tagúra bővült, és a Sipos András 2007-es tragikus halála okozta változást leszámítva, azóta is ebben a felállásban dolgozik. Banai Szilárd dobol, Barabás Tamás basszusgitározik, Égerházi Attila gitározik, Kovács Ferenc trombitán és hegedűn játszik, Kovács Zoltán zongorázik.

A zenei rendezői és zeneszerzői feladatok oroszlánrészét az évek múlásával Barabás Tamás fokozatosan átvette Égerházi Attilától. Ezáltal a Djabe hangzása a world music irányából valamelyest eltolódott a jazz irányába. Barabás egyben a zenekar felvételeinek nemzetközileg elismert hangmérnöke is. Sipos András elvesztésével és Kovács Ferenc autentikus népi hegedűjátékának és énekstílusának előtérbe kerülésével, az afrikai és latin world music elemeket felváltották a magyar zenei motívumok.

2001-ben megjelent Update című albumukért eMeRTon díjat kaptak. Ez a CD hozta el számukra a nemzetközi szereplés lehetőségét is. 2002 óta 41 országban lépett fel a Djabe Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Olyan presztizsértékű fesztiválok vendégei voltak, mint a Pori Jazz (Finnország), Burghausen Jazzwoche (Németország), Rigas Ritmi (Lettország), Kaunas Jazz (Litvánia), Dubrovnik Summerfest (Horvátország), Jazz Sommer Graz (Ausztria), Penang Island Jazz Festival (Malaysia), Dubai International Jazz Festival (Egyesült Arab Emirátusok), Rochester International Jazz (NY, USA), San Jose Jazz (CA, USA), Giant Steppes Jazz Festival, Ulaan Baatar (Mongólia), Nisville Jazz Festival, Nis (Szerbia) stb.

Táncolnak a kazlak című albumuk DVD-Audio verzióját Los Angelesben Surround Music Award díjra jelölték 2004-ben. A Djabe zenekar stúdióban és koncerten alkalmazott technikai megoldásai azóta is folyamatos elismerést váltottak ki a hazai és külföldi közönség, valamint szakmai berkekben egyaránt.

A Djabe zenéjét egyedi kompozíciók és virtuóz szólók jellemzik, melyek a stúdiófelvételekhez viszonyítva koncerten még jobban kiteljesednek. Barabás Tamás basszusgitár játékát, stílusát és virtuózitását Malájziától Los Angelesig jól ismerik. Tehetségére már a vezető gitár és erősítő világmárkák marketingesei is felfigyeltek. Banai Szilárd dobos tudása sok nemzetközi hírű dobost és persze a közönséget is ámulatba ejtette szerte a világban. 2009-ben Szilu kapta az év dobosa Arany Dobverő Díjat. Kovács Ferenc kimagasló teljesítményre képes két hangszeren is. A vele szívesen dolgozó világsztárok közül Archie Shepp ezt nyilatkozta róla: "A világ egyik legjobb hegedűse, aki közben úgy trombitál, mint Miles Davis." Kovács Zoltán a zenekar hangzásának textúrájáért felel, ugyanakkor elképesztően muzikális és virtuóz zongora szólókra képes. Klasszikus zenei műveltsége különleges ízt ad a Djabe hangzásának. Égerházi Attila zenekarvezető gitárjátéka nélkülözhetetlen eleme a Djabe hangzásának.

Az együttes 2001 óta számos kiváló hazai és külföldi előadót invitált meg vendégnek lemezeire és koncertjeire egyaránt. A 15. éves jubileumi koncertre sikerült meghívni a zenekar történetében legjelentősebb szerepet játszó zenészbarátokat.

Steve Hackett (a Genesis egykori gitárosa) a Táncolnak a kazlak című albumon közreműködött először a Djabe munkáiban. 2004-ben együtt adtak koncertet Londonban. Steve aktív közreműködöje volt a 2007-es, Sipos András emlékére rendezett jótékonysági koncertnek. Olyan művészi és baráti együttműködés mélyült el a Djabe és Steve Hackett között, mely a következő évekre is meghatározó lett. Európában és Ázsiában számos teltházas koncertet adtak, a romániai Garanában 13.000 ember volt kíváncsi a Djabe és Steve Hackett zenéjének szintézisére. Steve és a Djabe a jövőben is folytatja a közös munkát a nemzetközi zenei életben.
Steve véleménye a Djabéról: "A legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam…"

Ben Castle (tenor és szoprán szaxofon, fuvola) A Djabe 6 tagúra bővülésekor érkezett az Update album felvételeire 7. zenészként, majd csatlakozott annak bemutató turnéjához is. Szerepel az erről kiadott DVD-n, mely a Flying címet viseli, és több más koncertalbumon is. Annak ellenére, hogy 2002 óta nem szerepelt a Djabe koncertjein, további 3 stúdióalbumon (Táncolnak a kazlak 2003, Életképek 2005, Take on 2008) is hallható magasszínvonalú és élvezetes játéka. Játszott Stinggel, a The Brand New Heaviesssel, Jamie Cullum-al, és még számos más világsztárral is.

Malik Mansurov (tar) az azerbajdzsáni Baku felsőfokú zenei intézményében, az ősi népi hangszer, a tar professzora. A legismertebb tar játékos a világon, a tradícionális mugham zene nemzetközi nagykövete. A Djabe 2007-es bakui vendégszereplésének alkalmával kérte fel Malikot közös zenélésre. Ezt követően játszott a zenekar Take on című CD-jén, és részt vett annak magyarországi bemutató turnéján.

Dresch Mihály (tenor és szoprán saxofon, furulya). Kovács Ferenc, a régi zenészbarát hívta el a Sipos András emlékkoncertre 2007. november 30-án. Az előadás sikerén felbuzdulva számos további hazai és külföldi fellépésre kísérte el a zenekart. Részt vett a Djabe zenekar Steve Hackettel közösen készített budapesti felvételein is.

Koós-Hutás Áron (trombita) 2009 óta rendszeresen koncertezik az együttessel. Első megbízását Kovács Ferenc helyettesítésére kapta. Olyan harmonikusan beilleszkedett a zenekarba, hogy azóta gyakran hívják, akár Kovács mellé másik trombitásnak. A Djabe/Steve Hackett produkcióban lehetőséget biztosít Kovács Ferencnek, hogy a hegedűt részesítse előnyben.

Tóth Viktor (alt szaxofon) 2004 és 2005 között a Djabe tagjaként koncertezett a zenekarral Európában és az USA-ban. Egy közös koncertfelvételük megtalálható az Életképek című album DVD változatán.

Muck Ferenc (szoprán és tenor szaxofon) 1997 és 2000 között volt a zenekar tagja. Játéka meghatározta a Djabe első 4 albumának hangzásvilágát. Coffee break című kompozíciója révén pedig a Djabe a slágereket sugárzó rádió és TV műsorokba is bekerült.

Said Tichiti (ének, gembri, ütőhangszerek) marókkói származású ütőhangszeres, aki saját népi zenei gyökereiből táplálkozik. Az Update című albumon szerepelt először, majd 2002-től több alkalommal koncertezett is a Djabéval itthon és külföldön egyaránt. Hallható az Unplugged at the New Orleans (2003) és a Sipi emlékkoncert (2009) című koncertalbumokon is.

Bakó Gábor (táncos, koreográfus) az 1998-as és 1999-es Djabe turnék táncprodukcióinak koreográfusa és vezető táncosa volt.

On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

A kiadvány megjelenését támogatták:

 
 
   

- - -

[2011.09.26.]

MEGJELENT!

Istvan Alapi - niXfactor

˝Ha létezik a szó valódi értelmében progresszív fúziós album, nos, megtaláltuk.

Ne kerülgessük az átforrósodott erősítőt: Alapi István új albuma a honi zenetörténelem fontos darabja. Kivételes képességű zenész készített kivételes albumot. Olyan lemezt, mely páratlan Magyarhonban. Korántsem a nemzetközi színvonal miatt. Hála Istennek, előrukkoltak ilyennel jónéhányan eleddig.

Az üzenet egyedi.

Alapi évek óta hazánk legleg gitárosa. Technikai felkészültsége, elméleti ismerete, emberi tulajdonságai miatt – és még hosszan sorolhatnánk, de mivel nem életrajzról vagyon szó, maradjunk annyiban, kivételes személyiség.”

- szilágyi -
www.riff.hu

Megrendelés On-line megrendelhető link

Tovább a kiadvány oldalára link

A kiadvány megjelenését támogatta:

 

- - -

[2011.06.30.]

Malcolm McNab Budapesten - a Djabe stúdiójában

A frankzappa.blog.hu bejegyzése.

„Malcoml McNab, a Wazoo korszak trombitása múlt héten Magyarországon járt! Ő írta ugyebár a Wazoo koncertlemez remek fülszövegét - most Égerházi Attila (Djabe) stúdiójában készített felvételeket, aki a látogatásról így mesélt (köszönjük!):”

Balogh Kálmán és Kuti Sanyi cimbalmosokkal vett fel elsősorban magyar és cigányos darabokat az új lemezére. Sanyi aztán bőgőzött és gitározott is a felvételeken. Nagyon jól ment a munka. Malcolm és Ildikó (a felesége), nagyon jól érezték magukat, rendszeresen járnak Budapestre.

Sokat beszélgettünk a Zappa időkről, dedikálta nekem a Grand Wazoo, Imaginery Diseases, és a Wazoo CD-ket és az Orchestral Favorites LP-met. Örült, hogy egy ilyen elkötelezett Zappa rajongóval találkozott mint én, aki nem csak a zenéjét szereti, hanem akinek például is szolgált saját zenekara esetében a Mester tevékenysége. Saját stúdiót, kiadót hoztam létre, minden élő koncertet felveszek stb, stb. Megkaptam Malcolmtól a két legutóbbi CD-jét, ő pedig vaskos Djabe csomaggal távozott.

A felvétel érdekessége, hogy a létező legjobb hangminőségben készült, azaz 24 bit/192kHz-es felbontásban. Ez is jelzi, hogy a zenei igényessége mellett ügyel a legapróbb részletekre is. Malcolm büszke arra, hogy ő volt az első zenész, aki pontosan le tudta játszani Zappa zenéjét - ezt a Fowler testvérek nyilatkozták róla. A Be-Bop Tango című számot ezért írta neki Frank. Eredetileg a Farther O'Blivion része volt, később kelt önálló életre. A legjobb verziónak a Roxy változatot tartja, de ekkor ő már nem volt tagja a zenekarnak.

A stúdióval teljes mértékben elégedett volt, a hangmérnökünket, Gyulai Zsoltot nagyon dicsérte.

Megbeszéltük, hogy kapcsolatban maradunk, mint stúdió, barátok, és zenészek. Megígértem neki, ha a Djabéval legközelebb Kaliforniában járunk, feltétlenül beugrok hozzá.

Tovább az eredeti bejegyzéshez link

- - -

[2011.05.16.]

Turné júliusban Steve Hackett-tel!

A Djabe júliusban ismét Steve Hackett-tel turnézik. A koncertek Magyarországot és Szlovákiát érintik.

A turné során a nemrégiben megjelent In the Footsteps of Attila and Ghenghis című dupla album anyagát mutatják be.

július 13. Budapest, Columbus hajó, 20.30 óra
július 14. Pozsony, Majestic Music Club, 20 óra
július 15. Hegyalja Fesztivál, Tokaj, 21 óra
július 16. Cívis Korzó, Debrecen, 20 óra

Jegyek kaphatók a rendelés oldalon:
Gramy Records: rendeles@gramy.hu, +36 1 217-1121;
Columbus Hajó, Budapest, Vigadó tér 4.sz. kikötő, +36 1 266-9013;
valamint online: www.jegymester.hu

A hazai koncertek előtt július elején a zenekar Walesben és Angliában vendégszerepel, de ott nem lesz a zenekar vendége Steve.

Tovább a turné oldalra link

- - -

[2011.04.22.]

Hiánypótló kiadványok a Gramy Records gondozásában!

Pocsai Kriszta: Home at last CD
Gábor Vermes Group: Slap the bass CD

A hazai jazz élét két kiváló képviselőjének jelent meg debütáló albuma a Gramy Recods kiadásában.

Pocsai Krisztina az egyik legjobb hazai jazz énekes, aki számos produkció színvonalát emelte már tehetségével, de idáig adósunk maratd önálló albummal. Ő maga így vall a lemezről:

A „Home at last” c. album első önálló előadói-szerzői lemezem. Az elmúlt hat év termése. „Végre itthon” – több szempontból is igaz. Megtaláltam a párom, megtaláltuk első közös otthonunkat és a címadó dal stúdiómunkálatai alatt már szívem alatt hordtam első gyermekünket. Kívánhat-e nő, ember ennél többet! Azt hiszem nem. Mégis sok minden más is megadatott. Például olyan zenésztársak, akikkel évek óta muzsikálunk együtt örömmel, kreativitással. A próbákon és koncerteken emberileg és szakmailag is inspirálnak. Ez a lemez nem jött volna létre nélkülük!

Saját dalaimban pillanatnyi hangulatokat, életem bizonyos időszakaira jellemző érzelmeket, gondolatokat fogalmaztam meg. Vannak köztük illékonyak és talán kevésbé múlandóak, majd az idő eldönti. Zenei megfogalmazásuk az elmúlt évek során formálódott és valószínűleg a jövőben is változni fog. A lemez tehát egy pillanatfelvétel 2009 nyaráról és 2010 tavaszáról. Sokszínű pillanatfelvétel. A dalok között van swinges, groovos, latinos, páratlan és persze ballada. A címadó dalt közösen írtuk és hangszereltük a párommal vonósnégyesre.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

Vermes Gábor basszusgitáros megszámlálhatatlan produkcióban biztosította a stabil alapot különféle stílusú előadók számára. Ő maga a groovos, funky ihletésű zenét szereti legjobban, hiszen szerzeményei is erről tanúskodnak. A stílusba jól illeszkedő slappelős játékának magas színvonaláról karakteresen győz meg minket az albumon. Kompozíciói kiemelkednek a hazai mezőnyből, ahol nem is nagyon születtek hozzá hasonló színvonalú felvételek ebben a műfajban. Természetesen a változatos zenefolyamban végig a basszusgitár marad a központban.

Vermes Gábor 2009-ben a Jazzy Jazz Dalversenyen a legjobb hangszeres szólista díját nyerte el.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

Mindkét CD megjelenését az Artisjus zenei alapítvány támogatta

- - -

[2011.04.07.]

ELSA VALLÉ: Rádiós koncert április 9-én

Szombaton, április 9-én a megszokott időpontban délután 5 órakor kinyitja kapuit a Magyar Rádió Márványterme, hogy nem akármilyen nívós koncertet mutasson be!

HÁROM KIVÁLÓ muzsikus, Elsa Vallé, Szakcsi Lakatos Béla és Winand Gábor, akik a legnagyobb jazz szinpadon gyakori vendégek, ez alkalommal olyan klasszikus darabokat prezentálnak a közönségnek, melyeket Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Ernesto Lecuona művészetén keresztül ismert meg a világ.

Az UNIVERSO című album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2011.02.09.]

A Djabe és Steve Hackett együttműködésének gyöngyszemei dupla CD-n

Djabe special guest Steve Hackett: In The Footsteps Of Attila And Genghis - 2 CD

A dupla CD anyagát a zenekar 2010 nyarán rögzítette Steve Hackettel lebonyolított közös turnéja során. Az augusztusi koncertsorozat időrendben érintette Oroszországot, Magyarországot, Bulgáriát és Szerbiát.
A műsorban terítékre kerültek a Djabe klasszikusok (Distant Dance, Clouds Dance, Butterfly, Doromb , Erdő, erdő) mellett Steve Hackett saját (The Steppes, Last train to Istanbul) és Genesishez köthető számai is (Firth of Fifth, In that Quiet Earth).

A lemezen található jónéhány újdonság is, hiszen eddig a Stevvel játszott Hackett és Genesis számok nem kerültek még kiadásra. Az új Djabe kompozíció a Dark Soup pedig eddig még egyáltalán nem volt elérhető. A felvétel érdekessége, hogy a Djabe kompozíciónak már Steve Hackett is szerves része volt. Szintén egyedi darabok a Pécs és Genghis’s sword című számok.

Az album legizgalmasabb felvétele Steve Hackett „Last train to Istanbul” című dala. A szám legutolsó szóló lemezéről, az „Out of the Tunnel’s Mouth”-ról, melyet saját zenekarával sem játszott még élőben. Talán ennek egyik oka, hogy a dalban jelentős szerepet kap Kovács Ferenc, a Djabe hegedűse is. Viszont egy Djabe koncerten Kovács Feri adott, így a zenekar műsorra tudta tűzni ezt a kiváló kompozíciót. Steve először énekelt koncerten a Djabe zenekarral.

Közreműködők:
Steve Hackett – gitár, ének; Banai Szilárd – dob; Barabás Tamás – basszusgitár; Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, ének; Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ének; Kovács Zoltán – billentyűs hangszerek;
Koós-Hutás Áron - trombita (CD1 – 5, 7; CD2 – 4, 6, 7)

Tracklista:

CD1
Erdő, Erdő, Firth of Fifth, Dark Soup, City of Habi, The Steppes, Pécs, Distant Dance, Clouds Dance
+ video a Nisville Jazzfesztiválról: The Steppes, Nis

CD2
Doromb, Butterfly, Last Train to Istanbul, In That Quiet Earth, Genghis’ sword, Behind the Veil, Omachule excerpt
+ video a Penang Island Jazzfesztiválról: Behind the scenes, Erdő, erdő, Firth of Fifth, Malaysia Bolé!

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

A kiadvány megjelenését támogatták:

 

- - -

[2010.12.08.]

Megérkeztek a 2010-es Steve Hackett kiadványok!

Steve Hackett: Out of the Tunnnel’s Mouth Special edition 2CD

Steve 2009-es albuma az egyik legjobb Hackett korong. A CD-n minden oldaláról bemutatkozik. A klasszikus gitárhangzástól a spanyolos, rock, blues, jazz motívumokon át a world music-ig. A zenészek között található: Chris Squire (Yes), Nick Beggs (Kajagoogoo), Anthony Phillips (Genesis), Kovács Ferenc (Djabe). Aki nem ismeri Steve Hackett csodálatos világát, annak érdemes ezzel a felvétellel kezdenie.

Nemrégiben látott napvilágot az album kibővített dupla CD-s változata. Az első CD-n az eredeti zeneanyag található, a második extra lemezen koncerten rögzített számok és az eredeti albumról kimaradt stúdió felvétel, melyen a teljes Djabe zenekar közreműködött angklungon. A koncert anyagot a 2009-es tavaszi olaszországi turné alkalmával vették fel. A rajongók nagy örömére teljes hosszában hallható a Genesis több legendás szerzeménye. Ilyen pl. a Firth of Fifth, a Blood ont he Rooftops, a Fly on the windshield és a Broadway Melody of 1974.

Az album részletes ismertetője link
A dupla CD 3900 Ft-os áron On-line megrendelhető link

Steve Hackett Live: Rails 2CD

A Steve Hackett Electric Band 2009 és 2010 alkalmával nagyszabású turné keretében mutatta be az Out of the Tunnel’s Mouth című új albumát Európában és Észak-Amerikában.  A koncertsorozatról díszdobozos dupla CD kiadvány készült. Az új stúdió korong anyaga mellett klasszikus Genesis és Hackett szóló kompozíciók is felcsendülnek. Pl. Los Endos, Every Day, Ace of Wands, Blood on the Rooftops, Firth of Fifth, Fly on a Windshield, Broadway Melody of 1974 stb.

Az album részletes ismertetője link
A dupla CD 3900 Ft-os áron On-line megrendelhető link

- - -

[2010.11.04.]

Vérbeli kubai jazz lemezzel jelentkezett a Gramy Records

ELSA VALLÉ: UNIVERSO CD GR-090

Az Universo nagysikerű bemutatókoncertje október 29-én Budapesten az IBS színpadán volt.

Elsa Valle énekes-művésznő Kubában született, jelenleg Budapesten él. A legrangosabb havannai zeneművészeti iskola elvégzése a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon lépett fel. Dél-amerikán kívül természetesen Európát is bejárta számos turné keretében. Stílusát méltán nevezhetjük a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének.

Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus, és robbanékonyan improvizatív.

Több műfajban is jártas, hiszen együtt játszott olyan híres spanyol flamenco zenészekkel, mint Jose Luis Monton, Estremeno, és bizonyította tehetségét a legendás "Buena Vista Social Club", és a Septeo Nacional előtt. Elsa 10 éve él Magyarországon. Ez idő alatt számos fesztiválon és színpadon lépett fel és dolgozott a hazai jazzélet kiválóságaival.

Elsa Vallé első Gramy Records gondozásában megjelent lemeze, az "UNIVERSO", különböző zenei kultúrákhoz nyúlik vissza: A nagy "Univerzum" a régi, ősi zenei kultúrák összefoglalója, megújítva, felfrissítve mai hangképpel.

A CD-n Elsa Valle saját dalaival tolmácsolja felénk ennek az "Univerzumnak" a sokszínűségét, változatosságát, hatalmasságát, melybe, ha bepillantunk, és elmélyülünk benne, az önmagunkban rejlő sokszínűség, azaz saját magunk tükörképe köszön vissza.

A CD felvételéhez kiváló zenészeket sikerült megnyerni.

Ramon Valle - zongora
Világhírű kubai zongorista, aki szerzeményeivel, játékával bejárta a világot. Chucho Valdezzel, Horacio El Negro Hernandezzel, Roy Hargrove-val játszott számos nemzetközi fesztiválon, kirobbanó sikerrel.

Omar Rodriguez Calvo - bőgő
Nemzetközileg elismert kubai művész. Számtalan formációban számítanak biztos játékára, a Ramon Valle trió oszlopos tagja.

Joe Quitzke - dob
Az elismert francia dobos a párizsi, francia jazz élet egyik legkiemelkedőbb művésze, a francia kortárs jazz jelentős képviselője.

Winand Gábor - szaxofon, fuvola, ének
Hazánk vezető jazz énekese, művésze. Több nemzetközi díj tulajdonosa.

Csepregi Gyula – szaxofon
Liszt díjas szaxofonművész, az itthoni jazz élet egyik vezető szaxofonosa.

November 5-én a Budapest Jazzklub, Nyitott Műhely koncertsorozatában hallható Elsa Vallé és hazai zenészekből álló együttese.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2010.08.20.]

Djabe special guest Steve Hackett póló

A sikeres kelet-európai koncertturné hivatalos pólója, melyből sokat megvásároltak a koncertek során. A maradékot értékesítjük a Gramy Records vevői számára
100% pamut, egyedi grafikával.

Méretvélaszték: 2XL, XL, L, M

Ár: egységesen 1500 Ft/db

On-line megrendelhető link

- - -

[2010.08.15.]

Új klasszikus zenei DVD a Gramy Records katalógusában

A bécsi gitárművész, Johanna Beisteiner ezzel a kiadvánnyal részletes áttekintést ad széles repertoárjából, és szerteágazó művészi munkáiból. Vivaldi, Schubert, Bach és Tárrega híres művei mellett kortárs zenét is játszik. A kiadvány legfontosabb eleme a magyar zeneszerzővel, Gulya Róberttel való együttműködés, akinek gitárra és zenekarra írt koncsertóját a 2001. szeptember 11-én történt események ihlették, és a kulturális különbségekből eredő konfliktusokat fejezi ki zenében.

A Milonguero és a múzsa című videoklip forgatásán Johanna Beisteiner az argentin táncos-koreográfussal, Rafael Ramirezzel dolgozott együtt. A Milonguero olyan férfi , aki a tangó segítségével próbálja meg a nőket elcsábítani. A klip egy zavart Milonguero-ról szól, aki álmai asszonyát keresi. Amikor elkapja a gitáros tekintetét, rádöbben, hogy megtalálta a múzsáját. De amikor együtt táncolnak, kiderül, hogy nem illenek össze. Ez a történet a gyakran szomorú valóság szimbóluma tangóban: remény, várakozás és csalódás.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2010.07.20.]

Megjelent: Balogh Roland - Twins Effect

A magyar jazz kiemelkdő új tehetségének bemutatkozó albuma

Balogh Roland 2009 júliusában megnyerte a Nemzetközi Montreux-i Jazzgitár Versenyt.

Azóta számos külföldi elismerésben is részesült, hiszen a kaliforniai Santa Monica jazz gitárversenyen is díjat kapott. A zsűri elnöke, akárcsak Montreauxban itt is Lee Ritenour amerikai jazzgitáros volt. Ritenour kiemelt figyelmet szentel Rolandnak, akit a jövő egyik nagy reménységének tart. 2010-ben Emilióval a németországi Völklingerben gitár – ének duó versenyen vettek részt, ahol 600 indulóból lettek elsők.

Balogh Roland bemutatkozó lemezén a klasszikus jazz, a fusion és a groove-os elemeket ötvözi, és olyan kiváló zenészekkel játszik együtt, mint Balogh Zoltán (zongora – a Montreux-i Jazz zongoraverseny középdöntőse), Horváth „Plútó” József – basszusgitár (2003-ban megnyerte a Dandó Péter basszusgitár versenyt), Bordás József – dob, Jelinek Emil „Emilió” – ének, Rontó Kitti – ének.

Az album oldala link
On-line megrendelhető link

Demokrata kritika link
Gramofon kritika link

- - -

[2010.07.19.]

Djabe és Steve Hackett a Take Five-ban
Az est.hu cikke

Repetázhatunk. Május 17-én, az idén tizenöt éves Djabe és Steve Hackett már közösködtek egy teltházasat a MüPá-ban. Ha akkor elszalasztottad, most semmiképp ne tedd. Ugyanakkor az ismétlés sem árt sosem.

A Genesis egykori gitárosa, Hackett hét esztendőn át pengetett az egykor szebb napokat látott prog-rock bandában. Aztán a nem annyira magányos szólóévek jöttek. 2003-ban pedig egy magyar zenekarral való együttműködés. Persze az afrikai, ázsiai és magyar gyökerű világzenét, a rockot és a jazzt házasító, Európa mellett Észak-Amerikában és Ázsiában is sikerrel koncertező Djabéről van szó.

Így persze magától értetődő, hogy a koncerten Genesis-felvételek, Hackett-szólók és Djabe-darabok váltják majd egymást, kissé átgyúrva, színesebben, szabad improvizációkkal teletűzdelve. További változás a tavaszi koncerthez képest, hogy ezúttal nem lesznek itt John Nugent és Ben Castle szaxofonosok, illetve Marik Manszurov tarjátékos, de színpadra lép Said Tichiti marokkói énekes-ütőhangszeres, Muck Ferenc szaxofonos, és a trombitás Koós-Hutás Áron. A hazai fellépéssel párhuzamosan orosz, bolgár és szerb turné is belefért, ugyanakkor augusztus 10-én Debrecenben, 11-én pedig Pécsett is fellép a társaság.

További információk a Djabe hivatalos honlapján link
Az eredeti est.hu cikk link

- - -

[2010.04.20.]

Azur Blue Band: Blue Diver új CD és lemezbemutató koncert

A Gramy Records új művészének, Veress Gábor gitáros zenekarának nagyszerű érzékkel megkomponált instrumentális albuma. Világzene, jazz és ambient muzsika keveréke. Az igényes hangszeres zenét kedvelő zenehallgatóknak ritka csemege.

A kiadvány elegáns papírtokban került forgalomba.

Azur Blue Band: Veress Gábor - gitár, fuvola; Földes Gábor - basszusgitár; Kertész Ákos - dob, billentyűs hangszerek.
Vendégzenészek: Nikola Parov - kaval; Jeszenszky István - ének, sarod; Szirtes Edina - hegedű; Cserta Balázs - szaxofon; Mótyan Tibor - tabla; Czirják Zoltán - szárnykürt

2010. április 29-én (csütörtökön) este 21:00 órától tartottuk az Azur Blue Band bemutatkozó koncertjét, mely egyben a most megjelent "Blue Diver" c. lemezük bemutatója is volt.
A helyszín: Take5 jazz klub, Budapest, VI. ker. Paulay Ede u. 2.

További információ és videó az együttes myspace oldalán.

Az album oldala link
On-line megrendelhető link
A riff.hu kritikája link

- - -

[2010.02.04.]

30-80%-al csökkentettük webáruházunk árait!

Tudjuk, hogy milyen áldozatot jelent egy-egy eredeti kiadvány megvásárlása, és milyen kísértést az ingyenes, de illegális letöltés. Szeretnénk megkönnyíteni a vásárlást. Szeretnénk, ha a művészek és a kiadó bevételhez jutnának, és tudnák folytatni munkájukat. Ezért február 4-től nagykereskedelmi, vagy reklám áron kínáljuk kiadványainkat!

Jó vásárlást!

Webáruház link

Üdvözlettel:
Gramy Records

- - -

[2009.12.01.]

Szaniszló Richard vibrafonos bemutatkozó lemeze

A Gramy Records gondozásában, a PANKKK támogatásával megjelent, az itthon és külföldön egyaránt jelentős sikereket elkönyvelt kitűnő vibrafonos, Szaniszló Richard bemutatkozó albuma.

A "Hands of Passion (ballads and other stories)" címet viselő CD a vibrafon-zongora-ütőhangszerek triójának sajátos hangzásvilágán alapszik. Szaniszló szerzeményei kombinálják a jazz zene virtuóz és emocionális elemeit. Öt verővel is játszik, ami egyedülálló a jazz vibrafonosok és általában a jazz zene világában.

Partnerei az albumon, Cseke Gábor zongorista, és Pusztai Csaba ütőhangszeres.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2009.10.15.]

Nyilvános, Johanna Beisteiner DVD felvétel október 24-én

Szeretettel meghívjuk Önt, kedves partnerét és barátait a Gramy Records osztrák gitárművészének, Johanna Beisteinernek nyilvános DVD felvételére, melyre a belépés ingyenes!

GITÁR, FUVOLA
ÉS ZENEKARI KONCERT


HUBAY JENŐ Zeneiskola Nagyterme
Bocskai u. 74-78., 1153 Budapest
Október 24., szombat, 18 óra
A felvétel miatt kérjük, hogy a helyét legkésôbb 17.45-ig foglalja el.

Fellépnek:

Johanna BEISTEINER

DRAHOS Béla

BUDAPESTI SZIMFONIKUS ZENEKAR


A koncertre a belépés ingyenes. Részvételi szándékát és a vendégek létszámát kérjük az alábbi lehetőségek egyikén jelezze:

Gramy Records
Telefon: (06 1) 217 1121
Fax: (06 1) 218 0166
Email: mail@gramy.hu
Gramy Records, 1092 Budapest, Ráday u. 40.

További információk link

- - -

[2009.08.12]
Megjelent: Kovács Ferenc - My roots

Kovács Ferenc (Öcsi) új albummal jelentkezett. Az elmúlt évek legjobb koncertfelvételeiből válogatta össze az anyagot. A Magony vonósok 2004-es előadásával kezdődik a CD, majd észrevétlenül átúszunk a 2007-es debreceni Magony koncertbe, ahol a vonósok fúvóssal, és dobbal egészülnek ki. Az album utolsó részében már a Grand Magony zenekart halljuk, ahol Kovács Ferenc zenésztársainak legjava felvonul, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Kovács Zoltán, Banai Szilárd és Schreck Ferenc is a Magonyt erősíti. Nagyívű, lebilincselő lemez, mely összefoglalja Kovács Ferenc eddigi szóló munkásságát.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2009.04.10]
Megjelent: Horgas Eszter – Vivaldi: Four Seasons (Live in Concert)

Horgas Eszter a cross-over műfaj nemzetközileg is elismert kiváló képviselője.

Ezen a CD-jén is a klasszikus és a jazz zenei elemek váltják egymást. Vivaldi Négy Évszakjának klasszikus darabjait jazz kompozíciók keretezik, illetve választják el.

A Vantescola szimfónikus zenekart Meskó Ilona vezényli. A jazz szekciót Vukán György (zongora), Fekete Kovács Kornél (szárnykürt), Hárs Viktor (bőgő), Tiba Sándor (dob), Dajka Krisztián (gitár), Kovács Tamás (ütőhnagszerek) alkotják.

Vukán György, Hárs Viktor és Horgas Eszter szerzeményei különleges hangulati és művészi ívet és összahást adnak Vivaldi klasszikusának. Horgas Eszter újra értelmezi a Négy Évszakot és új dimenziókba visz át bennünket. A felvétel élő jellege csak tovább fokozza a szuggesztív hatást.

Az album részletes ismertetője link
On-line megrendelhető link

- - -

[2009.02.10]
A Sipos András emlékkoncencert dupla CD-n és dupla DVD-n!

A Djabe zenekar 2007. november 30-án, András napján minden idők legjobb koncertjét adta Budapesten a Petőfi Csarnokban. Az előadás apropója sajnos egy szomorú esemény volt, mégpedig az egyik alapító tag, Sipos András elvesztése. Sipi 2007. szeptember 14-én tragikus hirtelenséggel hunyt el. A zenekar tagjai mindent beleadtak a játékukba társuk emlékére, akinek szellemisége végig jelen volt a színpadon.

A koncertet a Djabe mellett Steve Hackett, a Genesis egykori gitárosa is jegyzi, aki saját költségén utazott el Budapestre. A közönség egy külön Steve Hackett akusztikus blokknak is tapsolhatott. Az előadás során sok zenészbarát is színpadra lépett. Dresch Mihály szaxofonon, Balogh Kálmán cimbalmon, Said Tichiti ütőhangszereken, Budai Sándor hegedűn és Németh Ferenc énekes. A koncert, ahogyan Steve fogalmazott, dicsőséggé változtatta a tragédiát. A vendégművészekkel a Djabe és Steve olyan zenei szintézist hozott létre, mely egyedülálló minőséget képvisel a zenei életben. A négyórás műsorban a népzenétől a pop, rock, és jazzzen át egészen a klasszikus hangvételig hömpölygött a zenefolyam, melyet a fellépők átszellemült örömmel és tehetséggel adtak elő. A közönség többször is felállva, vastapssal ünnepelt.

A dupla DVD a dupla CD-hez képest sok extrát is tartalmaz. Az első korongra rákerült Sipi egyik utolsó koncertje, melyet 2007. augusztus 16-án rögzített a szerb televízió a Nišville Jazzfesztiválon, Niš-ben.
A második DVD-n látható egy 30 perces dokumentumfilm a Sipi koncertről, és a Sörszínház: Táncórák előadás egy részlete is, mely a koncert előtt hangzott el a színész kollégák búcsúműsorának részleteként.

„Méltó megemlékezés

4 órás monstre koncerttel búcsúzott a Djabe zenekar Sipos Andrástól. Több vendég is fellépett, színészek, zenészek, a sztárvendég Steve Hackett volt, akit még soha nem láttam ilyen jókedvűen játszani.
A koncert előtt annyit lehetett tudni, hogy a váratlanul elhunyt Sipos András emlékének szentelt koncerten több vendég is fellép majd. Senki nem sejtette, hogy a valamivel 19 óra után kezdődő koncertnek 23 órakor lesz vége. A 4 órás koncert csupa meglepetést tartogatott. De nézzük sorban az eseményeket...”

Gerébi Zoltán írását itt olvashatja link

Djabe/Steve Hackett: Sipi emlékkoncert 2CD GR-080
A CD-k részletes ismertetője link

Djabe/Steve Hackett: Sipi emlékkoncert 2DVD GR-081
A DVD-k részletes ismertetője link

On-line megrendelhető link

A kiadvány megjelenését támogatták:
 

A koncert néhány részlete:
Thierachei emlék link
Doromb link
Above the Skies link
Distant Dance link

- - -

[2009.01.06]
STEVE HACKETT ÚJ WEBSITE-OT INDÍTOTT

Steve Hackett új website-ot indított január 4-én.
A www.hackettsongs.com címen elérhető weblapon tájékozódhatunk ezután a Stevvel kapcsolatos hírekről, újdonságokról, és minden őt érintő aktuális témáról.

Az új weblap figyelmet szentel a Djabe zenekarral folytatott együttműködésének is. A közös malajziai turnéról új internetes blogjában olvashatunk is.

Jó böngészést Steve Hackett csodálatos világában!
- - -

 

 
2008. | 2007. | 2006. | 2005. | 2004. | 2003. | 2002. | 2001.

Top
- MAHASZ
- Abbey Road
- Steve Hackett
- Gramofon